Τρίτη, 15 Απριλίου 2025
19.7 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης στο Breitbart: Η Ελλάδα «γέφυρα» διαλόγου ΗΠΑ – Ε.Ε. εν μέσω νέων δασμών

Το στρατηγικό βάρος της Ελλάδας σε τρεις βασικούς άξονες, τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε., τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, και τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης στα ζητήματα μετανάστευσης και οικονομικής ανάκαμψης, ανέδειξε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Breitbart, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα…

Του Κώστα Πασίση

Αναφορικά με την εμπορική ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για μια «win-win» συμφωνία που θα στηρίζεται στο διάλογο και όχι στην επιβολή μέτρων.

Παρόλο που η Ε.Ε. ενέκρινε πρόσφατα αντίμετρα με δασμούς ύψους 10%-25% σε αμερικανικά προϊόντα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ακόμα περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα, παρότι είναι μέλος της ΕΕ, επιδιώκει ένα ρόλο διαμεσολαβητικό, προωθώντας την εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε. -ΗΠΑ.

Τάσσεται υπέρ της συνεργασίας δυο σταθερών και παραδοσιακών συμμάχων.

Όπως επισημαίνεται οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον από μια σταθερή εμπορική σχέση. Η Ευρώπη είναι τεράστια αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα και αντίστροφα.

Ένας εμπορικός πόλεμος θα έβλαπτε και τις δύο οικονομίες.

Εν ολίγοις ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τη συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. ως μονόδρομο για την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και ως ευκαιρία για τη χώρα να παίξει ρόλο με παγκόσμια απήχηση.

Ταυτόχρονα, όμως, έστειλε και ένα διακριτό, ελληνικό μήνυμα. Υπενθύμισε  εμφατικά τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον, αναδεικνύοντας τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Τραμπ: Συμφωνώ με Μητσοτάκη

Θετικά τοποθετήθηκε στο ενδεχόμενο μιας λύσης που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος λίγες αργότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε τη συμφωνία του, τονίζοντας παράλληλα ότι μπορούν να υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς. Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Ο ρόλος «γέφυρας» της Ελλάδας

Η αναφορά στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC) τοποθετεί την Ελλάδα ως κρίσιμη γέφυρα, που συνδέει την μεγαλύτερη (Ινδία) με την ισχυρότερη (ΗΠΑ) δημοκρατία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας

Ιδιαίτερης αξίας είναι και η  προσωπική αναφορά στη δυνατότητα καλής συνεργασίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δείχνοντας ότι η Ελλάδα έχει μια καθαρή θέση και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της στενής στρατηγικής σχέσης τους, ανεξαρτήτως των ευρύτερων ευρωατλαντικών τριβών…

Μεταναστευτικό 

Στο έτερο «φλέγον» ζήτημα, το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός πρόβαλλε την ελληνική πολιτική ως πρότυπο «αυστηρότητας αλλά και δικαιοσύνης».

Δίνοντας έμφαση στην επιτακτική ανάγκη  προστασίας των συνόρων, που η Αθήνα υιοθέτησε από το 2020, επιχείρησε  να ευθυγραμμίσει την Ελλάδα με τις κυρίαρχες τάσεις στην Ευρώπη, αλλά και να απευθυνθεί στο συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, καθώς μιλούσε σε αμερικανικό ακροατήριο που δε θέλει τις ΗΠΑ …ξέφραγο αμπέλι.

Η δήλωση του ότι «δεν εναπόκειται στους διακινητές να αποφασίσουν ποιος θα εισέλθει στην Ελλάδα» αποτελεί μήνυμα εθνικής κυριαρχίας και αποφασιστικότητας.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε  ότι σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν αντίστοιχες πολιτικές, γεγονός που αποκαλύπτει πως η Ελλάδα όχι μόνο άντεξε στην πίεση, αλλά κατάφερε να διαμορφώσει και τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα.

Το Eλληνικο success story

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας  τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν προς όφελος των επενδύσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και την ευρύτερη προσπάθεια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την Ελλάδα ως μια χώρα που ξεπέρασε τις δυσκολίες υιοθετώντας πολιτικές υπέρ της αγοράς και της ανάπτυξης, καθιστώντας την ελκυστικό οικονομικό εταίρο.

Σκληρή απάντηση από Ε.Ε.

Προηγουμένως η Ε.Ε ενέκρινε σκληρά αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με 26 από τα 27 κράτη-μέλη να ψηφίζουν υπέρ. Οι δασμοί «εξισορρόπησης», ύψους 10-25%, αφορούν αμερικανικά προϊόντα αξίας 22 δισ. ευρώ, όπως καπνός, μοτοσικλέτες, πουλερικά, χάλυβας, αλουμίνιο, σόγια, αμύγδαλα, χυμός πορτοκαλιού και σκάφη αναψυχής.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα εφαρμοστούν σταδιακά σε τρία στάδια, ξεκινώντας στις 15 Απριλίου και ολοκληρώνοντας την 1η Δεκεμβρίου, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, σύμφωνα με το Euractiv.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των δασμών, αντί για άμεση επιβολή, μάλλον  δείχνει ότι η Ε.Ε επιθυμεί να δώσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ