today-is-a-good-day
5.9 C
Athens

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο ΕΛΚ και η θέση της Ελλάδας για την ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία

Την επιτακτική ανάγκη για μια πιο ισχυρή και ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, με επαρκή χρηματοδότηση για να είναι αποτελεσματική έναντι των νέων γεωπολιτικών προκλήσεων, επεσήμανε κατά την τοποθέτηση του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα έστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο του Παρισιού.

Του Κώστα Πασίση

Στη τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλωσόρισε την πρόταση Φον ντερ Λάιεν για επενδύσεις στην άμυνα μέσω της ρήτρας διαφυγής, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης πέραν των εθνικών προϋπολογισμών.

Ενώ, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοεί τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική της Ελλάδας να ενισχύσει τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα πιέζει για διάθεση περισσότερων  κονδυλίων στην άμυνα, με δεδομένο ότι μέχρι τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, το ευρωπαϊκό θησαυροφυλάκιο ήταν ερμητικά κλειστό…

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χρηματοδότηση της άμυνας και  η κοινή πρόταση με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού αεράμυνας θόλου.

Κινήσεις που αν μη τι άλλο αποκαλύπτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά προσπαθεί να τις διαμορφώσει, όπως τονίζει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Ενώ ο όρος ευρωπαϊκό «Iron Dome», που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, παραπέμπει σε μια ολιστική προσέγγιση για την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, πιθανώς με κοινές αμυντικές επενδύσεις και τεχνολογικές υποδομές.

Εκείνο που ξεχώρισε περισσότερο από την τοποθέτηση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ ήταν η κρητική στάση του απέναντι στη Γαλλία και τη Γερμανία που όπως είπε επιλέγουν κλειστά formats συζητήσεων, αφήνοντας εκτός χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις αμυντικές εξελίξεις.

Στην προκειμένη περίπτωση – όπως επισημαίνεται αρμοδίως – η θέση της Ελλάδος είναι ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί αποτελεσματικότερα όταν υπάρχει συνοχή και κοινή στρατηγική στα μεγάλα ζητήματα, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Αν δημιουργούνται παράλληλες και προνομιακές συναντήσεις ορισμένων ηγετών, χωρίς να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης συλλογικών αποφάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters ετοιμάζεται δεύτερη σύνοδο για την Ουκρανία στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, όπως και οι λοιπές χώρες που δεν πήραν πρόσκληση από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων

Ένα έτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί το Μαξίμου, χωρίς όμως να βγαίνουν προς τα έξω πολλές κρίσιμες …λεπτομέρειες είναι η αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, εφόσον σταματήσει ο πόλεμος.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Επιπλέον, το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον δεν φαίνεται ευνοϊκό για τη λήψη τέτοιων δύσκολων αποφάσεων.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Ελλάδα περιμένει να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση πριν λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση.

Σε αυτό το σημείο, όμως αρχίζουν τα δύσκολα καθώς από τη διάσκεψη του Παρισιού αλλά και τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν προκύπτει ούτε …ενθουσιασμός, ούτε φυσικά ομοφωνία για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη «διακεκαυμένη» ζώνη της Ουκρανίας, όπως επιθυμεί ο νέος πλανητάρχης, με εξαίρεση της Βρετανίας και της Σουηδίας.

Συνεπώς, ενώ υπάρχει μια γενική υποστήριξη προς την Ουκρανία και μια αναγνώριση της ανάγκης για ειρήνη, δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η θέση κάθε χώρας έχει διαφορετική απόχρωση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ