8.6 C
Athens

Η Metlen πρωτοστατεί στην εξόρυξη ορυκτών: Η απεξάρτηση της Ευρώπης από το κινεζικό γάλλιο και οι νέες επενδύσεις σε σκάνδιο και γερμάνιο 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξόρυξη ορυκτών αποκτά η Ελλάδα, με την επένδυση  της Metlen στη Βοιωτία για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα 47 στρατηγικά σχέδια που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Της Γωγώς Κατσέλη 

Με την επένδυση αυτή η Metlen ανοίγει τον δρόμο για την απεξάρτησης της Ευρώπης από το κινεζικό γάλλιο, το οποίο είναι βασικό υλικό για τα smartphones, led, φωτοβολταϊκά, αμυντικά συστήματα και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. Η παραγωγή του αναμένεται να φτάσει τους 50 τόνους, εξασφαλίζοντας έτσι προμήθειες για όλη την Ευρώπη, μετά το κενό που δημιούργησε η απόφαση της Κίνας να διακόψει πριν από περίπου 1,5 χρόνο τις εξαγωγές γαλλίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μάλιστα, ήδη μεγάλες εταιρείες από Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρώτη ύλη που θα παράγεται στο εργοστάσιο στη Βοιωτία.

Παράλληλα, το εν λόγω εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα παράγει ετησίως και  2 εκατ. τόνους βωξίτη και 1,26 εκατ. τόνους αλουμίνας.

Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στη Βοιωτία τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ και τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «η Ευρώπη εξαρτάται για το Γάλλιο κατά 98% από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής ηπείρου, σε ότι έχει να κάνει με τα διάφορα προϊόντα εξόρυξης, ενώ για την αλουμίνα εξαρτάται κατά 87% πάλι από ξένες πηγές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε την πολιτική για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ως εκ τούτου είναι μεγάλη μας επιθυμία να στηρίξουμε αυτό το έργο». Πρόσθεσε, δε, ότι «εργάζομαι σκληρά και στενά με τον συνάδελφό μου, τον Έλληνα Επίτροπο κ. Τζιτζικώστα για να υποστηρίξω και να εγκρίνω αυτά τα 3 έργα (Γερμάνιο, Σκάνδιο και Γάλλιο) και πιστεύω ότι είναι επίσης καλό για την Ελλάδα, πιθανώς για την απασχόληση, αλλά και για να αποδείξουμε ότι αυτό το είδος ικανότητας στην Ευρώπη είναι επίσης καλό για την Ευρώπη. Η κάλυψη του 30% των αναγκών σε αλουμίνιο δεν είναι κάτι ασήμαντο σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία των γεωπολιτικών εντάσεων ανά τον κόσμο. Έτσι, είναι καλό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και ευχαριστώ πολύ την ομάδα εδώ, την Ελληνική Κυβέρνηση, και την ομάδα εδώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εργάζεται σε αυτό το έργο».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η επένδυση της METLEN για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. «Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση, καθώς το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική. Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησής μας», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Με τη σειρά του, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «σε αυτό το εργοστάσιο βρισκόμαστε πάντα στην πλευρά της καινοτομίας, πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, που είναι ακριβώς και το χαρτοφυλάκιό σας, Επίτροπε: βιωσιμότητα – απανθρακοποίηση και ανταγωνιστικότητα.

Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει από την Επιτροπή».

Νέες επενδύσεις 

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Metlen ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει σε δύο νέα ορυκτά, το σκάνδιο και το γερμάνιο. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, το σκάνδιο σε μεγάλη περιεκτικότητα βρίσκεται στα κατάλοιπα βωξίτη, ενώ η Metlen βρίσκεται ήδη στο στάδιο βελτίωσης της παραγωγικής τεχνολογίας προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ