14.9 C
Athens

Αναταραχή στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις: Η «γαλάζια» πίεση και η απάντηση του Μαξίμου 

Κανείς δεν θα μείνει πίσω, αλλά με σχέδιο. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και για τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, μετά τη βιασύνη δύο υπουργών και ορισμένων βουλευτών να αναδείξουν την άνιση μισθολογική μεταχείριση των ένστολων.

Του Κώστα Πασίση 

Ύστερα από την προκληθείσα αναταραχή και το θόρυβο που δημιουργήθηκε, επενέβη το Μαξίμου για να διορθώσει τις εκ νέου ανορθογραφίες…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αποφασίζεται κεντρικά, με σεβασμό στους δημοσιονομικούς περιορισμούς και όχι βάσει αναρτήσεων ή επικοινωνιακών πιέσεων.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους έσπευσαν να γίνουν αρεστοί σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Παράλληλα, έθεσε ένα πλαίσιο ευθύνης για το πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα των αυξήσεων στους στρατιωτικούς και όχι μόνο, υπενθυμίζοντας τις υπερβολές του παρελθόντος και τις συνέπειες που πλήρωσε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Η διαχείριση, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται με κριτήρια ισότητας, βιωσιμότητας και στρατηγικού σχεδιασμού.

Στην «καρδιά» της κυβερνητικής στρατηγικής βρίσκεται η δημοσιονομική ευθύνη, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, που δημιούργησαν τα μνημόνια.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει συνολικά τους ένστολους, όταν υπάρξει ο απαιτούμενος χώρος.

Η απόφαση της Ε.Ε. για ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες άνοιξε τον δρόμο για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το μήνυμα είναι σαφές: η πρόθεση υπάρχει, ο σχεδιασμός προχωρά, και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο ένστολος πολίτης.

Βέβαια η εν λόγω προτεραιότητα, κρύβει κινδύνους.

Οι ανακοινώσεις, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν επίσημα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να εκφραστεί μια συνολική πολιτική για τα ειδικά μισθολόγια, που είναι ουκ ολίγα στη χώρα μας.

Οι τρεις λόγοι δυσαρέσκειας…

Στο Μαξίμου υπάρχει εκνευρισμός για τις εκτός γραμμής δηλώσεις υπουργών (Γεωργιάδης,  Κικίλιας) και οι λόγοι είναι τρεις…

Πρώτον, οι αντιδράσεις τους όπως και πλειάδας βουλευτών σχεδόν αιφνιδίασαν και έβγαλαν προς τα έξω μια εικόνα έλλειψης συνοχής και συντονισμού.

Η κυβερνητική εξαγγελία για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάστηκε ως μια καλή είδηση που θα έδινε έναν …boost στην κυβέρνηση, που δε βιώνει και την καλύτερη περίοδο της, αλλά θα ενίσχυε και την … ελκυστικότητα των στρατιωτικών σχολών.

Έτσι, όταν αυτή η πρωτοβουλία άρχισε να αμφισβητείται από το εσωτερικό της κυβέρνησης, περιορίστηκε ο θετικός αντίκτυπος του αφηγήματος.

Δεύτερον, οι δηλώσεις υπουργών όπως ο κ. Κικίλιας και ο κ. Γεωργιάδης, δημιουργούν πίεση προς το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό να κινηθεί ταχύτερα και να ανοίξει τη δημοσιονομική στρόφιγγα, παρότι των βλέμμα των Βρυξελλών παραμένει «καρφωμένο» στην Αθήνα.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της δημοσιονομικής υπευθυνότητας που θέλει να διατηρήσει το Μαξίμου.

Με απλά  λόγια, οι εν λόγω υπουργοί φάνηκαν να λειτουργούν περισσότερο ως εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων παρά ως μέλη μιας κυβέρνησης όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά.

Τρίτον, υπάρχει και η ανησυχία για τη δημιουργία πολιτικού προηγουμένου. Όπερ σημαίνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση μπορεί να πυροδοτεί ντόμινο αιτημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικονομίας.

Στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια γιατί ήθελε να δείξει ότι κινείται με σχέδιο και όχι υπό πίεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ