17.5 C
Athens

Στροφή Μητσοτάκη στην κοινωνία: Επιδόματα, Εκκλησία και οι ευάλωτοι στο προσκήνιο

Σε μια περίοδο πίεσης της κυβέρνησης από την κοινωνία, το Μαξίμου, φαίνεται να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του με βασικό άξονα την ενίσχυση της καθημερινότητας του πολίτη και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, χωρίς όμως να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Του Κώστα Πασίση

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την επέκταση του επιδόματος κώφωσης σε αυτή την κατηγορία των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ενδεικτικό της προσπάθειας να διορθωθούν χρόνιες κοινωνικές αδικίες, ενώ παράλληλα ενισχύεται το αφήγημα μιας δίκαιης  κοινωνίας, που η κυβέρνηση πιάνει τον παλμό της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το εν λόγω μέτρο όχι ως μια τεχνική ρύθμιση, αλλά ως μια πράξη ηθικής αποκατάστασης.

Η φράση «διορθώνουμε μια διαχρονική αδικία» δείχνει καθαρά τη στόχευση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος πρόνοιας.

Ενώ η  χρονική συγκυρία, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, επίσης δεν ήταν τυχαία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από δράσεις με κοινωνικό πρόσημο εμφανίζεται ως ο ηγέτης που ακούει την κοινωνία και απαντά στα αιτήματά της.

Η επίσκεψή του σε ιδρύματα, η συνάντηση με πολίτες και η εξαγγελία δράσεων για ΑμεΑ ή ανήλικους, δείχνουν μια στροφή σε μια πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας καθώς η κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική για το υψηλό τεχνοκρατικό προφίλ της που κατά ορισμένους αναλυτές και επικοινωνιολόγους δεν ταιριάζει στο φιλολαϊκό πρόσωπο της.

Κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Υψηλού συμβολισμού ήταν και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Μεγάλη Δευτέρα, συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αγία Βαρβάρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα αναφέρθηκε δημόσια και στην πρωινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την επέκταση του επιδόματος κώφωσης και στους πολίτες ηλικίας 18 έως 65 ετών, ηλικιακή ομάδα που έως σήμερα βρισκόταν εκτός του πλαισίου στήριξης.

Ο Ιερώνυμος χαρακτήρισε την παρέμβαση αυτή «σπουδαία», υπογραμμίζοντας την προσωπική του εμπειρία από τη στήριξη ανθρώπων με προβλήματα ακοής.

«Ξέρω τι σημαίνει να ζει μια οικογένεια με τρία ή τέσσερα άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες και για χρόνια ένιωθαν παραμελημένοι», υπογράμμισε.

Μια κυβερνητική πρωτοβουλία, που αφενός, αναδεικνύει τη σύνδεση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, αφετέρου εκπέμπει ένα μήνυμα φροντίδας και κοινωνικής στήριξης σε νεαρά άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επιπλέον η Αγία Βαρβάρα είναι μια λαϊκή περιοχή της δυτικής Αθήνας, με ιστορικά χαμηλότερα εισοδήματα και έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η επιλογή του χώρου δείχνει μια σαφή στόχευση στο να σταλεί μήνυμα προσέγγισης προς τους λιγότερο προνομιούχους, μια ειδική  κατηγορία που η κυβέρνηση θέλει να πείσει πως δεν την έχει ξεχάσει.

Παράλληλα, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου ενισχύει την εικόνα του «κοινού μετώπου» Πολιτείας και Εκκλησίας υπέρ της κοινωνικής συνοχής, σε μια περίοδο που είναι δύσκολη για όλους.

Αντισυστημικό προφίλ vs σταθερότητας και λογικής

Τέλος, μετά τη δημοσκοπική εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας  το Μαξίμου υψώνει τους τόνους και απέναντι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία προσελκύει τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο αλλά υποδέχεται στις τάξεις της και τους δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ η απήχησή της στους νεότερους (17-34 ετών) δεν περνά απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει πολιτική καριέρα πάνω σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα επενδύοντας σε επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους χαρακτηρίζοντας μέχρι και δολοφόνους, βουλευτές ενός κόμματος κάτι το οποίο, νομίζω, είναι ανεπίτρεπτο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης

Η ΝΔ  γνωρίζει πως η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει την παραδοσιακή κομματική φθορά και προσπαθεί να «προλάβει» την παγίωσή της.

Έτσι, επιλέγει σκληρή ρητορική για να «περιθωριοποιήσει» το αφήγημα της Κωνσταντοπούλου ως υπερβολικό, δημαγωγικό αλλά και  ακραίο.

Παρουσιάζει την ίδια και το κόμμα της ως δύναμη «εντυπώσεων» και όχι ουσίας.

Η κυβέρνηση δε περιορίζεται μόνο στη σκληρή ρητορική κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη δύναμη «σταθερότητας και λογικής» στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ