today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί: Στα 1,4 ευρώ η τιμή της φρατζόλας 

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις στο ψωμί εμφανίζονται οι αρτοποιοί, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων που έχουν προαναγγείλει οι αλευροβιομηχανίες και το υψηλό κόστος της ενέργειας δεν αφήνουν, όπως αναφέρουν, περιθώρια για να απορροφήσουν και πάλι τα αυξημένα κόστη.

Της Γωγώς Κατσέλη 

«Οι αλευροβιομηχανίες μας έχουν ανακοινώσει ήδη αυξήσεις στην πρώτη ύλη κατά 4-5 λεπτά το κιλό. Πριν από λίγα χρόνια, το 70αρι το μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον για την Παρασκευή ψωμιού, το αγοράζαμε 35-37 λεπτά το κιλό και τώρα το παίρνουμε 48-49 λεπτά το κιλό, ενώ με τις νέες αυξήσεις θα το αγοράζουμε στα 52-53 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο. Πριν την ενεργειακή κρίση η τιμή της κιλοβατώρας ήταν 8 λεπτά και τώρα έχει φτάσει στα 19,5 λεπτά», αναφέρει στον «ThePresident» η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Από το 2020 η τιμή της φρατζόλας έχει αυξηθεί από τα 0,80 στα 1,20 ευρώ το κιλό και με τις νέες αυξήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ το κιλό. Ήδη, κάποιοι φούρνοι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις, ενώ κάποιοι άλλοι τηρούν στάση αναμονής. «Δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Ανάλογα με τα κόστη του κάθε αρτοποιείου, ο καθένας αποφασίζει πόσο θα πουλήσει», εξηγεί η κ. Κουκουμέρια.

Την ίδια ώρα, πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, δείχνει ότι η κατανάλωση ψωμιού έχει μειωθεί κατά περίπου 22.000 τόνους από το 2019 έως το 2022, ενώ σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα υποχώρησε στα 8,1 κιλά, μειωμένη κατά 4,3% σε σχέση με το 2022. Έτσι, η ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια από 200 γραμμάρια που ήταν  το 2011.

Πάντως, παρά την αύξηση της τιμής και τη μείωση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια, το ψωμί στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο φθηνά στην Ε.Ε, με τη μέση τιμής της φραντζόλας φρέσκου λευκού ψωμιού 500 γραμμαρίων να διαμορφώνεται στα 1,21 ευρώ, ποσοστό 48% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες, όπως για παράδειγμα στη Δανία (3,55 ευρώ) και στο Βέλγιο (2,39 ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ