today-is-a-good-day
6.1 C
Athens

Πώς να γλιτώσετε τα τεκμήρια διαβίωσης – Γονικές παροχές και δωρεές «σβήνουν» τον πρόσθετο φόρο ακόμα και αν δηλωθούν εκπρόσθεσμα 

Τη δυνατότητα να καλύπτουν τεκμήρια διαβίωσης ακόμα και με εκπρόθεσμες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους φορολογούμενους ώστε να γλιτώσουν έξτρα φόρους.

Μέχρι τώρα, για να αναγνωριστούν τα ποσά των δωρεών και των γονικών παροχών, έπρεπε να δηλωθούν μέσα στο φορολογικό έτος που αφορούσαν, με αποτέλεσμα σε περίπτωση καθυστερημένης δήλωσης, τα χρήματα να μην λαμβάνονται υπόψη και να επιβάλλεται υψηλός φόρος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Πλέον, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, το καθεστώς αλλάζει και γίνονται δεκτές και δωρεές/γονικές παροχές για τις οποίες οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα. Απαραίτητη προϋπόθεση:

  • Η εισροή των χρημάτων να μπορεί να αποδειχθεί με στοιχεία (π.χ. τραπεζικές κινήσεις).
  • Τα ποσά να έχουν εισπραχθεί πριν από τη σχετική δαπάνη, και
  • Να έχουν φορολογηθεί κανονικά ή να έχουν τύχει απαλλαγής από τη φορολογία κεφαλαίου.

Έτσι, όσοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση από γονείς ή συγγενείς και δεν πρόλαβαν να τη δηλώσουν εγκαίρως, μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα ποσά αυτά για να καλύψουν τα τεκμήριά τους και να αποφύγουν πρόσθετους φόρους.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του τεκμαρτού και του πραγματικού εισοδήματος, χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή, για την οποία η οικεία δήλωση δωρεάς/γονικής παροχής έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση.

Επιπλέον, όπως ορίζει η εγκύκλιος, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεά ή γονική παροχή που προηγήθηκε μεν της σχετικής δαπάνης αλλά η δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής υποβλήθηκε (είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα) μετά τη λήξη του οικείου έτους, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση ως έσοδα που μειώνουν τη διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον αποδεικνύεται αποδεικνύεται η είσπραξή τους, καθώς και η φορολόγησή τους ή η απαλλαγή τους από τη φορολογία κεφαλαίου.

Επομένως, πέραν της υποβολής της οικείας δήλωσης δωρεάς/γονικής παροχής, απαιτείται να διαπιστώνεται και η παράδοση των χρηματικών ποσών στο δωρεοδόχο/τέκνο πριν την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης (π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή ακίνητου).

Παραδείγματα

Η ΑΑΔΕ παραθέτει κάποια παραδείγματα μεταφοράς χρημάτων που γίνονται δεκτά, για να καταλάβουν οι φορολογούμενοι πότε μια δωρεά ή γονική παροχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων.

  • Ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα ή από κοινό λογαριασμό που διατηρεί με τον δωρεοδόχο/τέκνο και κατάθεση του ίδιου ποσού σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου.
  • Ανάληψη από κοινό λογαριασμό: Ανάληψη χρημάτων από συνδικαιούχο κοινής τραπεζικής κατάθεσης, ο οποίος δεν έχει συνεισφέρει στον λογαριασμό. Το ποσό θεωρείται δωρεά σύμφωνα με τη φορολογία κεφαλαίου.
  • Πληρωμή αγοράς ακινήτου: Μεταφορά χρηματικού ποσού από τον λογαριασμό του δωρητή/γονέα απευθείας στον εργολάβο, τον κατασκευαστή ή τον πωλητή ακινήτου, είτε μέσω τραπεζικής μεταφοράς είτε με έκδοση τραπεζικής επιταγής.
  • Αγορά οχήματος: Μεταφορά ποσού από τον δωρητή στον λογαριασμό του πωλητή αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση ότι η άδεια κυκλοφορίας εκδίδεται στο όνομα του δωρεοδόχου.
  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: Μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας για αύξηση κεφαλαίου, με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η διάθεση του συνόλου του ποσού για την προσαύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δωρεοδόχου στην εταιρεία.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πέφτει στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ