14.4 C
Athens

«Άμυνα 2.0.»: Το μεγάλο στοίχημα Μητσοτάκη με τεχνολογία και εγχώρια παραγωγή

Την άμυνα ως πυλώνα εθνικής ασφάλειας, οικονομικής σταθερότητας και διεθνούς ισχύος, που συνδυάζει τεχνολογία, εγχώρια παραγωγή και συμμαχίες, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τον προγραμματισμό των εξοπλισμών της χώρας.

Του Κώστα Πασίση 

Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να προετοιμάσει την Ελλάδα για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός άλλαξε την παρωχημένη «συνταγή» της λίστας με πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, βάζοντας την παράμετρο του λεγόμενου κυβερνοπολέμου και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και άλλων  συστημάτων όπλων, που ήδη δοκιμάζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Εν ολίγοις η νέα αμυντική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται πλέον σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτος. Γίνεται ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας (π.χ. drones, anti-drone συστήματα, κυβερνοάμυνα).

Δεύτερος. Ενισχύεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που μέχρι χθες βρισκόταν στα αζήτητα της χώρας, γεγονός που εγείρει πλήθος ερωτημάτων.

Τρίτος. Η διαρκής υποστήριξη (Follow On-Support) των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων για τη διατήρησή τους σε μάχιμη κατάσταση.

Στη βάση αυτή ξετύλιξε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό αυτή τη φορά τα χρήματα του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο…

Ένα από τα βασικά πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι οι εξοπλισμοί δεν αποτελούν απλώς ένα νούμερο (συνήθως μεγάλο) στον προϋπολογισμό  αλλά μια κρίσιμη επένδυση στην ίδια την εθνική κυριαρχία και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυτές οι επενδύσεις να είναι  δημοσιονομικά υπεύθυνες, όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, αξιοποιώντας τα οφέλη της ρήτρας διαφυγής της ΕΕ χωρίς, ωστόσο, να επιτρέψει να γίνουν αφορμή για δημοσιονομικές υπερβολές.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας τις πρόσφατες αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνουν και τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας.

Με αυτόν τον τρόπο, ενίσχυσε το μήνυμα ότι η στήριξη των ένστολων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης μήνυμα πολιτικής αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση των νέων, σύγχρονων υβριδικών απειλών, προαναγγέλλοντας την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, η οποία πλέον θα λειτουργεί υπό τη δική του εποπτεία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ομιλία του πρωθυπουργού δεν στερήθηκε αιχμών προς την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι αδυνατεί να διαμορφώσει υπεύθυνες προτάσεις στον κρίσιμο τομέα της άμυνας, ενώ επισήμανε την αντίθεση ορισμένων κομμάτων στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για αμυντική αυτονομία.

Μητσοτάκης εναντίον όλων

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την «γεωπολιτική αφέλεια» της Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. εκχώρησε την αμυντική της ευθύνη στις ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε συνεπής, δαπανώντας πάνω από 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Επίσης συμφώνησε με τον κ. Ανδρουλάκη ότι το SAFE (δάνεια με ευνοϊκούς όρους) δεν αρκεί, καθώς επιβαρύνει το χρέος, και πρότεινε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο με επιδοτήσεις αντί δανείων, όπως για έναν αντιπυραυλικό θόλο.

Επιπλέον αναγνώρισε  το νόμο Μανιάτη (2014) ως βάση για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά τόνισε ότι η δική του κυβέρνηση προσέλκυσε εταιρείες όπως η Exxon και η Chevron, ενισχύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα νότια της Κρήτης.

Ταυτόχρονα όμως ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη «βεντάλια» των επιθέσεων βάζοντας στο «κάδρο» αυτή τη φορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε τις θέσεις της Κωνσταντοπούλου για το μεταναστευτικό, απορρίπτοντας την ιδέα της «ανοιχτής Ελλάδας» ως μη ρεαλιστική και επικίνδυνη, με τη φράση «η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε».

Ακόμη, την κατηγόρησε για νοσταλγία προς τη δραχμή, συνδέοντάς την με την έξοδο από το ευρώ.

Επίσης επέκρινε την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τη φράση «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και τη Συμφωνία των Πρεσπών ως αποτυχίες που ακόμα προκαλούν προβλήματα.

Φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίζεται να θέλει να κάνει το μεγάλο come back στο πολιτικό σκηνικό.

Σε πολιτικό επίπεδο εκείνο που προκύπτει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι στρέφεται κατά Ανδρουλάκη – Φάμελλου – Κωνσταντοπούλου και Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή εναντίον όλων…

Πυρά από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνη, πατριωτική δύναμη, απορρίπτοντας το δίλημμα «άμυνα ή κοινωνικό κράτος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να στριμώξει την Αριστερά.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να διεκδικήσει το κεντρώο και μετριοπαθές ακροατήριο, διαφοροποιούμενος από την κυβέρνηση χωρίς όμως να φανεί  ακραίος και αντισυστημικός.

Επικρίνοντας την έλλειψη εγχώριας συμμετοχής σε προγράμματα όπως τα F-35 και οι Belharra, καθώς και την απουσία επικαιροποιημένης Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, ο κ. Ανδρουλάκης στόχευσε να αποδομήσει την εικόνα του «μετασχηματισμού» που προβάλλει ο Πρωθυπουργός.

Επίσης ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε έξι άξονες για την άμυνα και τα εξοπλιστικά, θέλοντας να δείξει ότι το κόμμα τους έχει το δικό του σχέδιο.

Ο Σωκράτης  Φάμελλος ήταν ένα κλικ πιο επικριτικός από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έτσι, εξαπέλυσε μια σκληρή, μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «εργαλειοποίηση της άμυνας».

Στόχος του ήταν να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, παρουσιάζοντάς την ως ανίκανη να διαχειριστεί στρατηγικά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Η ομιλία του ήταν επιθετική και πολωτική, με σκοπό  να δημιουργήσει  αντιπολιτευτικό μέτωπο.

Χρησιμοποίησε συναισθηματικά φορτισμένες κατηγορίες, όπως είναι οι παρακολουθήσεις και η υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά για να αμφισβητήσει τη στρατηγική υπεροχή της κυβέρνησης και όχι μόνο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ