Συνεχίζουν την επιχείρησή τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, που τυλίχθηκε στις φλόγες, το μεσημέρι της Τρίτης 25-3-2025. Στο σημείο βρίσκονται περισσότεροι από 20 υπάλληλοι της πυροσβεστικής με εννέα οχήματα, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται στη φάση της αποκάθαρσης του χώρου, χωρίς να υπάρχει ενεργή εστία φωτιάς.
Οι δυνάμεις θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση, ενώ έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς διενεργεί ήδη το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στήθηκε μεγάλη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 υπάλληλοι της πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, μεταξύ άλλων υδροφόρες ΟΤΑ και ιδιωτών, όπως και εθελοντές.
Στόχος εξαρχής ήταν να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε γειτονικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, ενεργοποιήθηκε επείγουσα ειδοποίηση μέσω του «112», λόγω των πυκνών καπνών που είχαν «σκεπάσει» μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της ΒΙΠΕ. Η καταστροφή που έχει υποστεί το κτίριο είναι ολοσχερής.
Σύμφωνα με τον συντονιστή Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνο Ψαρό, αν και η φωτιά περιορίστηκε στην συγκεκριμένη επιχείρηση, δυνάμεις παρέμειναν και στις όμορες επιχειρήσεις.
«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα με τα γειτονικά εργοστάσια, καθώς η φωτιά έχει περιοριστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, συμπληρώνοντας ότι λόγω του κτιρίου που είναι μεικτής κατασκευής (μπετόν και μεταλλική κατασκευή) ήταν κρεμασμένες λαμαρίνες και για το λόγο αυτό η επιχείρηση να προχωρήσουν εντός του κτιρίου, στο βάθος της πυρκαγιάς, έγινε με ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Μιχάλη Σεληνιωτάκη, επρόκειτο για μια μεγάλη επιχείρηση και ο στόχος ήταν να μην επεκταθεί.
“Η υπηρεσία είχε φτάσει με 25 πυροσβεστικά οχήματα και 12 βοηθητικά, με την ΕΜΑΚ και σύσσωμες δυνάμεις από όλο το νησί, γιατί ήταν σε γενική επιφυλακή” ανέφερε ο κ. Σεληνιωτάκης.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην κομβικής σημασίας βοήθεια φορέων και υπηρεσιών, προκειμένου η φωτιά να καταστεί εφικτό να παραμείνει στο κτίριο της βιομηχανίας επεξεργασίας επίπλου και να μην επεκταθεί.