Τρίτη, 22 Απριλίου 2025
16.4 C
Athens

Πρώτο τραπέζι πίστα στο Καλλιμάρμαρο – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Επιτέλους, αυτός ο κατήφορος να σταματήσει κάπου! Το Καλλιμάρμαρο  Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Νέο Κόσμο, είναι μνημείο. Και εφόσον είναι μνημείο δεν μπορεί να φιλοξενεί τραγούδια καλλιτεχνών σούπερ- λαϊκών. Είναι έμμεση βλάβη του μνημείου, ποιος δεν το καταλαβαίνει; Ω ναι, ελάχιστοι το κατανοούν. Η κουλτούρα των περισσότερων είναι τέτοια, ώστε να τρέφονται, από βαριά λαϊκή τέχνη. Αποκλειστικά. Ετσι, κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν για την εκδήλωση της Coca Cola για την οποία κατασκευαζόταν τεράστιο λυόμενο, προσωρινό έστω. Για τα καψουροτράγουδα που θα μας πλημμυρίσουν, ουδείς!

Το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο είναι αρχαίο και ανακατασκευάστηκε κατά τον 19ο αιώνα. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να τελούνται οι αγώνες της μεγαλύτερης γιορτής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, των Παναθηναίων.  Κτισμένο ανάμεσα στους λόφους του Αγρα και του Αρδηττού, το 329 π.Χ. επί Λυκούργου, ορθομαρμαρώθηκε (καλύφθηκε με μάρμαρο) καθώς μέχρι τότε τα καθίσματα ήταν ξύλινα.

Το 140 π.Χ. επί Ηρώδου του Αττικού, έγινε μια μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση, καθώς και αύξηση της χωρητικότητάς του στις 50.000 θέσεις. Σε άγνωστους χρόνους του Μεσαίωνα είχε απογυμνωθεί τελείως από τα μάρμαρά του, όπως και τα πλείστα αρχαία κτήρια της Αθήνας. Όταν ο Βασιλιάς Οθων κήρυξε την Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου στο «Καλλιμάρμαρο», μόνο οι δύο κρηπιδότοιχοι των μετώπων δεξιά και αριστερά της εισόδου απέμεναν ως εμφανή ερείπια του άλλοτε σταδίου.

Εκτοτε, με χρήματα μεγάλου ευεργέτη, του Γεωργίου Αβέρωφ, το Παναθηναϊκό στάδιο έγινε και πάλι Καλλιμάρμαρο, σε σχέδια Ανδρέα Μεταξά και Ερνέστου Τσίλερ.

Αποτελεί τοπόσημο της πρωτεύουσας και σημαντικό μνημείο από πολλές απόψεις. Επομένως, ως μνημείο, μπορεί να υποστεί δυνητικά έμμεση βλάβη από το περιεχόμενο εκδηλώσεων τις οποίες φιλοξενεί.

Αυτά τα κακόμοιρα τα παιδιά του (παγκόσμιου) συγκροτήματος Coldplay πήραν τα μπογαλάκια τους και τραγούδησαν στο Ολυμπιακό στάδιο, όπως είχαν ζητήσει. Δεν είχαν αέρα τα μυαλά τους να ζητήσουν το Παναθηναϊκό, παρότι θα μπορούσαν να το πάρουν. Μεγάλα διεθνή ονόματα δεν το ονειρεύονται το ονειρεύονται όμως οι εγχώριοι αοιδοί. Γιατί; Επειδή μπορούν! Όπως έλεγε ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν, κάποιοι είχαν χτίσει «μαγαζιά» όπως το Ηρώδειο. Να φανταστείτε πως τότε σχεδόν κανείς από τους εν λόγω δεν τολμούσε να ζητήσει άδεια εμφάνισης στο ρωμαϊκό ωδείο. Ηταν βεβαίως και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο α πα πα πα πα. (Τους θυμάμαι πάντοτε με αγάπη, θαυμασμό και σεβασμό. Διύλιζαν από την κάμηλο μέχρι το κουνούπι πριν τα περάσουν από το «μάτι» της πιο λεπτής βελόνας. Ναι, αλλά έτσι σώθηκαν τα μνημεία!)

Στο Καλλιμάρμαρο κάνουν κουμάντο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Η πρώτη, μάθαμε ότι επρόκειτο να εισπράξει 400 χιλιάδες από την παραχώρηση του σταδίου στην Coca  Cola. Αραγε το ίδιο τίμημα ισχύει για όλες τις παραχωρήσεις; Έτσι, για να ξέρουμε.

Το δεύτερο έχει κάνει παραχώρηση ξανά για την Αννα Βίσση, η οποία, μαντέψτε, ετοιμάζει συναυλία και για φέτος, έχουν μάλιστα εξαντληθεί τα εισιτήρια, αλλά το στάδιο δεν νομίζω πως το έχει ζητήσει ακόμα. Το έχει κύριε γενικέ γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού; Να ξέρουμε τι γίνεται.

Όχι δηλαδή πως δεν θα το πάρει. Μόλις προχθές, το ΚΣΝΜ έδωσε άδεια για συναυλία στον Βασίλη Καρρά. «Μια συναυλία που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από την μεγαλύτερη γιορτή που έχει γίνει ποτέ για το λαϊκό τραγούδι στο Καλλιμάρμαρο – Παναθηναϊκό Στάδιο και που δεν θα μπορούσε να την πετύχει κανένας άλλος πέρα από τον Βασίλη Καρρά. Που αδιαμφισβήτητα είναι ακόμα εδώ, εμπνέει και ενώνει τις μεγαλύτερες φωνές του λαϊκού μας (και όχι μόνο) τραγουδιού.»

Αυτά γράφονται από την εταιρεία του αειμνήστου, με τον οποίο δεν έχω τίποτα, πλην για να ακουστούν από τους φίλους του άσματά του στο Καλλιμάρμαρο, από εμένα είναι όχι. ‘Η είναι μνημείο και δεν το δίνουμε (μην πει κανείς για λεφτά, κάτω από 20 χιλιάρικα είναι το τίμημα για το Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού) ή δεν είναι και το δίνουμε. Αν δεν είναι, δεν έχει προστασία, δεν το προσέχει και δεν το χρηματοδοτεί το κράτος. Αν είναι, βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί κατά πόσο συνάδει η «νύχτα» με αυτό.

Ας το κοιτάξει και το ΚΑΣ, που επίσης παραχωρεί το Ηρώδειο σε κάτι μεροκαματιάρηδες της πίστας, οι οποίοι κυκλοφορούν μεταξύ Ντουμπάι, Μυκόνου και μεγάλων νυχτερινών κέντρων. Αρκεί να βάλουν οι διοργανωτές ότι μέρος των εσόδων θα δοθεί για σοβαρό φιλανθρωπικό σκοπό και όλα καλά; Οι φιλάνθρωπες κυρίες μπορεί να εκστασιάζονται από τα μπουζούκια, τα μέλη των συμβουλίων τι κάνουν; Γιατί δεν αντιμετωπίζουν τα μνημεία ως μνημεία και δεν τα προστατεύουν αναλόγως; Εχουν αμβλυνθεί ή καταργηθεί τα κριτήρια και οι αξίες; Εκεί δεν εδράζεται κυριαρχικά η βαθιά κρίση και σήψη της κοινωνίας; Γίνεται το υπουργείο Πολιτισμού να σφυρίζει αδιάφορα;

Για να μη νομίζετε πως υπερβάλλω, θα σας πω ότι μαθαίνω πως για την επιστροφή «αετού» τραγουδιάρη ετοιμάζονται να ζητήσουν το Καλλιμάρμαρο όχι μία, αλλά δύο νύχτες. Να μου ‘ρθει ο θάνατος τώρα. Στον αέρα!

Τα λάθη  στη χρήση της γλώσσας από τα ΜΜΕ δεν είναι λιγότερο ντροπιαστικά. Μικρό ανθολόγιο και σήμερα:

«Μπορεί να μου το παίζει αθώα περιστέρα» Αν δεν είναι η Μπέτυ (Pigeon) του Αλέξη, μπορεί να το παίζει μόνο αθώα περιστερά. Ετσι έχει καθιερωθεί η φράση, τι θα γίνει τώρα; Το Πνεύμα εν είδει περιστεράς ας τους φωτίσει.

«Δια της απαγωγής βγαίνει αυτό το συμπέρασμα» ακούσαμε και πάλι. Ουδείς γνωρίζει πια το σωστό δια της εις άτοπον απαγωγής; Ναι, αδέρφια, πειράζει. Ιδίως όταν τα λέτε στα δελτία ειδήσεων αλλά και σε παιχνίδια γνώσεων.

Ποιος είπε το «μέτρον άριστον»; Ο Κλεόβουλος από τη Λίνδο. Ποιος λέει «παν μέτρον άριστον»; Σχεδόν όλοι. Λοιπόν, σας έχω νέα. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας πίστευαν στο μέτρο γι’ αυτό έλεγαν «μέτρον άριστον». Δεν πίστευαν ότι όλα τα μέτρα είναι άριστα. Αλλο το ένα μέτρο, άλλο το άλλο. Τρεις έννοιες κατά μέσο όρο έχει κάθε λέξη της ελληνικής που λέει και ο καθηγητής μου, Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Εκατό χιλιάδες λέξεις, τριακόσιες χιλιάδες σημασίες έχει η ελληνική, λέει ο κορυφαίος επιστήμονας. Αχαχα, δεν ξέρει τι λέει. Οι χρήστες του Facebook επιμένουν πως είναι 10 εκατομμύρια οι λέξεις και στη χειρότερη έξι. Και πως από την ελληνική γλώσσα προέρχονται όλες οι γλώσσες του κόσμου.

Η πρωτο-ινδοευρωπαϊκή και οι πρωτόγλωσσες άλλων κλάδων; Μπαααα.

Να τολμήσεις να απαντήσεις σε τέτοιες μπούρδες; Δεν λυπάσαι τον χρόνο που θα χάσεις; Μιλάμε για πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες. Κάθε ένας έχει διαβάσει κάτι από κάποιον. Χωρίς στοιχεία, χωρίς επιστημοσύνη. Βροντερό πάντως. Σαν το «πλαφ» που γίνεται όταν σκάνε οι φούσκες.

«Παρέσυρε θανάσιμα». Τον καημένο  τον άνθρωπο. Την καημένη τη γλώσσα…

«Που πλήγονται». Ετσι σκληρά πλήττεται η γραμματική. Εκ-πληξη καμία.

Μου το βρήκε η φίλη μου Ελεν, που ως συγγραφέας το πρόσεξε: “Iατρικόν κέντρον αρχάγγελοι». Ταιριαστό.

Τη μία βάζει τεράστιους δασμούς το πορτοκαλί ανθρωπάκι, την επόμενη, βλέποντας την αμερικανική οικονομία να καταρρέει, τους παίρνει πίσω. Αλέξη παιδί μου, αυτή είναι kolotoumba, να μαθαίνεις.

Ασε κάτω την Ενωμένη Αριστερά, ήταν ο τίτλος του σχηματισμού με τον οποίο κατέβηκε η αριστερά στις πρώτες μετά τη χούντα εκλογές. Εκτός του ότι είναι ιστορικός τίτλος επομένως, δεν πήγε και καλά, αν αυτό σού λέει κάτι.

Τα όνειρα κοστίζουν ακριβά, τα πιο πολλά πάνε χαμένα, έλεγε ένα παλιό λαϊκό τραγουδάκι, Ζωίτσα μου.

Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς, κυρία Μαρία μου.

Κανονίστε όλοι, να ψάχνουμε χώρα να μετακομίσουμε.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ