«Εύθραυστο» διπλωματικά παραμένει το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης που γίνονται σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι έρευνες της Chevron νότια της Κρήτης και η απουσία ημερομηνίας για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.
Του Κώστα Πασίση
Η πρόθεση της κυβέρνησης για πόντιση του καλωδίου ανοιχτά της Κάσου – Κάρπαθου δείχνει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει το έργο σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε οι: «Η πόντιση του καλωδίου θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο» και επισήμανε, επίσης, ότι «η έρευνα και πόντιση καλωδίου είναι προστατευόμενη από το Διεθνές Δίκαιο και κατά τούτο δεν χωρεί οποιαδήποτε άδεια»,
Ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση».
Ωστόσο σήμερα το συγκεκριμένο ζήτημα κινείται περισσότερο στο διπλωματικό επίπεδο παρά στο πεδίο, λόγω των άγνωστων βουλών Τραμπ.
Ειδικότερα η Αθήνα «δουλεύει» το ευαίσθητο θέμα επενδύοντας στις συμμαχίες της με το Ισραήλ αλλά και τη Γαλλία.
Η επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας στις 14 Απριλίου το Γαλλικό υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» που πλέει νότια της Κρήτης, η άσκηση Ηνίοχος ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, στέλνοντας σήμα αποτροπής.
Στην ίδια γραμμή κινείται και η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου.
Ταυτόχρονα, η πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας Chevron να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα, επειδή οι περιοχές ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται σε χάρτες που βασίζονται στο ψευδο-τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή, η ενεργειακή διασύνδεση (Great Sea Interconnector) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που αποτελεί εργαλείο στρατηγικής ισχύος για τις προαναφερόμενες χώρες, εδραιώνει μια τριμερή συνεργασία η οποία λειτουργεί ως αντίβαρο στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Η συνεργασία αυτή, που ενισχύεται από κοινές αξίες και συμφέροντα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αναμμένα κάρβουνα η Τουρκία
Η Άγκυρα, από την πλευρά της, αισθάνεται πως η περιοχή «φεύγει» από την επιρροή της, την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει το διεθνές αποτύπωμά της με πράξεις και όχι με λόγια.
Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεγάλο ενεργειακό project, οι διεθνείς συνεργασίες της Ελλάδας θέτουν την Τουρκία σε άβολη θέση, ίσως και παρατηρητή των εξελίξεων.
Την ίδια στιγμή οι «γείτονες εξ ανατολών», βλέπουν προβολή ισχύος από την Ελλάδα, επαναφέρουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μιλούν για μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αυτό το «κλίμα» νέας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μεταφέρουν τα τελευταία 24 ώρα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπου γράφουν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην περιοχή, σύμφωνα – όπως αναφέρουν – με τουρκικές κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, η επιστροφή σε μια επιθετική ρητορική γίνεται μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του NATO.
Μια συνάντηση που λέγεται ότι έγινε σε καλό κλίμα, με ατζέντα μεταξύ άλλων την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, αλλά και την εκκρεμότητα για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Σχετικά με το τελευταίο, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι «το Ανώτατο Συμβούλιο θα γίνει σε επόμενο χρόνο» και ότι «δεν έχει ακόμη καθορισθεί σαφώς.
Η τελευταία μας αναφορά ήταν ότι θα γίνει σε χρόνο μετά το Πάσχα…