14.7 C
Athens

Το κράτος που συλλαμβάνει δημοσιογράφους δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Ευρώπης – Γράφει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου

Η Τουρκία βιώνει εδώ και μια εβδομάδα μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ένα κίνημα διαμαρτυρίας λόγω της σύλληψης και προφυλάκισης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και βασικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Εκρέμ Ιμάμογλου. Ένα μεγάλο κύμα διαδηλώσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το 2013 και τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Gezi Park στην πλατεία Ταξίμ.

Του Σωτήρη Τριανταφύλλου *

Το μεγάλο αυτό κύμα διαδηλώσεων που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία τυγχάνει άγριας καταστολής από τις αρχές, ενώ έχουν γίνει και πολλές συλλήψεις διαδηλωτών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, κάτι που σε σχέση με τους τελευταίους δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βέβαια και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν αναφερθεί στο θέμα και καταδίκασαν τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, ζητώντας της να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει να σημειωθεί πως οι συλλήψεις δημοσιογράφων ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Εκρέμ Ιμάμογλου και συνεργατών του.

Ηταν, μάλιστα, μαζικές και κάποιες από αυτές έγιναν στα σπίτια τους όπου βρισκόντουσαν με προφανή στόχο όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, να χειραγωγηθεί η ενημέρωση και όπως καταγγέλλουν και τα συνδικάτα, «αποτελούν επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στο δικαίωμα του λαού να μάθει την αλήθεια». Υπενθυμίζεται ότι και το Χ του Ελον Μασκ ανέστειλε αυτές τις ημέρες στην Τουρκία δεκάδες λογαριασμούς που ανήκουν σε στελέχη και υποστηρικτές της τουρκικής αντιπολίτευσης, σε πανεπιστημιακούς κύκλους και φοιτητές που διοργάνωναν ή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά της σύλληψης και προφυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Είναι προφανές ότι η ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης πλήττεται με κάθε τρόπο στην Τουρκία και για μία ακόμη φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται και διώκονται δημοσιογράφοι στη γείτονα χώρα, ούτε η πρώτη φορά που αναστέλλονται λογαριασμοί πολιτών στα social media. Όλα αυτά αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της ίδιας της δημοκρατίας και γεννούν ερωτήματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της Τουρκίας από τους ευρωπαίους. Μπορεί ένα κράτος που εφαρμόζει αυτές τις μεθόδους να παραμένει συνομιλητής τους και το ερώτημα ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση.

* Ο Δρ. Σωτήριος Τριανταφύλλου είναι Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών – Διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Μέλος ΣΕΠ Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ