16.7 C
Athens

Επισημοποιήθηκε η απόφαση για άρνηση της Ακρόπολης στον Λάνθιμο

Δεν εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας παραγωγής «Either Or Productions» για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 10 Απριλίου 2025. Aυτή είναι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που μόλις αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και φέρει την υπογραφή της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων Ολυμπίας Βικάτου.

Η μη έγκριση του αιτήματος αιτιολογείται ως εξής:  «οι σκηνές που προτείνεται να κινηματογραφηθούν στον μνημειακό χώρο είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας, ως ένα οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου προτείνεται να εξεταστεί εναλλακτικός χώρος πραγματοποίησης της κινηματογράφησης, όπως ο λόφος της Πνύκας ή του Φιλοπάππου, σύμφωνα με τις ενδεικτικές υποδείξεις μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατά τις τοποθετήσεις τους, σε συνεργασία με την αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών.»

Η απόφαση αφορά στο τελευταίο γύρισμα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου  με τίτλο «Bugonia», ένα ριμέικ του κορεατικού έργου «Save the green planet» (Σώστε τον πράσινο πλανήτη). Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί στο εξωτερικό και απομένει μόνο η Αθήνα για την τελευταία σκηνή. Πρωταγωνιστούν οι Εμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς και Αλίσια Σιλβερστόουν, και η κυκλοφορία αναμένεται τον Νοέμβριο από τη Focus Features.

Η ιστορία του “Save the Green Planet!” ακολουθεί ένα νεαρό συνωμοσιολόγο – μελισσοκόμο που πιστεύει ότι το πρώην αφεντικό του και πρόεδρος πολυεθνικής είναι στην πραγματικότητα εξωγήινος και αποφασίζει να τον απαγάγει προκειμένου να σταματήσει μια επικείμενη εισβολή. Στην διασκευή του Λάνθιμου, ο χαρακτήρας αυτός θα είναι γένους θηλυκού, με την Έμμα Στόουν να αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο.

Το Συμβούλιο είχε πρόβλημα με την πρόβλεψη των 60 – 70 πτωμάτων δίπλα στον Παρθενώνα και το  Ερέχθειο και μέλη του σημείωσαν πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν έτσι μνημεία και μάλιστα κορυφαία. Ο Παρθενώνας είναι πηγή ζωής και αισιοδοξίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, και δεν μπορεί να αποτελέσει τον συμβολικό τόπο για το κλείσιμο ενός τόσο ακραία απαισιόδοξου σεναρίου μιας ακραίας οικολογικής πλανητικής καταστροφής. Η απάντηση εκ  μέρους της παραγωγής ήταν πως δεν είναι απαισιόδοξο. Όπως αναφέρθηκε θα υπήρχαν τρεις γάτες που… θα περιφέρονταν δίπλα στα πτώματα, σημείο αναγέννησης.

Ανιστόρητοι ως προς αυτό οι σεναριογράφοι, όφειλαν να γνωρίζουν πως στον Ιερό Βράχο, που έτσι κι αλλιώς ήταν περιτοιχισμένος και με ελεγχόμενες εισόδους, δεν επιτρεπόταν κατά την αρχαιότητα να ανέβουν σκύλοι. Μάλιστα, μια χρονιά που ένα σκυλάκι διέφυγε της προσοχής των υπευθύνων, άρπαξε ένα σφάγιο από τον βωμό και εξαφανίστηκε, αυτό θεωρήθηκε πως έφερε κακοτυχία στην Αθήνα.

Στην αρχαία πόλη σαφώς υπήρχαν λίγες γάτες, οι οποίες αφθονούσαν μόνο στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και αυτές ήταν καλοδεχούμενες στα ιερά.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ