today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Πανελλαδική Σύσκεψη ΠΑΜΕ: Προετοιμάζουμε την απεργιακή μάχη στις 9 Απρίλη – Δίνουμε πιο αποφασιστικά, συνέχεια στον αγώνα μας

Συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία από όλη τη χώρα, από όλους τους κλάδους και από εκατοντάδες χώρους δουλειάς, μετέφεραν στην σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, μέσα από συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, το αγωνιστικό κλίμα και την αποτίμηση της μεγάλης απεργίας της 28ης Φλεβάρη, ενώ ταυτόχρονα τα συνδικάτα οργανώνονται για την απεργιακή κλιμάκωση με την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

Την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκανε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Να συζητήσουμε για να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια ώστε το εργατικό κίνημα να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων. Να δυναμώσει ακόμα πιο αποφασιστικά η προσπάθεια των εργαζομένων, μαζί με τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να φτιάξουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία που θα αναμετρηθεί αποφασιστικά με τους κοινούς τους εχθρούς, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, τα ιμπεριαλιστικά γεράκια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Συζητάμε πλατιά με το σύνθημα “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που σφράγισε τις κινητοποιήσεις των τελευταίων 2 ετών. Ανέδειξε το βασικό δίλημμα που πρέπει να φέρει στο κέντρο της προσοχής του κάθε εργαζόμενος» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «η επιτυχία της απεργίας στις 9 Απρίλη έχει τις δικές της απαιτήσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία που θα λυσσάξουν για να την καταστείλουν. Απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα στελέχη τους στο κίνημα, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, σε μεγάλα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που θα επιδιώξουν να την υπονομεύσουν, να την φέρουν στα μέτρα του συστήματος».

«Η απεργία στις 9 Απρίλη, είναι η συνέχεια ενός εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα, που δεν παγιδεύεται στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, που δεν εφησυχάζει στη λογική του μικρότερου κακού» συμπλήρωσε.

Ο Μ. Μπεκρής είπε ότι «δεν θα υποκύψουμε στις σειρήνες που απαιτούν από τους εργαζόμενους να φύγουν από τους δρόμους του αγώνα. Ξέρουμε καλά ότι οι συγκλονιστικές μάχες που δώσαμε στρίμωξαν την κυβέρνηση, έφεραν στο προσκήνιο τη δίκη που πήγε να θαφτεί, ακύρωσαν το σχέδιο της συγκάλυψης.

Δεν θα σταματήσουμε αν δεν αποδοθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται ορισμένοι, ακόμα και για τον πρωθυπουργό της χώρας. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν εμποδίσουμε αυτό το νέο έγκλημα, της συγκάλυψης όχι μόνο των υπευθύνων αλλά και των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές, για να μη θρηνήσουμε άλλα νέα Τέμπη».

«Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Όμως το “οξυγόνο” λείπει απ’ όλες τις πλευρές της ζωής μας» είπε ο Μ. Μπεκρής.

Επισήμανε ότι «λύση δεν είναι να λειτουργήσουν οι πολιτικές εξελίξεις ως μια “βαλβίδα εκτόνωσης” της λαϊκής οργής, βάζοντας τον πήχη σε μια κυβερνητική εναλλαγή ή σε μια αλλαγή του προσώπου του πρωθυπουργού, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ίδια εγκληματική πολιτική με άλλη κυβέρνηση ή άλλα πρόσωπα».

«Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια με ένα κίνημα που θα δυναμώσει την αμφισβήτηση και τη σύγκρουση του οργανωμένου λαού για την ανατροπή της βαρβαρότητας» τόνισε.

Καταλήγοντας ο Μ. Μπεκρής επισήμανε:

«Δυναμώνουμε την πάλη για :

– Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους για το έγκλημα στα Τέμπη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

– Να εναντιωθούμε στην πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Για να μπορούμε να έχουμε σύγχρονες ασφαλείς , τακτικές, φτηνές αποκλειστικά δημόσιες σιδηροδρομικές και αστικές συγκοινωνίες, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με προσωπικό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών, με σταθερή δουλειά και με κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

– Να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Για νερό κοινωνικό και αποκλειστικά δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.

– Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να επανέλθει η Επιθεώρηση Εργασίας στην ευθύνη του κράτους, με αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις, ενίσχυση υποδομών και μέσων.

– Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι για τον κατώτερο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες. Για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο, 5μερο, 35ωρο. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο, επαναφορά 13ης-14ης σύνταξης.

– Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το νερό και την ενέργεια. Για αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

– Ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Για νομοθετική κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας και διαγραφή των χρεών και τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

– Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

– Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, κόντρα στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις πολεμικές δαπάνες που απαιτούν νέες θυσίες του λαού μας, για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της πολεμικής οικονομίας. Έξω η Ελλάδα από τα σφαγεία των πολέμων. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

– Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην κρατική και εργοδοτική καταστολή, για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ