Την ολική επαναφορά της Κυβέρνησης σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο να αποτελεί την αφετηρία για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, ύστερα από την απόφαση του Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει να κριθεί απευθείας από τη Δικαιοσύνη.
Του Κώστα Πασίση
Η Κυβέρνηση «τρέχει» μπροστά με μπαράζ μέτρων, αφήνοντας πίσω την πόλωση και την τοξικότητα της Αντιπολίτευσης η οποία εστιάζει όλη τη δραστηριότητα και την ενέργεια της στην τραγωδία των Τεμπών.
Αυτό είναι το σήμα που θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του επιδιώκοντας να στείλει και ένα μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και αποτελεσματικότητας.
Παράλληλα υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές τίθενται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο πολιτικός χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την Κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Οι πρωτοβουλίες με τις επισκέψεις στα κομβικά υπουργεία και η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών, αποτελούν μια προσπάθεια να αλλάξει το αφήγημα και να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της αποδοτικότητας του κράτους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στο υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι η πολιτική βούληση και η τεχνολογική πρόοδος είναι τα κλειδιά για να επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι, όπως η επιτάχυνση των προσλήψεων και η καθιέρωση ενός αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Η νέα κίνηση για αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες, με τη συμμετοχή 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ένα φιλόδοξο βήμα που στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, δίνοντας φωνή στους πολίτες και αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του συστήματος.
Με το νέο, πιο αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης, η Κυβέρνηση επιχειρεί να διαχωρίσει τους πραγματικά καλούς υπαλλήλους , βάζοντας τέλος στο καθεστώς όπου σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βαθμολογούνταν ως άριστοι, όπως επεσήμανε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Να σημειώσουμε ότι η πρακτική αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών ή υπαλλήλων μέσω ερωτηματολογίων από τους πολίτες δεν είναι ελληνική πατέντα αλλά μια αρκετά διαδεδομένη τακτική σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Πάντως η διαδικασία αξιολόγησης ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τα συνδικάτα τα οποία ήδη μιλούν για τιμωρητική αξιολόγηση και μηχανισμό απολύσεων από την κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου δεν αποκλείουν το όλο εγχείρημα να συναντήσει και εσωτερική αντίσταση από στελέχη του κρατικού μηχανισμού, τα οποία θα «παίξουν» καθυστερήσεις και θα βάλουν γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως έκαναν άλλωστε και στο παρελθόν αδιαφορώντας για το υψηλό τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο μέλλον…
Επίσης, η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 (;) ευρώ, που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μια εποχή που το κόστος ζωής παραμένει υψηλό. Γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Πρόκειται για τη πέμπτη αύξηση από το 2019, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027.
Με τη στρατηγική αυτή, η Κυβέρνηση στοχεύει όχι μόνο να ανακουφίσει οικονομικά μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, αλλά και να προβάλει ένα κοινωνικό προφίλ με έμφαση στη βελτίωση των εισοδημάτων, χωρίς ωστόσο να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Οι προαναφερόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο τεχνοκρατικές. Αλλά έχουν και ισχυρό πολιτικό πρόσημο, αφού στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η συζήτηση στο δικό της πεδίο, το οποίο αφορά την οικονομία, την ψηφιοποίηση του κράτους και τις θετικές ειδήσεις…