today-is-a-good-day
5.6 C
Athens

Οι 12 αρχές για το χρήμα και τη διαχείριση – Η σημασία του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι οικονομικές αποφάσεις επηρεάζονται από αβεβαιότητα, μεταβαλλόμενες αγορές και πλήθος διαθέσιμων επιλογών, η ενημέρωση και η επαγγελματική καθοδήγηση αποτελούν απαραίτητα εργαλεία.

Για αυτό, η προσφυγή σε πιστοποιημένους επαγγελματίες και η συστηματική κατανόηση των οικονομικών δεδομένων είναι το πρώτο βήμα για μια ισορροπημένη και αποδοτική στρατηγική διαχείρισης χρημάτων, αλλά και οικονομικής ευημερίας. Ειδικότερα ο Αλέξιος Βανδώρος, ιδρυτής του διεθνούς οικονομικού συνεδρίου Game of Money, και ο Μιχάλης Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Global Wealth, επισημαίνουν τη σημασία της οικονομικής παιδείας και της καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Σε ενημερωτικό τους σημείωμα, αναλύουν το πώς το χρήμα μπορεί να λειτουργεί σωστά στη ζωή μας, ενισχύοντας τη βάση για την αποδοτική διαχείριση των οικονομικών μας. Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα βασικά βήματα που εκτιμούν ότι συμβάλλουν στη σωστή εξοικείωση του πολίτη με το χρήμα:

1.Ενημέρωση και επαγγελματική καθοδήγηση: Δεν είναι εύκολο να ασχοληθεί κανείς χωρίς κίνδυνο με το συνάλλαγμα, τις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα. Πολλοί θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σου. Πάντα να απευθύνεσαι σε πιστοποιημένους επαγγελματίες.

2.Επενδύσεις σε ακίνητα: Οι θετικές κινήσεις στον τομέα των ακινήτων απαιτούν υπέρβαση των συμβατικών δεδομένων.

3.Επενδύσεις σε εταιρείες Real Estate: Βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη ακινήτων είναι η επένδυση σε εταιρείες Real Estate που είναι εισηγμένες σε μικρά Χρηματιστήρια, τα οποία προσφέρουν ρευστότητα, ευελιξία, διαφάνεια και δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με χαμηλό κόστος.

4.Η Θεωρία του Μαύρου Κύκνου: Απρόβλεπτα πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές. Αν και δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε πρέπει πάντα να τα λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας.

5.Αξία της γνώσης και της εμπειρίας: Η πραγματική αξία του προσωπικού κεφαλαίου προέρχεται διαχρονικά από τη γνώση και την εμπειρία και όχι από το συναίσθημα.

6.Αλλαγές στην αγορά εργασίας: Στο μέλλον, η αξία των εργαζομένων θα βασίζεται περισσότερο στο έργο που προσφέρουν στην αγορά παρά στο ωράριο, γεγονός που μειώνει τη σημασία της εξαρτημένης εργασίας.

7.Επένδυση στην προσωπική ανάπτυξη: Η προσωπική ανάπτυξη, η γνώση και οι δεξιότητες είναι τα κλειδιά για την οικονομική πρόοδο.

8.Δημοκρατικοποίηση των επενδύσεων: Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου οι επενδύσεις γίνονται προσβάσιμες σε περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το κεφάλαιο που διαθέτουν.

9.Αποφυγή λανθασμένων αποφάσεων στις αγορές: Το 70% των επενδυτών που διαχειρίζονται μόνοι τους τα χρήματά τους στις αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες στο κεφάλαιό τους.

10.Απόδοση των χρηματιστηριακών επενδύσεων: Με τη μέση ετήσια απόδοση των χρηματιστηριακών επενδύσεων στο 7%-9%, οι περισσότεροι επενδυτές δεν καταφέρνουν να πετύχουν ανταγωνιστικές αποδόσεις λόγω έλλειψης επαγγελματικής διαχείρισης.

11.Εναλλακτικές επενδύσεις: Πέρα από τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές και τα ομόλογα, υπάρχουν εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και η ενέργεια.

12.Αναπροσαρμογή της στρατηγικής για το 2025: Ενώ το 2024 ένα κατάλληλο επενδυτικό μείγμα ήταν 70% μετοχές-30% ομόλογα, το πιο ασταθές περιβάλλον του 2025 απαιτεί μια νέα ισορροπία, προτείνοντας 50% μετοχές-50% ομόλογα. Οι επενδύσεις σε ΟΣΕΚΑ (συλλογικές επενδύσεις σε κινητές αξίες) δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ