Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο διαπρεπής καθηγητής Αρχαιολογίας Γεώργιος Στ. Κορρές γεμίζοντας θλίψη τους οικείους του. Ηταν σύζυγος της αξέχαστης συναδέλφου Σοφίας Ταράντου, η εκδημία της οποίας, πριν από πολύ λίγο καιρό, έφερε πιο κοντά τη δική του εκδημία. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά έχασε και το στήριγμά του…
Γεννήθηκε το 1940 και έχει καταγωγή από τη Νάξο. Ηταν γιος του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανού Κορρέ. Ο Γιώργος Κορρές ήταν μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1946 ως το 1958, όπου και ολοκλήρωσε την υποχρεωτική του εκπαίδευση. Στη συνέχεια, από το 1958 ως το 1963, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μάλιστα από το 1952 ως το 1962 σαν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Από το 1963 ως το 1965 πραγματοποίησε αντίστοιχες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε, από το 1966 ως το 1973, βοηθός και επιμελητής, από το 1973 ως το 1982, μόνιμος επίκουρος καθηγητής και από το 1982 ως το 2007 τακτικός καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Ηταν αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ακαδημίας του Γκέτεμποργκ, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Λάιμπνιτς του Βερολίνου, από το 1996 και των ιδρυμάτων Koldewey Gesellschaft και Winckelmann Gesellschaft.
Ο Γεώργιος Κορρές υπήρξε εξαιρετικός δάσκαλος, με πολλές γνώσεις και με προσήλωση στους φοιτητές του. Ηταν ο άνθρωπος που τους πήγαινε εκπαιδευτικές εκδρομές, τους πήγαινε σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και τους ενθάρρυνε να μελετούν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους. Προτρεπτικός και ποτέ αρνητικός, βοηθούσε με προθυμία να «ξεκαθαρίσουν» μέσα τους σημεία που δεν γνώριζαν. Λάτρης του Σλήμαν και βαθύς γνώστης της αρχαίας Τροίας, μοιραζόταν πρόθυμα τις γνώσεις που συσσώρευε. Προσηνής και απλός, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα για τους φοιτητές του και για την αρχαιολογική κοινότητα.
Ακούραστος και πάντοτε εργατικός, είχε πραγματοποιήσει πολλές ανασκαφές και έρευνες σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα. Υπήρξε υπεύθυνος ανασκαφών για την Πύλο και τη Μεσσηνία της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρε’ιας από το 1973. Διεξήγαγε επίσης, κατά το διάστημα 1973 με 2005, αρχαιολογικές και γεωφυσικές ανασκαφές σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις της Μεσσηνίας,
Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Ερρ’ικου Σλήμαν των Μουσείων Ankershagen, Neubukow, της Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου καθώς και το μετάλλιο Winckelmann 50ετίας, του ιδρύματος “Winckelmann-Gesellschaft”, στο Στένταλ το 1990. Έχει λάβει το παράσημο Αξίας της κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας, το 1992. Επίσης τιμήθηκε, από διάφορους άλλους φορείς, για την ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας και της Τριφυλλίας.
Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του, το 1970, με τίτλο: «Τα μετά κεφαλών κριών κράνη: Η κεφαλή κριού ως έμβλημα αρχής», (κριοφόρα κράνη), στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται πρωτότυπες έρευνες και πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δημοσιεύσει επίσης αρκετά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά έργα και διεθνή συνέδρια.
Ελληνόγλωσση εργογραφία
Κορρές Γεώργιος Στ., Έρματα τρίγληνα μορόεντα, εκδόσεις «Α. Σιδέρης», Αθήναι 1964,
Κορρές Γεώργιος Στ., Τα ομηρικά ενώτια, εκδόσεις «Α. Σιδέρης», Αθήναι 1964,
Κορρές Γεώργιος Στ., Τα μετά κεφαλών κριών κράνη: Η κεφαλή κριού ως έμβλημα αρχής, (διδακτορική διατριβή), έκδοση: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήναι 1970,
Κορρές Γεώργιος Στ., Δίπαλτος” καί όρκιος Ζεύς, [χ.ε.], Αθήναι 1972,
Κορρές Γεώργιος Στ., Βιβλιογραφία Ερρίκου Σλήμαν, αφιέρωμα στον Ερρίκο Σλήμαν, Τυπ. Παπαδάκη, Εν Αθήναις 1974,
Κορρές Γεώργιος Στ., Αναδρομαί εις τον νεοκλασσικισμόν, έκδοση: Εταιρεία των Φίλων του Λαού, Αθήνα 1977
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Μενέλαος Παλλάντιος (1914-2012) και Κορρές Γεώργιος Στ., Σπυρίδων Ν. Μαρινάτος: (Ο αρχαιολόγος, ο καθηγητής, ο ακαδημαϊκός), τιμητική έκδοση για τον καθηγητή Σπυρίδωνα Ν. Μαρινάτο, [χ.ε.] Αθήναι 1974,
Γεώργιος Στυλ. Κορρές (2012). «Ιστορικό και αρχαιολογικό περίγραμμα – Προϊστορικοί χρόνοι». Στο: Ανδρέας Βλαχόπουλος, επιμ. Αρχαιολογία Πελοπόννησος. Αθήνα: Μέλισσα. σελίδες 426–439. ISBN 9789602043134.
Γεώργιος Στυλ. Κορρές (2012). «Από τη Νέδα έως τον Πάμισο – Προϊστορικοί χρόνοι». Στο: Ανδρέας Βλαχόπουλος, επιμ. Αρχαιολογία Πελοπόννησος. Αθήνα: Μέλισσα. σελίδες 446–451. ISBN 9789602043134.
Γεώργιος Στυλ. Κορρές (2012). «Περιστεριά». Στο: Ανδρέας Βλαχόπουλος, επιμ. Αρχαιολογία Πελοπόννησος. Αθήνα: Μέλισσα. σελίδες 460–463. ISBN 9789602043134.
Είχε δύο παιδιά, την Ελενα και τον Στέλιο, από τον πρώτο του γάμο.
Δήλωση Λ.Μενδώνη για την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ
Πληροφορούμενη την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ, εξέχοντος προϊστορικού αρχαιολόγου, τόσο στην πανεπιστημιακή διδασκαλία όσο και στην ανασκαφική έρευνα και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με στέρεες σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο Γεώργιος Σ. Κορρές δίδαξε επί δεκαετίες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεραπεύοντας το αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, όχι μόνον στο αμφιθέατρο, αλλά και με τη διεύθυνση πολλών διδακτορικών διατριβών. Ταυτίστηκε με σημαντικές ανασκαφές στη Μεσσηνία, στις οποίες αφοσιώθηκε πάνω από μισόν αιώνα, συνδυάζοντας τη θεωρία και την πράξη στην πολύχρονη σταδιοδρομία του.
Παράλληλα με το καθαυτό αρχαιολογικό έργο, ο Γεώργιος Σ. Κορρές μελέτησε και την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας, στη νεότερη Ελλάδα, αναδεικνύοντας την εξέλιξή της και φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της. Οι μελέτες του για το έργο και την προσωπικότητα του Ερρίκου Σλήμαν αποτελούν σημείο αναφοράς.
Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός και αγαπητός στους συναδέλφους πάντοτε διαθέσιμος στους μαθητές του, για συμβουλές, καθοδήγηση και στήριξη. Σε όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, η απώλειά του αφήνει συναισθήματα θλίψης, αλλά και ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά του. Ο Γεώργιος Σ. Κορρές πρωτίστως ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος.
Στα παιδιά του, τους φίλους και τους μαθητές του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.