Τρίτη, 22 Απριλίου 2025
16.4 C
Athens

Τραμπ: «Μην είσαι PANICAN να είσαι δυνατός και να γράφεις ιστορία» – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είναι ένας τρομερά επιδέξιος σκακιστής στη διαπραγμάτευση και όποιος δεν έχει διαβάσει το διάσημο best seller βιβλίο του, «The Art of the Deal» (Η Τέχνη της Συμφωνίας), καλό θα είναι να πάρει τη δραμαμίνη του, για να ηρεμήσει από τη ναυτία που προκαλεί η διαπραγματευτική στρατηγική του Προέδρου και να καθίσει να το διαβάσει. Ειδικά συστημικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal και το Bloomberg, το χρειάζονται οπωσδήποτε. Άλλωστε ο Πρόεδρος Τραμπ το είπε με γλαφυρό τρόπο σε χθεσινή ανάρτησή του, «Μην είσαι αδύναμος! Μην είσαι ηλίθιος! Μην είσαι PANICAN (Ένα νέο κόμμα βασισμένο σε αδύναμους ανθρώπους!). Να είστε δυνατοί, θαρραλέοι και υπομονετικοί, και το ΜΕΓΑΛΕΙΟ θα είναι το αποτέλεσμα»!

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Πολύ πριν την ανακοίνωση των δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο επιμένω, αναφέροντας τους τρεις βασικούς λόγους που ο Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπεσέντ, έδωσε για την επιβολή δασμών, ότι πρόκειται για μια έξυπνη στρατηγική διαπραγμάτευσης.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι το διαπραγματευτικό χαρτί του Αμερικανού Προέδρου, αμοιβαίοι δασμοί μεταξύ της Αμερικής και των εμπορικών εταίρων, έχει ήδη προκαλέσει διαπραγματεύσεις δεκάδων χωρών, πλην Κίνας, με την Αμερική, με στόχο τον μηδενισμό όλων των δασμών μεταξύ της Αμερικής και των δικών τους χωρών. Κάνει τους εμπορικούς εταίρους της Αμερική, να αρχίσουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη με στόχο την αποφυγή αμφίδρομων δασμών με τις ΗΠΑ.

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών με 180 έθνη εμπορικούς εταίρους, στο εσωτερικό της Αμερικής, οι Δημοκρατικοί και τα μεγάφωνα της παγκοσμιοποίησης στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν κάθε είδους υποθέσεις σχετικά με τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της αύξησης των δασμών και των διεθνών εμπορικών πολέμων.

Ανεξάρτητα από το πόσο τρομοκρατούν για τον αντίκτυπο των δασμών, φέρνοντας το τέλος του κόσμου, απλά δεν καταλαβαίνουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, θέλει να φέρει άλλες χώρες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου μπορούν να σφυρηλατηθούν δίκαιες και ισότιμες λύσεις, διμερείς λύσεις. Αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των προτεινόμενων δασμών του Προέδρου Τραμπ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έπαιξαν και συνεχίσουν να παίζουν, για άλλη μια φορά το φερέφωνο της αποτυχημένης παγκοσμιοποίησης. Τρομοκρατούν, διακηρύσσοντας τον όλεθρο που αντιμετωπίζουν οι απλοί πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Η αντίδραση στα χρηματιστήρια, στην από καιρό υποσχόμενη απόφαση αμοιβαίων δασμών του Προέδρου Τραμπ, ήταν πανικός αλλά και σκαμπανεβάσματα όπως το χθεσινό, μετά τις πληροφορίες, που διαψεύστηκαν, για μορατόριουμ 90 ημερών στην επιβολή των δασμών και τη δήλωση της Ε.Ε., ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εξάλειψης δασμών.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα, οι αγορές να έχουν αντιστρέψει την τάση τους για άλλη μια φορά, δημιουργώντας κυριολεκτικά τη συντομότερη οικονομική αναταραχή στην αμερικανική ιστορία.

Γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό; Επειδή αυτοί οι νέοι δασμοί λειτουργούν ήδη, ακριβώς όπως οι δασμοί με το Μεξικό και τον Καναδά έχουν ήδη κάνει σημαντικές διεισδύσεις στους οικονομικούς εμπορικούς φραγμούς που υπήρχαν μεταξύ των τριών οικονομικών συμμάχων, του Καναδά, της Αμερικής και του Μεξικού.

Ο πραγματικός λόγος για την τεράστια ανισορροπία δασμολογικού εμπορίου της Αμερικής με τους οικονομικούς εταίρους της, είναι η χρηματοδότηση για να υποστηρίξει η Αμερική το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας και της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και της Ιαπωνίας και της Ανατολικής Ασίας.

Έτσι, εάν βάλει κανείς τις προτεινόμενες δασμολογικές αναθεωρήσεις του Αμερικανού Προέδρου σε ρεαλιστικό πλαίσιο, η ανισορροπία των δασμών δεν είχε εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής τουλάχιστον από το 1960, και ίσως περισσότερο.  Σίγουρα, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αυτές οι δασμολογικές ανισορροπίες δεν έχουν εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

Η εξισορρόπηση αυτών των δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Να μειώσει το αμοιβαίο κόστος του εξωτερικού εμπορίου εξαλείφοντας εντελώς τους δασμούς. Αυτή η νέα στρατηγική προέρχεται κατευθείαν από το «he Art of the Deal», το επιχειρηματικό best seller βιβλίο του Ντόναλντ Τραμπ, που δημοσιεύθηκε αρχικά το 1987.

Αυτό το αξιοσημείωτο βιβλίο εκδόθηκε τριάντα χρόνια πριν ο Τραμπ γίνει ο 47ος πρόεδρος. Σε αυτό το βιβλίο, ειδικά σε σχέση με τους δασμούς που ανακοίνωσε, βλέπει κανείς πώς λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, εφάρμοσε την από καιρό υπόσχεσή του για αύξηση των δασμών, ειδικά όσον αφορά τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.  Ήταν βέβαιος ότι ορισμένοι από τους σημερινούς εμπορικούς εταίρους της, ήταν έτοιμοι να αρχίσουν να υποχωρούν και όπως όλα δείχνουν αποδεικνύεται σωστός.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο, μίλησε για εξάλειψη του εμπορικού ελλείματος με την Αμερική και εξάλειψη των δασμών και μάλιστα άμεσα.

Η δήθεν σκληρή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την προθυμία της Ε.Ε. για διαπραγματεύσεις. Η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου στις δηλώσεις του με τον Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο για την Ε.Ε., ήταν συνέχιση της σκληρής στάσης. Η Αργεντινή, πρότεινε αμοιβαίους δασμούς μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή όχι δασμούς. Το Βιετνάμ, επέβαλε δασμούς 94% στα εμπορικά αγαθά που πωλούνται στο Βιετνάμ από την Αμερική, αξίας άνω των 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Κάνοντας μια γρήγορη ανάλυση του τι θα έκανε η αμοιβαία δασμολογική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου, στη βιετναμέζικη οικονομία, εξέφρασαν την επιθυμία να διαπραγματευτούν μια πολιτική μηδενικών αμοιβαίων δασμών. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προσπαθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μηδενικούς δασμούς μεταξύ της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ασία, οι οικονομικοί εμπορικοί εταίροι της Αμερικής, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, έκαναν αμέσως γνωστό ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για δίκαιους και χαμηλούς δασμούς.

Η Ινδία, αλλά ένας τεράστιος εμπορικός εταίρος με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα περίπου εκατό τοις εκατό, έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν αγορά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο πληθυσμό, δηλώνει επίσης έτοιμη για διαπραγμάτευση.

Αυτές οι κινήσεις, όπως όλα δείχνουν είναι μόνο η αρχή. Η Κίνα, είναι ο μεγάλο ψάρι και ο Αμερικανός Πρόεδρος, δείχνει αποφασισμένο να το πάει μέχρι τέλους, απειλώντας να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των δασμών κατά 50%.

Για τον Πρόεδρο Τραμπ, αυτή η επιχειρηματική στρατηγική που βασίζεται στους δασμούς δεν είναι κάτι καινούργιο ή είδηση. Όπως ήδη ανέφερα, μια ανάγνωση του, The Art of the Deal, που δημοσιεύθηκε αρκετές δεκαετίες πριν το αποδεικνύει.

Είναι μια στρατηγική υψηλού ρίσκου. Το εάν θα πετύχει μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι η Αμερική θα πονέσει λιγότερο από μια Ευρώπη που στην κυριολεξία θα ματώσει, εάν δεν προσχωρήσει στο The Art of the Deal.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ