12.2 C
Athens

A.Καραμανλή: Ενισχυτικό βήμα για την τουριστική εξωστρέφεια της Ελλάδος η κύρωση Συμφωνίας Ελλάδος-Σαν Μαρίνο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο που αφορά την, «Κύρωση Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος και Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου».

Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΚΚΕ που καταψήφισε, δήλωσαν «θετική διάθεση για την Κύρωση της Συμφωνίας» και επιφυλάχθηκαν για την τελική τους γνώμη, κατά τη συζήτηση της στην Ολομέλεια.

Η υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή, χαρακτήρισε την Συμφωνία ως «ένα ακόμα ενισχυτικό βήμα για την τουριστική εξωστρέφεια και τις ειδικές μορφές τουρισμού της Ελλάδας».

«Η ελληνική τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στρατηγικά στον βιώσιμο τουρισμό, προωθώντας στρατηγικές που ενισχύουν τις υποδομές, στηρίζουν την διαφοροποίηση του εθνικού χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων και αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, η τουριστική συνεργασία με το Σαν Μαρίνο, αποτελεί ένα ακόμα βήμα ανάπτυξης της εξωστρεφούς συνεργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καραμανλή.

Όπως είπε η υφυπουργός Τουρισμού, η Κύρωση της Συμφωνίας περιλαμβάνει πέντε άξονες:

-την ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας των εθνικών τουριστικών αρχών και οργανισμών,

-την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, σε θέματα τουριστικής πολιτικής, νομοθεσίας, στατιστικών δεδομένων, έρευνας και ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,

-την διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων μέσω ανταλλαγής πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και κίνητρα με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματική δραστηριότητας,

-την συνεργασία για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση της εικόνας των δύο χωρών ως προορισμών υψηλής ποιότητας και,

-τη συντονισμένη συνεργασία, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

«Η Συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο θεσμικά και τεχνικά ζητήματα αλλά ενδυναμώνει τις διεθνείς συνεργασίες μας και προάγει ένα τουρισμό που στηρίζεται στη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την πολυμορφία. Για την κυβέρνηση, το στοίχημα της επόμενης μέρας, είναι ένας τουρισμός που προσφέρει εμπειρίες, είναι ανθεκτικός, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και επενδύει στο μέλλον», κατέληξε η κ. Καραμανλή.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία έχει θετικό αποτύπωμα και θα προσφέρει στον τουρισμό, ανοίγοντας δρόμους για έμπρακτη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Σαν Μαρίνο».

Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη, «να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο με ένα νέο, κοινωνικό, αναπτυξιακό, τουριστικό συμβόλαιο, που θα είναι ανταποδοτικό στις τοπικές κοινωνίες, θα στηρίζει τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου και θα δίνει κίνητρα για πραγματική επένδυση, οικονομική και πολιτική», όπως είπε.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα, έκανε λόγο για «αναγκαία Συμφωνία», ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό της, «γιατί καθυστέρησε επί 3,5 χρόνια να έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ενώ είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021».

Μίλησε επίσης, «για κενά και ελλείψεις σε επιμέρους τομείς», ενώ επεσήμανε «την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με στόχο την δίκαιη τουριστική ανάπτυξη, δίνοντας εφόδια και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζόμενους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δήλωσε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του, «δεν είναι αντίθετο στις διακρατικές Συμφωνίες όταν αυτές διευκολύνουν τις ανάγκες των εργαζομένων στον τουρισμό και των τοπικών κοινωνιών και όχι τα σχέδια και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Χάιδω Ασημακοπούλου, επιφυλάχθηκε, σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών είναι γενικό και αόριστο», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση υψηλής προστιθέμενης αξίας στον ελληνικό τουρισμό».

«Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να διαφωνήσουμε με την Κύρωση της Συμφωνίας, ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά γιατί αυτή η καθυστέρηση αφού είχε υπογραφεί το 2021», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

«Απόλυτα σύμφωνος στη Συμφωνία που ενισχύει περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών», εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής του κόμματος «ΝΙΚΗ», Κομνηνός Βελβερούδης, παρατηρώντας παράλληλα την απουσία συνεργασίας, κυρίως στον θρησκευτικό τουρισμό.

Θετική δήλωσε και η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφαλά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έντονα ζητούμενο είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και οι επενδύσεις με άμεσα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

«Θετικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος- Σαν Μαρίνο, χαρακτήρισε τη Συμφωνία ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Ιωάννης Κόντης.

Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ, Φάνης Παπάς, έκανε λόγο για «ένα επιχειρηματικό προωθητικό εργαλείο ενίσχυσης και αναβάθμισης του τουριστικού προφίλ της Ελλάδος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ