Μια ακόμη ξεκάθαρη ένδειξη ότι η εποχή των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει τελειώσει, αποτελεί η απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, να δώσει τη δεύτερη κατά σειρά εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του, μετά την πρώτη, στην δημοσιογράφο, Μέγκαν Κέλι, στην επίσης ανεξάρτητη δημοσιογράφο, Κάθριν Χέριντζ. Στη συνέντευξη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, περιγράφει για μια ακόμη φορά με σαφήνεια το πλαίσιο της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα τα γεγονότα για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ευρώπη, τον Καναδά, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Γάζα – Μέση Ανατολή.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ποιος είναι ο στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ο ρόλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αυτή τη νέα εποχή. Όπως είπε, οτιδήποτε κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα προσαρμοστεί στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπιο, αυτό είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια και από εδώ και στο εξής ότι κάνει το Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, κάθε πρόγραμμα, ότι λέγεται, κάθε δολάριο που ξοδεύεται, θα έχει ως στόχο την προώθηση και την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Και όπως τόνισε, αυτό θα συμβεί σε κάθε περιοχή του κόσμου. Προς αυτή την κατεύθυνση, προανήγγειλε και αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ανέδειξε ως παράδειγμα, αυτού του εγχειρήματος, το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία όπως είπε αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα.
Στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν αποκαλυπτικός, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Ξεκινώντας από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε καμία επαφή με τη Ρωσία, τόνισε ότι ακόμα και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν διπλωματικές επαφές με τη Μόσχα. Όπως είπε, ο βασικός στόχος των συναντήσεων στο Μόναχο, ήταν η επανεκκίνηση αυτών των επαφών με την επανενεργοποίηση των πρεσβειών των δυο χωρών.
Αν και όπως ξεκαθάρισε, δεν είναι φιλικός προς πολλά πράγματα που έχει κάνει ο Πούτιν, δεν είναι δυνατόν να μην μιλάς με τη χώρα η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Μας αρέσει δεν μας αρέσει η Ρωσία είναι μια σημαντική δύναμη, μια παγκόσμια δύναμη.
Για τις μέχρι στιγμής επαφές όσο αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι ο βασικός στόχος είναι να διερευνηθεί εάν η Ρωσία, ενδιαφέρεται πραγματικά να μπει ένα τέλος στον πόλεμο. Και πρέπει να γίνει ένα τεστ όσο αφορά αυτό. εάν οι δημόσιες απαιτήσεις, συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις στις κατ’ ιδία συναντήσεις.
Μίλησε, για αναίτια υστερία γύρω από του τηλεφώνημα του Προέδρου Τραμπ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρέπει να διαγνώσουμε εάν είναι σοβαροί, όσο αφορά το τέλος του πολέμου επεσήμανε. Και όπως, επεσήμανε υπάρχουν γεωπολιτικά θέματα, που μπορεί να υπάρξει συνεργασία, όπως για παράδειγμα το γεγονός, ότι η Ρωσία δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν.
Για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με τη συνεννόηση με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η φασαρία στερείται βάσης. Μέσα σε λίγες ημέρες, όπως τόνισε, με τον κ. Ζελένσκι, εκτός του ότι του μίλησε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος Τραμπ, συναντήθηκαν μαζί του ο ίδιος, ο Αντιπρόεδρος Βανς, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεσέντ, διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, και ο Ειδικός Απεσταλμένος, Στρατηγός Κέλογκ.
Για τους Ευρωπαίους, ανέφερε, ότι μίλησε πριν και μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με πέντε Υπουργούς Εξωτερικών, το G-7 και την ΕΕ, ενημερώνοντάς τους, διεξοδικά.
Όπως, ξεκαθάρισε, δεν υπήρξε συζήτηση με τη Ρωσία για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν ειρηνευτική συμφωνία. Δεν ήταν αυτός ο στόχος της συνάντησης, τόνισε. Ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για το τέλος του πολέμου. Δεν είμαστε σε θέση, ακόμη, να το κρίνουμε και επεσήμανε ότι όταν έρθει η στιγμή, θα υπάρξει διαβούλευση με όλους.
Για τον Ζελένσκι, τόνισε, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, δικαιολογημένα, είναι πολύ εκνευρισμένος μαζί του. Όπως είπε, στη συνάντηση που ο ίδιος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Βανς, είχαν στο Μόναχο, με τον Ζελένσκι, συζήτησαν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, απάντησε θετικά λέγοντας ότι πρέπει απλά να το περάσει από τα νομοθετικά της Ουκρανίας, και δυο ημέρες μετά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, περιφέρονταν στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι απέρριψε τη συμφωνία.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε, ότι η Αμερική πρέπει να αποζημιωθεί για τα 200 και πλέον δις δολάρια των φορολογουμένων που έχει επενδύσει στην Ουκρανία και αυτό θα αποτελέσει και εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία.
Και όπως είπε, δεν μπορείς να κατηγορείς τον Πρόεδρο Τραμπ, ότι ζει σε φούσκα παραπληροφόρησης και να περιμένεις να το αποδεχτεί.
Για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν είπε ότι για να γίνει πρέπει να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και αυτό έγινε ξεκάθαρο από αμερικανικής πλευράς στη συνάντησης στο Μόναχο. Δεν κάνεις τέτοιες συναντήσεις, εάν δεν ξέρεις το αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει κάποια πρόοδος. Ο Πρόεδρος Τραμπ, είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να φέρει πρόοδο, είπε, εδώ και τρία χρόνια όλοι οι άλλοι δε έκανα τίποτα.
Για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση Τραμπ, για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει την τακτική, και αφού διαχώρισε το καθεστώς του Ιράν, από τον λαό του Ιράν, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.
Για τις σχέσεις με την Κίνα, ξεκαθάρισε, ότι αν και σε αντίθεση με τη Ρωσία η επικοινωνία με την Κίνα είναι καλύτερη και υπάρχει μια ωριμότητα και πραγματισμός, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα ζήσει σε ένα κόσμο που η ίδια θα εξαρτάται από την Κίνα, σε κρίσιμους τομείς. Δεν θα επιτρέψουμε η Κίνα να ελέγξει τον Ινδοειρηνικό. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, δεν θα το επιτρέψουμε, είμαστε δύναμη του Ειρηνικού και θα παραμείνουμε. Και τόνισε, ότι η δέσμευση για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν ισχύει στο ακέραιο, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση.
Σε οικονομικό επίπεδο ξεκαθάρισε, ότι με την Κίνα αλλά και με όλο τον κόσμο, θα υπάρξει αμοιβαιότητα, δασμοί κλπ. ¨όπως μα μεταχειρίζονται θα του μεταχειριζόμαστε.
Για την Γάζα είπε ότι πρέπει να εξαφανιστούν τα τέρατα της Χαμάς, να μην επιτραπεί να ανασυνταχθούν. Για την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τη Γάζα είπε, ότι δεν αρέσει στα Αραβικά κράτη, αλλά είναι η μόνη που υπάρχει και θα πρέπει να προτείνουν μια καλύτερη. Είναι πλούσια κράτη μπορούν να το κάνουν είπε και το βασικό θέμα είναι ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα και σίγουρα δεν πρέπει να είναι η Χαμάς.
Αποκάλυψε και το παρασκήνιο γύρω από τις συνεχείς δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, για να γίνει ο Καναδάς 51η Πολιτεία της Αμερικής. Όπως είπε σε συζήτηση που είχε με τον Τριντό, ο πρωθυπουργός του Καναδά του είπε, ότι εάν εφαρμοστούν αυτά που λέει για την οικονομική και εμπορική πολιτική ο Καναδάς θα πάψει να υπάρχει. Και τότε ο Πρόεδρος Τραμπ, του είπε, ότι εάν δεν μπορείς να υπάρχεις, παρά μόνο εάν κλέβεις στο εμπόριο, τότε πρέπει να γίνεις Πολιτεία, κάτι απόλυτα λογικό. Έτσι ξεκίνησε.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, σηματοδότησε, το τέλος της παντοκρατορίας των συστημικών μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι θα ανοίξει την αίθουσα και το μπρίφινγκ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανεξάρτητα μέσα, με δεδομένο ότι τα νούμερα των συστημικών μέσω έχουν καταρρεύσει και τα ανεξάρτητα μέσα είναι αυτά που κερδίζουν τη μάχη της ενημέρωσης
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.