19.8 C
Athens

Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από την Αττική προς τις περιφέρειες μέσω των εθνικών οδών.

Συγκεκριμένα νωρίς το μεσημέρι σημειώθηκαν καθυστερήσεις, κυρίως στις λεωφόρους Αθηνών και Κηφισού και στην περιφερειακή Υμηττού στο ρεύμα προς Ελευσίνα, ενώ το απόγευμα αυξημένη ήταν η ροή των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, ειδικότερα στο οδικό τμήμα από την Νέα Πέραμο έως Μέγαρα.

Πάνω από 92 χιλιάδες οχήματα έφυγαν από την Αττική σήμερα

Σύμφωνα με την Τροχαία, από τις 6 το πρωί σήμερα έως τις 6 το απόγευμα πέρασαν 53.180 αυτοκίνητα από την Αθηνών-Κορίνθου και 39.909 από την Αθηνών-Λαμίας, δηλαδή συνολικά 92.489 οχήματα . Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι είχαν φύγει συνολικά 84.309 οχήματα (49.300 αυτοκίνητα προς Κόρινθο και 35.009 προς Λαμία).

Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να αναχωρήσει και το τελευταίο μεγάλο κύμα εκδρομέων από την Αττική προς την περιφέρεια, ενώ υπενθυμίζεται ότι από τις 06:00 έως τις 16:00 ισχύει για το ρεύμα εξόδου απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Αυξημένη ήταν και η κίνηση στα λιμάνια της Αττικής, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα για τα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διευκόλυνση των επιβατών, ενώ καλό είναι οι εκδρομείς του Πάσχα να είναι νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα έκτακτα δρομολόγια «βάζει» η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκδρομείς του Πάσχα, που κατευθύνονται προς την Αθήνα, τον Πειραιά, αλλά και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας. Ο πρόεδρος του οργανισμού, Στέφανος Τσόλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «φέτος η κίνηση καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Ενδεικτικά επισημαίνει: «βάζουμε συνεχώς έκτακτα δρομολόγια, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην επιβατική κίνηση που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα και σταδιακά κορυφώνεται από τη Μεγάλη Δευτέρα και μετά. Πραγματικά φέτος η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα έχει χτυπήσει “ κόκκινο”, θυμίζοντας τις εποχές εκείνες όπου οι πόλεις τέτοιες ημέρες ερήμωναν».

Αν και ο ίδιος δεν είχε στη διάθεσή του ακριβή στοιχεία, υπογραμμίζει ότι «τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ αναχωρούν με πληρότητα 100% και αν κάποιος επιλέξει να ταξιδέψει τελευταία στιγμή θα πρέπει να βιαστεί να κλείσει το εισιτήριό του, και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει κιόλας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης διαθέτει στόλο που φθάνει τα 320 οχήματα, πολλά εκ των οποίων είναι Euro 6, δηλαδή «το πιο σύγχρονο μοντέλο που υπάρχει σήμερα και κοστίζει έκαστο μέχρι και 300.000 ευρώ». Προσθέτει, παράλληλα, ότι το παλαιότερο λεωφορείο που εκτελεί υπεραστικές διαδρομές φτάνει τα πέντε χρόνια ζωής, γεγονός που επιτεύχθηκε με επένδυση που έγινε τα τελευταία λίγα χρόνια και με στόχο να προσφερθούν στους επιβάτες οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, που θα χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα.

Τα αυτοκίνητα είναι πεντακάθαρα, πολυτελή, εξοπλισμένα ακόμα και με θύρες USB σε όλα τα καθίσματα και με δωρεάν ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi), ενώ τα σύγχρονα ανακλινόμενα καθίσματα «υπόσχονται» ξεκούραστο ταξίδι και η δυνατότητά τους να σύρονται προς το πλάι κατά περίπου πέντε εκατοστά δίνει την απαιτούμενη άνεση για να μη στριμώχνονται οι διπλανοί επιβάτες.

Η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης διαθέτει 500 οδηγούς, γεγονός που όπως λέει ο κ. Τσόλης, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως στην εποχή μας όπου η έλλειψή τους ολοένα και αυξάνει». Ο ίδιος αναφέρει ότι ο οργανισμός από το 2016 ως το 2035 έχει μισθώσει χώρο στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και συμπληρώνει ότι εκτελεί και συγκοινωνιακό έργο για λογαριασμό του ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης που ανανεώθηκε και θα «τρέχει» μέχρι το τέλος του 2025.

Ομαλά συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων ενόψει των διακοπών του Πάσχα. Οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη από χθες Μεγάλη Τετάρτη και η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο.

Ο κύριος όγκος των αυτοκινήτων κινείται προς Χαλκιδική, ενώ μεγάλος αριθμός οχημάτων κατευθύνεται προς την Πιερία. Παρόλο που ο αριθμός των οχημάτων είναι αυξημένος δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα.

Τα έκτακτα μέτρα βρίσκονται σε ισχύ και σε πολλά σημεία των εθνικών οδών υπάρχουν αστυνομικοί της τροχαίας προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία αλλά και να διεξάγουν ελέγχους για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Πάσχα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών έχουν κινηθεί 7.000 οχήματα και στην Εγνατία Οδό 12.300 οχήματα. Από το ρεύμα εξόδου στα διόδια Μαλγάρων, μέχρι και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν 17.650 οχήματα. Ωστόσο η Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια αποτελεί τουριστικό προορισμό τις ημέρες των εορτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα διόδια Μαλγάρων στην πόλη εισήλθαν 16.895 οχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ