19.1 C
Athens

Στ.Kαλαφάτης: Εμπιστευόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο, επενδύουμε σε έρευνα και καινοτομία

“Εμπιστευόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο, επενδύουμε σε έρευνα και καινοτομία” τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης – Τελετή Βράβευσης και Αναγνώρισης της Αριστείας από το ΑΠΘ.

“Χειροκροτούμε και επιβραβεύουμε την αριστεία” τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας του, τα οποία διακρίθηκαν για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις, απονέμοντάς τους τα Βραβεία Αριστείας 2025.

“Η αριστεία δεν είναι προνόμιο του ενός, είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, μίας ευγενούς άμιλλας πάρα πολλών νέων ανθρώπων και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε” επεσήμανε ο υφυπουργός και συνέχισε: “Εμπιστευόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο και επενδύουμε τόσο στην έρευνα, όσο και στην καινοτομία. Ούτως, ή άλλως, η έρευνα είτε παράγεται από ερευνητικά κέντρα, είτε από τα πανεπιστήμια που είναι η μήτρα της γνώσης και το βασικό προαπαιτούμενο, ώστε το παραγόμενο προϊόν από την έρευνα να διοχετευτεί, είτε στην οικονομία, είτε στην κοινωνία σε επίπεδο υπηρεσιών.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Ευρώπη στο νέο πολιτικό γίγνεσθαι. Η ώρα της ευθύνης».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κύρος Υάκινθος, ο βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτριος Κούβελας και ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, υπογράμμισε ότι η έννοια της αριστείας δεν είναι στατική, αλλά μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου η αριστεία αποτελεί όχι μόνο επιδίωξη, αλλά και αναγκαιότητα.

Πρόσθεσε, ότι η αριστεία αφορά όχι μόνο την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη διδασκαλία, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά. Ανέφερε, επίσης, ότι η έρευνα αποτελεί τη βάση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ οι ερευνητές που διακρίνονται ενσαρκώνουν την αξία της αριστείας και ενισχύουν τη διεθνή θέση του πανεπιστημίου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία, αλλά λειτουργεί ως φορέας προόδου, προάγοντας τον πολιτισμό και υποστηρίζοντας τον εθελοντισμό.

Επιπλέον, ο πρύτανης υπογράμμισε τη σημασία της αριστείας στη διδασκαλία, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά απονέμεται βραβείο αριστείας στον τομέα αυτό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βράβευση ομάδων εθελοντισμού και της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ, τονίζοντας τη συμβολή τους στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιου Καραγιαννίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των αρίστων, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων Αριστείας στα μέλη του ΑΠΘ που διακρίθηκαν για την προσφορά και το έργο τους.

“Είμαι περήφανος, που είμαι εδώ, το ΑΠΘ μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έκανε πολύ μεγάλα βήματα και έχει ανέβει στην κατάταξη της αξιολόγησης των πανεπιστημίων διεθνώς” ανέφερε ο βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Ευστράτιος Σιμόπουλος και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι η έρευνα, η οποία παράγεται στο πανεπιστήμιο μας θα αυξηθεί και θα ενισχυθεί και έτσι οι εταιρείες, οι οποίες δημιουργούνται, οι καινοτόμες εταιρείες, μέσα από την έρευνα των πανεπιστημιακών μας, θα αυξηθούν”.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά σε ρυθμούς blues rock από το συγκρότημα “The Buddy Guys”. Το σχήμα αποτελείται από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας: Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Ιωάννη Στανόπουλο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Ζαχαρία Σκούρα, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας, καθώς και τους μουσικούς Δημήτρη Γιαλαμά και Νικόλαο Ντουνούση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ