Ως έναν αξιόπιστο και ισχυρό εταίρο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με «καθαρή» φωνή στην αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών ζητημάτων, θέλησε να παρουσιάσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό συγγραφέα Robert D. Kaplan στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Του Κώστα Πασίση
Αυτή φαίνεται να ήταν η στόχευση, η μεγάλη εικόνα της τοποθέτησης του, στους Δελφούς, ενώ παράλληλα επιχείρησε να ενισχύσει και το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησής του, καθώς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2027 έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα.
Ένα από τα βασικότερα μηνύματα της ομιλίας Μητσοτάκη ήταν η έμφαση στην ιδιαίτερη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική και διαρκή.
Με την επισήμανση της προσωπικής του σχέσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη έναν σταθερό ρόλο, ως συνομιλητής που έχει αποδείξει το διακριτό ρόλο του στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.
Στόχος ήταν να ενισχυθεί η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον έναν απλό «παίκτη» στη διεθνή σκακιέρα, το «φτωχό συγγενή» του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας και μεσολαβητής σε περίπλοκα διεθνή ζητήματα.
Η αναφορά του στην απόφαση Τραμπ για «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τονίσει τη δέσμευσή του στο ελεύθερο εμπόριο.
Ένα ζήτημα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα για εξαγωγικά προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα.
Με τη φράση «για να μιλήσω στη γλώσσα του Ντόναλντ Τραμπ, το deal πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελές», ο Μητσοτάκης έδειξε ρεαλισμό και κυρίως διάθεση να χτίσει μια στέρεη και σταθερή σχέση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, με την οποία έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, αλλά ακόμη μαθαίνει τα νέα πρόσωπα του περιβάλλοντος του.
Το μήνυμα στις Βρυξέλλες
Η θέση του όμως για το ελεύθερο εμπόριο και η αισιοδοξία του για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτελεί και ένα μήνυμα για τις Βρυξέλλες, ότι η χώρα μας επιδιώκει να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και όχι να είναι παρατηρητής των παρασκηνιακών συνομιλιών και εξελίξεων…
Ας μη ξεχνάμε ότι λίγες ώρες νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα Οινόφυτα, στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, μίλησε για μια συμφωνία η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και – όπως είπε – γιατί όχι να μην καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας
Κεντρικό μήνυμα της τοποθέτησης του με προστιθέμενη πολιτική αξία ήταν η σταθερότητα που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, κάτι που όπως τόνισε αναγνωρίζεται από τους διεθνείς επενδυτές.
Η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργώντας ένα θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος του λαϊκισμού, που όπως είπε, παραμένει υπαρκτός.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αυξάνοντας τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας.
Η περίπλοκη σχέση με την Τουρκία
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του στην Τουρκία, λέγοντας ότι οι σχέσεις μας είναι περίπλοκες αλλά σταθερά στηρίζονται στο διάλογο αλλά και την αποτρεπτική ισχύ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ειρηνική επίλυση διαφορών, αλλά με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, επεδίωξε να προβάλει τη χώρα ως πυλώνα σταθερότητας που συνεργάζεται με κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται από την Τουρκία.