14.7 C
Athens

Το Μουσείο της Ακρόπολης ανάμεσα σε 100 μουσεία του κόσμου

Τριακοστό τρίτο σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως είναι το Μουσείο Ακρόπολης, με λίγο περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Το κοινό του αυξήθηκε πέρσι κατά περίπου 600 χιλιάδες, από το 2022 κατά 300 το 2023 και κατά άλλες εκατό χιλιάδες το 2024, κρατώντας το μουσείο σε καλή σειρά. Ένα νέο μουσείο στη Σαγκάη μπαίνει στην πρώτη δεκάδα  και τα ευρωπαϊκά μουσεία συνεχίζουν τις ισχυρές επιδόσεις τους, αλλά η αποκλειστική ετήσια έρευνα του Theartnewspaper.com διαπιστώνει ότι ορισμένα βρετανικά ιδρύματα εξακολουθούν να υστερούν.

Τα πέντε πρώτα μουσεία σε επισκεψιμότητα ανά τον κόσμο είναι: Λούβρο,  Μουσείο Βατικανού, Βρετανικό Μουσείο, Μητροπολιτικό Μουσείο, Tate Modern.

Πολλά μουσεία έχασαν επισκέπτες το 2024 γράφει ο ιστότοπος της εφημερίδας—και αυτό είναι καλό. Γιατί; Επειδή δείχνει ότι η αργή ανάπτυξη μετά το κλείσιμο του Covid-19 έχει τελειώσει και τώρα τα μουσεία επανέρχονται σε αυτό που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το «φυσικό τους επίπεδο», όπου ο αριθμός των επισκεπτών καθορίζεται από παράγοντες όπως η δημοτικότητα του προγράμματος, οι φυσικοί περιορισμοί ή οι ευρύτερες τάσεις. Αρχίζουμε για άλλη μια φορά να βλέπουμε τους αριθμούς να αυξάνονται ή να μειώνονται κατά μικρά ποσά κάθε χρόνο, αλλά γενικά παραμένουν σε ένα σταθερό εύρος.

Το Μουσείο του Βατικανού είναι ένα παράδειγμα. Ανέφερε ότι δέχτηκε 6,8 εκατομμύρια επισκέπτες το 2024—λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερους από το 2023 και λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μόλις 57.495 λιγότεροι επισκέπτες από ό,τι πριν από τον Covid-19, στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.. Καθώς οι ουρές για να δει το κοινό τους θησαυρούς του Πάπα δεν σταματούν ποτέ, φαίνεται ότι το Βατικανό λειτουργεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

Το Λούβρο έχασε το 1% των επισκεπτών το 2024—αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το ανησυχεί,  όταν  κατακλύζεται από σχεδόν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η «υπερβολική προσέλευση» είναι ένα πρόβλημα σε πολλά μουσεία του Παρισιού.

Αυτό το πρόβλημα θα ήθελαν, πάντως, να έχουν πολλά βρετανικά μουσεία.

Εκεί, η νέα κινητικότητα είναι λίγο πιο ανησυχητική. Ηδη είχε φανεί από  προηγούμενα χρόνια ότι πολλά μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου δυσκολεύονταν περιέργως να ανακτήσουν τους αριθμούς που χάθηκαν από τον Covid-19. Ισως δεν φτάσουν ποτέ ξανά εκεί, σημειώνεται στο άρθρο.Η Tate Modern όταν άνοιξε πριν από 25 χρόνια, είχε μια μεταμορφωτική επίδραση στη βρετανική πολιτιστική σκηνή και διαμόρφωσε την παγκόσμια σκέψη για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα μουσεία τέχνης. Η Tate περίμενε μόνο μερικά εκατομμύρια επισκέπτες τον πρώτο χρόνο της. Είχε 5,3 εκατομμύρια. Και δεν σταμάτησαν να πηγαίνουν. Το 2018 ξεπέρασε το Βρετανικό Μουσείο ως το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2019, λίγο πριν από τον Covid-19, δέχτηκε ρεκόρ 6,1 εκατομμυρίων επισκεπτών. Ωστόσο, το 2024 η Tate Modern κατέγραψε μόλις 4,6 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και αλλού. Η Βασιλική Ακαδημία  σημείωσε πτώση 12% από το 2023, λαμβάνοντας μόνο το ήμισυ του συνόλου επισκεπτών που είχε  2019. Και παρά τη διεξαγωγή της προσωρινής έκθεσής της με τις περισσότερες επισκέψεις ποτέ ( Βαν Γκογκ, ποιητές και εραστές, με 335.000 επισκέπτες), η Εθνική Πινακοθήκη αυξήθηκε λιγότερο από 4%, εξακολουθεί να είναι 47% μειωμένη σε σχέση με το 2019. Αυτό σημαίνει ότι 2,8 εκατομμύρια λιγότερα άτομα επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη από το 2019—η μεγαλύτερη πτώση σε απόλυτες τιμές για κάθε τρίτο συνεχόμενο έτος.

Ποια είναι η εξήγηση; Ενώ το Brexit είναι ο προφανής ένοχος για ορισμένους σχολιαστές, ορισμένα βρετανικά μουσεία τα πάνε πολύ καλά. Αρκεί να δούμε το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο δέχτηκε 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες—το καλύτερο σύνολο από το 2015 και το τοποθετεί τρίτο στη λίστα.

Τι θα λέγατε για τα νέα πρόσωπα στη σκηνή; Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολο να μετρηθεί πόσο δημοφιλή είναι στην πραγματικότητα τα μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα. Στο Χονγκ Κονγκ, οι επισκέπτες στο M+  ήταν λίγοι, με πτώση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά έφτασαν τα 2,6 εκατομμύρια. Το Μουσείο του Παλατιού του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 28% σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι ακόμα νωρίς.

Η Σαγκάη έλαβε δύο μεγάλες ενισχύσεις πέρυσι. Το Μουσείο της Σαγκάης  άνοιξε το παράρτημά του στο Pudong, Shanghai Museum East, τον Φεβρουάριο με τη γκαλερί του για χάλκινα τεχνουργήματα και δύο αίθουσες για ειδικές εκθέσεις, ξεκινώντας με μία για το αρχαίο βασίλειο Shu. Το Μουσείο Ανατολής της Σαγκάης άνοιξε άλλες δέκα γκαλερί τον Ιούνιο και τις  υπόλοιπες εγκαταστάσεις τον Δεκέμβριο. Το γεγονός ότι προσέλκυσε  4,3 εκατομμύρια επισκέπτες σε μια δύσκολη χρονιά, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της αρχικής ναυαρχίδας στο κέντρο της πόλης τόσο αγαπητό στους τουρίστες, επιβεβαιώνει πως κάτι καλό γίνεται στο Pudong. Αυτό το κατέταξε ως το κορυφαίο κινεζικό μουσείο τέχνης στη λίστα μα. Ωστόσο, οι αριθμοί για πολλά κινεζικά μουσεία δημοσιεύονται αργότερα μέσα στο έτος, επομένως είναι πιθανό ότι μεγάλοι παίκτες όπως το Palace Museum στο Πεκίνο το ξεπέρασαν στην πραγματικότητα. Η άλλη ενίσχυση επισκεψιμότητας  ήρθε από την θεαματική έκθεση της Αιγύπτου στο Μουσείο της Σαγκάης On Top of the Pyramid: The Civilization of Ancient Egypt, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025. Προσέλκυσε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες πριν από το τέλος του 2024.

Δεν είναι μόνο τα μουσεία του Παρισιού που αποδεικνύονται δημοφιλή στην Ευρώπη. Στη Μαδρίτη, το Prado προσέλκυσε 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους (αύξηση 16% σε σχέση με το 2023) και το κυρίως κτήριο του Reina Sofia υποδέχθηκε 1,5 εκατομμύρια, αύξηση 1%. Στο Άμστερνταμ, το Rijksmuseum έπεσε  στα 2,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας πτώση 8%, αλλά είχε προηγηθεί η πολύ επιτυχημένη έκθεσή του Vermeer το 2023. Το Μουσείο Βαν Γκογκ τα πήγε καλά ωστόσο: η επισκεψιμότητά του αυξήθηκε κατά 9% σε 1,8 εκατομμύρια. Στη Φλωρεντία, η Galleria degli Uffizi είχε 2,9 εκατομμύρια επισκέπτες—αύξηση κατά 7%.

Τα ρωσικά μουσεία σημείωσαν πτώση στον αριθμό των επισκεπτών μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία που οδήγησε στη διακοπή πολλών αεροπορικών συνδέσεων με τη Δύση. Ωστόσο, το 2024 μπορούμε να δούμε μια αργή αλλά σταθερή επιστροφή στους προηγούμενους αριθμούς επισκεπτών τους. Το Κρατικό Ρωσικό Μουσείο στην Αγία Πετρούπολη είχε 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες, σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο το 2019. Το Ερμιτάζ, επίσης στα 3,6 εκατομμύρια, εξακολουθεί να είναι 28% έκπτωση σε ό,τι είχε πριν από τον Covid-19 και τον πόλεμο, αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερο από πολλά μουσεία του Λονδίνου. Πρόβλημα είχαν και τα ισραηλινά και παλαιστινιακά μουσεία, λόγω του πολέμου.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ