Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025
14.5 C
Athens

Το σκληρό «πόκερ» στο Παρίσι για την εκεχειρία στην Ουκρανία – Ο ρόλος του Κ.Μητσοτάκη

Την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς προσπάθειες για εκεχειρία στην Ουκρανία, σηματοδοτεί η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών, στο Παρίσι, που συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Του Κώστα Πασίση

Η πρόσκληση της Ελλάδας, η οποία είχε μείνει εκτός της προηγούμενης αντίστοιχης πρωτοβουλίας, προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου, που σε διπλωματικό επίπεδο στοχεύει στην περαιτέρω  εμβάθυνση των σχέσεων με σημαντικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Ωστόσο, η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο λειτουργεί και ως απάντηση στις διαρροές της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί πως μετά την εκλογή Τραμπ έχει τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Στη βάση αυτή συνεργάτης του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι η πρόσκληση δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει αξιόπιστος παίχτης στη διεθνή σκακιέρα.

Ο Πρωθυπουργός στη σύνοδο όπου μετείχαν η πλειοψηφία των ηγετών της Ε.Ε., ο γ.γ του ΝΑΤΟ αλλά και χώρες εκτός Ε.Ε., όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, ξεκαθάρισε την ελληνική θέση, υποστηρίζοντας την άμεση κατάπαυση του πυρός  στην Ουκρανία, ενώ απέκλεισε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων, παρά τις συζητήσεις που φέρεται να προωθεί η Γαλλία για στρατιωτική εμπλοκή.

«Κοινός τόπος και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε η σύνοδος του Παρισιού είναι ότι η Ευρώπη παραμένει στο πλευρό της σκληρά δοκιμαζόμενης Ουκρανίας.

Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι δηλώσεις του γ.γ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ωστόσο, εντός Ε.Ε. υπάρχουν χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που έχουν επιφυλάξεις για το καυτό ζήτημα της αποστολής μάχιμων ομάδων στη ζώνη πολέμου.

Σήμερα η προσοχή στρέφεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τετραμερής συνάντηση Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου – Λιβάνου σε ανώτατο επίπεδο.

Σε μια εξαιρετικά ρευστή γεωπολιτική συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, η Αθήνα επιχειρεί να εδραιώσει τον ρόλο της ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Ε.Ε., την Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο, εστιάζοντας σε ζητήματα ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας και περιφερειακής σταθερότητας.

Άτυπη αλλά όχι τυχαία…

Ενδιαφέρον έχει και η άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Γιλμάζ.

Αν και  σύντομη, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί «τυχαία», ειδικά σε μια τόσο φορτισμένη γεωπολιτική συγκυρία.

Η παρουσία του Κύπριου Προέδρου σε συνδυασμό με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας φαίνεται να αποκαλύπτει μια διερευνητική διάθεση για το πώς μπορούν να ξανανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας στο Κυπριακό.

Επίσης, με δεδομένο το ενδιαφέρον της Chevron για νέα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, δεν αποκλείεται να έγινε μια πρώτη νύξη για τις προθέσεις των όλων των πλευρών στο ενεργειακό Game of Thrones…

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Τουρκία πιέζει να μη μείνει εκτός σχεδιασμών.

Το «κεφάλαιο» των ερευνών της Chevron είναι ιδιαίτερα σημαντικό, (ανήκει στην κατηγορία των SOS), καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων.

Στην προκειμένη περίπτωση το μήνυμα που στέλνει η παρουσία της είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή παύει να είναι υψηλού κινδύνου για τις πολυεθνικές που θέλουν να «τρυπήσουν» Νότια της Κρήτης. Και όπως επισημαίνεται η Chevron για να εμπλακεί φαίνεται ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τον νέο πλανητάρχη.

Η εμπλοκή του αμερικανικού κολοσσού έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ε.Ε. αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μακριά από τη ρωσική εξάρτηση, ενώ και οι ΗΠΑ δείχνουν  να στηρίζουν στρατηγικά τον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φανερώνει και το κλίμα μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον.

Τα καλά λόγια Τραμπ…

Την  ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ προ ολίγων ημερών  εξέφρασε δημόσια την εκτίμησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, εστιάζοντας στην αμυντική συνεργασία, την ενέργεια, την τεχνολογία και τη ναυτιλία.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να πει και την καλή του κουβέντα για τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε «καλό ηγέτη» και την Τουρκία «καλή χώρα».

Όπως επισημαίνεται ο νέος πλανητάρχης φαίνεται να ακολουθεί μια πολιτική που προσπαθεί να εξυπηρετήσει πρωτίστως τα αμερικανικά συμφέροντα, διατηρώντας καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ