18.1 C
Athens

Ξεκίνησε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου – Τί συζητήθηκε την πρώτη ημέρα

Η London Book Fair, 2025 η μεγαλύτερη εαρινή συνάντηση της διεθνούς βιβλιοβιομηχανίας, είδε επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου από όλο τον κόσμο να καταφθάνουν χθες στον πολυχώρο Olympia για την πρώτη ημέρα της Έκθεσης. Χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν για να κλείσουν συμφωνίες, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να κάνουν νέες γνωριμίες και να ενημερωθούν για νέα και πιεστικά θέματα της βιομηχανίας του βιβλίου σήμερα.

Στην Έκθεση συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά και η Ελλάδα με αυτόνομο δικό της περίπτερο και σειρά εκδηλώσεων που υποστηρίζουν την Ελληνική συμμετοχή.

Χθες η Ελληνική συμμετοχή πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Η Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία στο επίκεντρο / Δημιουργοί και Προώθηση. Πρόγραμμα υποστήριξης μεταφράσεων GreekLit», που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Olympia και επικεντρώθηκε στο σύγχρονο ελληνικό εκδοτικό τοπίο, καθώς και στο πρόγραμμα υποστήριξης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες GreekLit. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
▪️ Διονύσης Καψάλης, ποιητής (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων της Ελλάδας, Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης)
▪️ Γιώργος Μουρούτης, εκδότης, δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ)
▪️ Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, δημοσιογράφος (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων της Ελλάδας, Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου)
▪️ Ιωάννα Μπουραζοπούλου, συγγραφέας (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος)
▪️ Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας, σεναριογράφος (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας)
▪️ Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός, συγγραφέας, μεταφράστρια, διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού,με συντονίστρια την Αναστασία Ανδρίτσου, διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Ελλάδας και Κύπρου.

Σήμερα, η Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιεί εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, όπου εκτίθενται και χειρόγραφα του Νομπελίστα μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Το θέμα της εκδήλωσης είναι “Γεφυρώνοντας Κόσμους και Λέξεις: Ελληνοβρετανικός λογοτεχνικός διάλογος και μετάφραση – Παρουσίαση του προγράμματος υποστήριξης μεταφράσεων GreekLit”. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για την “αυταξία και η μεταφρασιμότητα της ελληνικής λογοτεχνίας” οι βραβευμένοι:
▪️Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, δημοσιογράφος (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων της Ελλάδας, Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου).
Συζήτηση με τους:
▪️Διονύσης Καψάλης, ποιητή (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων της Ελλάδας, Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης).
▪️David Ricks, Ομότιμος Καθηγητή Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο King’s College.
▪️Λιάνα Γιαννακοπούλου, Senior Research Fellow Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Σύγχρονων και Μεσαιωνικών Γλωσσών και Γλωσσολογίας, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Cambridge και την κα Μίκα Προβατά-Carlone, ερευνήτρια, μεταφράστρια, σύμβουλος έκδοσης, συντάκτρια λογοτεχνικού περιοδικού Bookanista.

 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στον χώρο του βιβλίου, διοργανώνεται από το 1971 και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από τριάντα χιλιάδες επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου, ενδυναμώνοντας τη δικτύωση και ενημέρωση της παγκόσμιας εκδοτικής κοινότητας. Την ελληνική συμμετοχή προετοίμασε το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υλοποιεί η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου.

Στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας (Stand 5D101) στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Olympia, προβάλλονται περισσότερες από 360 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, όπως και εκδόσεις του ΥΠΠΟ και των εποπτευόμενων φορέων του και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Παρουσιάζονται επίσης, τα μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του GreekLit, του προγράμματος επιδότησης μεταφράσεων τίτλων κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής σε άλλες γλώσσες. ενώ συμμετέχουν  περισσότεροι από 50 Έλληνες εκδότες και πολιτιστικοί φορείς, προωθώντας τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και αναδεικνύοντας τις διεθνείς προοπτικές της. Παράλληλα, το ελληνικό περίπτερο φιλοξενεί ειδικά σχεδιασμένο έντυπο και ψηφιακό υλικό, καθώς και βιντεοπροβολές που φέρνουν στο προσκήνιο το έργο και τη φωνή των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Ο Adam Ridgway, Διευθυντής της έκθεσης βιβλίου του Λονδίνου, δήλωσε για την έναρξη της Έκθεσης: «Η έκθεση βιβλίου του Λονδίνου  είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας: «Είχαμε μια φανταστική πρώτη ημέρα στη φετινή LBF! Ήταν υπέροχο να βλέπουμε μια τόσο ζωντανή και ενθουσιώδη διεθνή κοινότητα επαγγελματιών του βιβλίου και των εκδόσεων να συγκεντρώνεται σήμερα εδώ στην Olympia. Με καταπληκτικές ομιλίες από τους κεντρικούς ομιλητές James Daunt και David Shelley, μαζί με διεισδυτικές και ενδιαφέρουσες συνεδρίες από συγγραφείς όπως ο Claudio Piñeiro, η Elif Shafak, η Adele Parks, ο Bobby Palmer και τόσοι άλλοι, ήταν μια εξαιρετικά συναρπαστική μέρα! Με ένα τόσο αφοσιωμένο κοινό την πρώτη ημέρα, ανυπομονούμε να τους υποδεχτούμε όλους ξανά για τις επόμενες δύο ημέρες της Έκθεσης».

 

Δεξιόστροφα από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά: Η διεθνής συγγραφέας της ημέρας Claudia Pineiro στην LBF25, Κεντρική συνεδρία με τους David Shelley και James Daunt, Μια ζωηρή μεγάλη αίθουσα, Ο πρέσβης της Ιταλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Inigo Lambertini στα εγκαίνια του ιταλικού περίπτερου

Οι συζητήσεις κατά την πρώτη ημέρα της Έκθεσης

Ο  δημοσιογράφος, εκδότης και κριτικός Alex Peake-Tomkinson είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με  τον CEO της Hachette Book Group USA και της Hachette UK, David Shelley, και τον ιδρυτή της Daunt Book & διευθύνοντα σύμβουλο της Waterstones, James Daunt CBE, σχετικά με το αναπτυσσόμενο περιβάλλον των εκδόσεων, με έμφαση στις εκδόσεις βιβλίων και τις πωλήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Lou Gilmond, συγγραφέας και ιδρύτρια & εκδότρια της Fairlight Books, η Amber Ivatt, η επικεφαλής διαφημίστρια της Bonnier Books, η διευθύντρια και εκδότρια της Authentic Worth, Esther Solomon-Turay, και ο συνιδρυτής της The bks Agency, James Spackman, έδωσαν οδηγίες για το πώς να προετοιμαστούν οι εκδότες αποτελεσματικότερα πριν από την έκδοση του επόμενου βιβλίου τους..

Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Faster, Higher, Stronger? The UK & International Book Markets in 2024, ο Steve Bohme, Διευθυντής Έρευνας της NielsenIQ BookData, έδωσε μια κατατοπιστική επισκόπηση των αγοραστικών τάσεων των καταναλωτών το 2024. Με δεδομένα από 17 διαφορετικές χώρες, η ομιλία έδωσε μια άποψη των τάσεων αυτών σε παγκόσμια κλίμακα, τα δεδομένα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας την υπηρεσία παρακολούθησης των πωλήσεων BookScan και την έρευνα UK Books & Consumer.

Η Claudia Piñeiro ήταν η διεθνής συγγραφέας της ημέρας. Αργεντίνα συγγραφέας, γνωστή για τα αστυνομικά και μυθιστορήματα μυστηρίου της, με τα περισσότερα να γίνονται μπεστ σέλερ στην Αργεντινή & παγκοσμίως, το έργο της μπορεί να το βρει κανείς στο Prime Video στην ταινία Dark Buildings που βασίζεται στο μυθιστόρημά της Las Grietas de Jara, ενώ το βιβλίο της Elena Knows διασκευάστηκε από το Netflix. Συζήτησε με τη δημοσιογράφο του BBC Andrea Kidd για το έργο & την καριέρα της, σε μια αιχμαλωτιστική συνάντηση.

Ο Mark Searle, MD Licensing της DK, και ο José Manuel Anta, διευθύνων σύμβουλος της Federación de Gremios de Editores de España, συμμετείχαν σε ένα πάνελ με τον Porter Anderson, αρχισυντάκτη του Publishing Perspectives, για να συζητήσουν την εξέλιξη της στρατηγικής αδειοδότησης στην ψηφιακή εποχή και τον καλύτερο τρόπο πλοήγησης σε αυτές τις αλλαγές.

Στο Author HQ, οι δημοφιλείς συγγραφείς Elif Shafak (There Are Rivers in the Sky, The Island of Missing Trees), Adele Parks (First Wife’s Shadow, Just Between Us) και Bobby Palmer (Isaac and the Egg) συνομίλησαν με την Georgina Moore (The Garnett Girls) μίλησαν για τη συγγραφική τους ζωή και τις διαδικασίες τους, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς έγραψαν τα γνωστά τους βιβλία.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα πνευματικά δικαιώματα: Policy Developments in the UK and US panel, με τη Maria Pallante, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Αμερικανών Συγγραφέων, και τον Dan Conway, διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Εκδοτών, συζήτησαν το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και πώς οι πολιτικές γύρω από το θέμα μπορεί να έχουν παγκόσμιες συνέπειες.

Η Mariella Frostrup, ραδιοτηλεοπτικός, δημοσιογράφος και υπεύθυνη εκστρατείας, η Rachel Ghiazza, Chief Content Officer της Audible, και η Amanda D’Acierno, Πρόεδρος της Penguin Random House Audio, Global, και η Chantal Restivo-Alessi, Chief Digital Officer και CEO International Foreign Language για τον εκδοτικό οίκο HarperCollins.

Η βραχεία λίστα των βραβείων Carnegie Medal for Writing ανακοινώθηκε την 1η ημέρα στο Focus Theatre. Η φετινή λίστα είναι η εξής: Ο Μπράντον Μπράντον είναι ο πρώτος που θα βραβευτεί για το βραβείο Carnegie Carnegie: Kelly McCaughrain – Little Bang (Walker), Clare Furniss – The Things We Leave Behind (Simon & Schuster), Matt Goodfellow – The Final Year (Otter Barry Books), Blessing Musariri – All That It Ever Meant (Head of Zeus), Luke Palmer – Play (Firefly Press), Margaret McDonald – Glasgow Boys (Faber & Faber), Nathanael Lessore – King of Nothing (Bonnier Books), Brian Conaghan – Treacle Town (Andersen Press).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ