Ένα ποίημα είναι το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας και, ταυτοχρόνως, ένα σημαντικό μνημείο. Αποτελούσε εμβληματικό τοπόσημο της αρχαίας πόλης, αποτελεί, σήμερα, ένα ιδιαίτερο σημείο όπου φιλοξενούνται «το ωραίο, το μεγάλο και τ’ αληθινό» κατά τον Κωστή Παλαμά. Το σεβόμαστε; Ούτε λόγος.
Ούτε λόγος ΟΧΙ θέλω να πω. Ας ξεκινήσουμε από την τεράστια λυόμενη κατασκευή που είχε αρχίσει να στήνεται στην είσοδο του σταδίου, για ετήσια εκδήλωση της Coca- Cola. Πήγε η υπουργός Πολιτισμού, έκανε αυτοψία και διέκοψε τις εργασίες. Η εταιρεία που είχε ζητήσει να δημιουργηθεί αυτό το έκτρωμα, δήλωσε ότι ακυρώνει την εκδήλωση.
Εν πρώτοις, κρίμα, θα ήταν μια καλή προβολή για τη χώρα μας. Εν δεύτεροις, όμως, γιατί το αίτημα να περιλαμβάνει μια θεόρατη και εκτός κάθε κλίμακας κατασκευή; Η απάντήσή τους θα είναι προφανώς πως εκεί μέσα θα γινόταν το συνέδριο. Και η ερώτηση είναι επίσης προφανής: και γιατί να μη γίνει στο Ζάππειο; Τι το ιδιαίτερο έχει μια λυόμενη κατασκευή τεραστίων διαστάσεων μπροστά από το Καλλιμάρμαρο; Θα τους επέτρεπε, έστω, να το θαυμάσουν; Να με αφήσετε να αμφιβάλω, παρακαλώ.
Όμως άντε και της άρεσε της εταιρείας η λύση που κάποιος σκέφτηκε. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι εντάξει; Θεωρεί ότι καλό θα είναι να λάβει την αποζημίωση που της αναλογεί και κατά τα λοιπά να αποφασίσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων; Ναι, αυτό ορίζει ο νόμος. Πλην, τι σημαίνει κάτι τέτοιο;
Τετρακόσια χιλιάρικα ήταν τα ολυμπιακά χρήματα και μπροστά τους, τα πενιχρά 26 χιλιάρικα του υπουργείου Πολιτισμού φαντάζουν ψίχουλα. Ερωτώ λοιπόν, επειδή πράγματι δεν το ξέρω. Ποιος επωμίζεται τα έξοδα των εργασιών και των ανακαινίσεων στο μνημείο; Αν τα αναλαμβάνουν οι «αθάνατοι» έχει καλώς. Αν όχι όμως;
Και γιατί δύο υπηρεσίες- φορείς του κράτους δεν μπορούν να συνεννοούνται; Πώς η ολυμπιακή επιτροπή αποφασίζει να παραχωρήσει ένα μνημείο εφόσον το ΚΣΝΜ το δεχτεί; Και καλά, δηλαδή, από εμάς είναι ναι, δείτε αν θα σας το δώσουν και οι άλλοι; Τι συμβαίνει εδώ; Δεν θα έπρεπε από τη στιγμή που η ΕΟΕ έχει δικαιώματα επί του Καλλιμάρμαρου (και γιατί παρακαλώ; ) να έχει υποχρεωτική συνεργασία και συνεννόηση πριν πει ότι δίνει το μνημείο; Και η απάντηση να δίνεται από κοινού;
Μνημείο, η λέξη- κλειδί. Εφόσον είναι τέτοιο, εμπίπτει στον αρχαιολογικό νόμο, ο οποίος μιλά πεντακάθαρα για άμεση και έμμεση προσβολή των μνημείων. Πείτε μου τώρα εσείς ότι το να κατασκευάζεται μια θηριώδης τέντα στην είσοδο δεν αποτελεί έμμεση προσβολή (αφήνω την καταπάτηση και του άλλου όρου, να είναι το μνημείο προσβάσιμο για επίσκεψη. Δεν ήταν!).
Μήπως είναι η μόνη προσβολή; Πέρσι δόθηκε άδεια για συναυλία αοιδού που ανήκει στο… σούπερ- σούπερ λαϊκό είδος. Εγινε, δυστυχώς η συναυλία, και η εν λόγω καλόμαθε. Ετσι, οργανώνει και τον φετινό Σεπτέμβριο συναυλία, και έχουν προπωληθεί τα εισιτήρια όλα.
Αν ζήτησε άδεια από το αρμόδιο ΚΣΝΜ; Μπααααα. «Θα» ζητήσει και θα λάβει. Βάζεις ότι μέρος των εσόδων θα πάει σε φιλανθρωπικό σκοπό και άντε να αρνηθεί το Συμβούλιο μετά. Ξεχνάμε πόσοι αοιδοί της νύχτας έχουν εμφανιστεί στο Ηρώδειο και μάλιστα με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;
Τι συμβαίνει με τα κριτήρια ΚΣΝΜ και ΚΑΣ; Αυτών που ελάχιστα χρόνια πριν απαγόρευαν μετά λόγου γνώσεως τον ευτελισμό των μνημείων; Πώς γίνεται να μην ενοχλούνται από εξόφθαλμα ενοχλητικές κατασκευές και από λαϊκάντζες συναυλίες- ενώ, βρε αδέρφια, υπάρχει και το Ολυμπιακό Στάδιο. Γιατί δίνονται άδειες, τι κερδίζουν τα μνημεία και το υπουργείο;
Εχει κάποια σκέψη ο πρόεδρος των δύο, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου;
Πριν κλείσουμε, ας πούμε ότι το Νεωτέρων Μνημείων συζήτησε προχθές το θέμα παραχώρησης άδειας για συναυλία εις μνήμην πολύ- πολύ λαϊκού τραγουδιστή. Ελεος, κάπου! Εν τέλει, δεν γλιτώνουμε σαμπάνιες και γαρίφαλα στο στάδιο…
Εχουμε αναφερθεί ξανά στα τηλεπαιχνίδια γνώσεων. Οπου κάποιοι παρουσιαστές δεν ξέρουν πολλά, ή δεν ξέρουν και την τύφλα τους. Αγαπητέ κύρια Τάδε μας, δεν υπάρχει η λέξη «κουιντέντο» κουιντέτο είναι το σωστό. Παρουσιαστής είστε, δείτε και λίγο το μοντάζ και κάντε καμία διόρθωση. Ετσι, για πλάκα.
Ούτε στο σεμνότυφος το πετύχατε αγαπημένε. Σεμνότυφος δεν σημαίνει σκέτο αυτός που έχει υπερβολικά σεμνή συμπεριφορά. Σημαίνει πως αυτή, ξεπερνά σε αυστηρότητα το κοινωνικά παραδεκτό και καταντά υποκρισία. Να μην ξεχνάμε και αυτά που ξέρουμε.
Χάλι μαύρο και στις ενημερωτικές εκπομπές. Ακούστηκε από εκφωνήτρια ειδήσεων σχετικά με την κακοκαιρία που έπληξε όλη τη χώρα: απ’ άκρο εις άκρο (!) Απ’ άκρου εις άκρον απαγόρευση να λέει ειδήσεις, πάραυτα.
«Συζητούσαν για επικείμενο βομβαρδισμό μπροστά στα μάτια του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic». Μάτια σαν και τα δικά σου/ δεν ξανάδα στον ντουνιά.
Ο Μάρνης είναι ποταμός για όσους το γνωρίζουν. Επομένως είναι η οδός Μάρνη. (Ποταμού) Μάρνη. Μάρνης, σε καμία περίπτωση, νηπιόθεν το μαθαίναμε οι Αθηναίοι.
«Της είχαν αφιερωμένη ολόψυχη αδυναμία» γράφει ο άλλος σε ιστοσελίδα. Σου έχω αφιερωμένη μια συνδρομή σε λεξικό, πάρε να σου πω λεπτομέρειες.
«Μας καθιστά να ενεργοποιηθούμε πάλι»- σε ιστοσελίδα πάντα. Μεγαλεία της γλώσσας.
«Εμειναν αναπόδραστα η 36χρονη σύζυγός του Μάρθα χήρα και η 7χρονη κόρη τους Ζένια ορφανή να μεγαλώνει μεν μέσα στο κέλυφος της αγάπης των παππούδων, αλλά και εντός του ρήγματος της οδυνηρής απώλειας του γονιού της». Dramatic που λέμε και στη μητρική μας τα περί «του ρήγματος της οδυνηρής απώλειας του γονιού της». Το αναπόδραστα όμως, είναι όλα τα λεφτά.
«Ήδη στην Ευρώπη, για να γίνει μετρήσιμη η παραπάνω πρότασή μας, συγκέντρωσε το 2024, 93,7 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων 16,3 εκατομμυρίων στη Γερμανία, 12 εκατομμυρίων στη Γαλλία, 10 εκατομμυρίων στην Ιταλία και 9,6 εκατομμυρίων στην Πολωνία». Αναπόδραστα οδυνηρή η απώλεια του γλωσσικού αισθητηρίου.
Κράτησα και κάτι από την εθνική επέτειο: «Καθεαυτού μπακαλιάρος» όπως το ψάρεψε η φίλη μου Μίνα και «Υγρήλατος μπακαλιάρος» από ενημερωτική εκπομπή. Πιάσε έναν με σκορδαλιά κυρ- Πέτρο.
“Εξέωμο” (sic!) ξεφούρνισε περιχαρής παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής του Mega, σχολιάζοντας το αμάνικο μπλουζάκι συναδέλφου της!!!
Έλεος, όμως, πια! (το πήρα από διαδικτυακό φίλο, αλλά δεν σημείωσα από ποιον. Me culpa).
Λεμονάκι μυρωδάτο:
“Yπόσχοντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής”- Δελτίο ειδήσεων στον ALPHA.
Bεβαίως! Διότι το ρήμα το σωστό είναι “υπόσχω” (υπόσχω-υπόσχεις-υπόσχει…κ.τ.λ)…..
Απέχετε λίγο από τις βλακείες, πόσα να αντέξουμε πια;