today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Η εφορία δεν φέρνει ποτέ ευφορία και οι «υπερβάσεις» δεν φέρνουν απαραίτητα την άνοιξη – Γράφει η Αγγελική Κώττη

«Καὶ εὐηκοήσω τῶν ἀεὶ κρινόντων ἐμφρόνως καὶ τοῖς θεσμοῖς τοῖς ἰδρυμένοις πείσομαι καὶ οὕστινας ἂν ἄλλους τὸ πλῆθος ἰδρύσηται ὁμοφρόνως». Και θα υπακούω σε αυτούς που δικάζουν κάθε φορά με όλο μου το φρόνημα και θα πολιτεύομαι σύμφωνα με τους θεσμούς που υπάρχουν και  όσους άλλους ο λαός θα  καθιερώσει με κοινή απόφαση». Ηταν μόλις18 ετών και ξεκινούσαν τη ζωή τους. Η πατρίδα ζητούσε τη συμμετοχή τους στο στρατό για δύο χρόνια, ζητούσε, ταυτοχρόνως, και τη συμμόρφωσή τους με τις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ηθελε να τις ενστερνιστούν, αφού πλέον θα ήταν πολίτες, και σύμφωνα με αυτούς να πορεύονται και να πράττουν.

Ο περίφημος και πολύτιμος Ορκος των Αθηναίων Εφήβων, μάς παραδόθηκε από τον Λυκούργο, καθώς και από μία αρχαία επιγραφή. Λέγεται πως γράφτηκε από τον ίδιο τον Σόλωνα. Οι νεαροί Αθηναίοι, σε επίσημη τελετή, παρουσιάζονταν στην εκκλησία του δήμου στην Πνύκα, αναγράφονταν στους καταλόγους των πολιτών (ληξιαρχικόν γραμματείον) και τους χορηγούνταν ένα δόρυ και μια ασπίδα.

Η τελετή αυτή συχνά συνδυάζονταν με θεατρικές εκδηλώσεις. Κατόπιν, ένοπλοι ανέβαιναν στην Ακρόπολη και κρατώντας ασπίδα έδιναν στο ιερό της Αγραύλου τον όρκο των Αθηναίων εφήβων. Μέσα σε ούτε 100 λέξεις, τα έλεγαν όλα. Ασφαλώς και μέχρι τότε, σε αυτό το πλαίσιο ήταν η διαπαιδαγώγησή τους. Επρεπε, όμως, προφανώς, να ορκιστούν επίσημα στους θεούς- οι πρόγονοί μας είχαν ιδιαίτερο σεβασμό για αυτούς.

Ο Ορκος ξεκινούσε με το περίφημο «Οὐ καταισχυνῶ  ὅπλα τὰ ἱερὰ» (δεν θα ντροπιάσω τα ιερά όπλα» και ύστερα από την αναφορά στους θεσμούς έλεγε: «καὶ ἂν τις ἀναιρῇ τοὺς θεσμοὺς ἢ μὴ πείθηται οὐκ ἐπιτρέψω, ἀμυνῶ δὲ καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν». Δηλαδή,  και σε περίπτωση που κάποιος  αποπειραθεί να καταλύσει τους θεσμούς ή να μην πειθαρχεί σ΄ αυτούς, δεν θα το επιτρέψω, θα αμυνθώ και μόνος και μαζί με πολλούς (εννοεί και ατομικά και ομαδικά).

Στην ετυμολογία τώρα, σύμφωνα με το λεξικό: Ο όρος Θεσμός προέρχεται από το ρήμα τίθημι. Αυτό που έχει τεθεί, και ισχύει ως δίκαιο. Φέρεται με κύρια σημασία ως κανόνας Δικαίου, Νόμος. Επίσης φέρεται και ως σύστημα, το οποίο δημιουργεί ηθική  και νομική κατάσταση π.χ. ο θεσμός της οικογένειας. Στον πληθυντικό, φέρεται ως σύνολο θεμελιωδών καταστάσεων νόμου π.χ. οι πολιτικοί θεσμοί, τα κοινοβουλευτικά θέσμια, οι εκκλησιαστικοί θεσμοί. Οι θεσμοί είναι “σταθερά, αξιακά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς”. Ταυτίζονται με έναν κοινωνικό σκοπό, υπερβαίνοντας τα άτομα και τις προθέσεις τους με το να καθορίζουν τους κανόνες που διέπουν την συμπεριφορά τους.

Ωπ, φτάσαμε στο προκείμενο. Τις μέρες που πέρασαν, ο Ρουβίκωνας έκανε επίθεση στο σπίτι του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα, μία δικηγόρος παρακίνησε το κοινό της να βρίσει τον εισαγγελέα της υπόθεσης Τεμπών και μια κυρία κατέθεσε μηνύσεις εναντίον δικαστικών, για την ίδια υπόθεση. Με την οποία συσχετίζουν και τον κ. Τασούλα, λέγοντας πως κράτησε πίσω δικογραφίες που στάλθηκαν στη Βουλή- κάτι που μόνο στη φαντασία τους υπάρχει. Αλλά, θα μου πείτε και τα άλλα εκεί δεν κατοικοεδρεύουν;

Επειδή και ένα πόρισμα βγήκε και δεν λέει τίποτα για ξυλόλια και τέτοια, επειδή βρέθηκε και το βίντεο με τις μοιραίες αμαξοστοιχίες και ούτε εκεί φαίνεται παράνομο φορτίο, αναμένουμε και το τρίτο πόρισμα, μπας και φωτιστούμε. Παρότι κουραστήκαμε.

Πλην, θα ερωτήσω την καλή κυρία που κατέθεσε τις μηνύσεις και που ζητά να περιληφθούν στη δικογραφία 640 χιλιάδες τεκμήρια, τα οποία, λέει, παραλήφθηκαν. Ερώτηση πρώτη: μήπως δεν ήταν σχετικά με το δυστύχημα; Ερώτηση δεύτερη: και ένα λεπτό να αφιερώσει κάποιος δικαστής ή δικηγόρος, ώστε να λάβει γνώση των τεκμηρίων αυτών, θα χρειαζόταν πάνω από δύο χρόνια, δουλεύοντας 12ωρα. Μετά θα λέτε πως «μπαζώθηκαν» κατά την προσφιλή έκφραση υμών καθώς και πολιτικών που έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν;

Όχι,ε;

Και ποιος σας πιστεύει; Πότε δηλαδή θα ολοκληρωθεί η δίκη, η οποία, με 250 συνηγόρους δεν έχει καν αρχίσει; Καθυστερεί ο ανακριτής; Να το δεχτώ για την οικονομία της συζήτησης, παρότι δεν το γνωρίζω. Μόνο αυτό είναι το πρόβλημα;  Μήπως ακριβώς γι’ αυτό έπρεπε κάποιοι να σκεφτούν περισσότερο;

Στα της Γλώσσας, τώρα. Κάνει δηλώσεις ο έγκριτος επιστήμονας Γεράσιμος Παπαδόπουλος και λέει πως υπάρχει περίπτωση να σπάσει και άλλο ρήγμα και να δώσει κι εκείνο σεισμό, αλλά προς το παρόν αντιστέκεται και γι’ αυτό έχουμε κάποια από τα σεισμικά φαινόμενα. Επισημαίνω πως ο κ. Παπαδόπουλος είναι έγκριτος, σπουδαίος, και γνωστός διεθνώς. Όχι τυχαίος, δηλαδή.

Και τι σημαίνει αυτό για τον Ελληνάρα; Ανθρωπος που αμφιβάλλω αν έχει, έστω, τελειώσει λύκειο, αναλαμβάνει να τον ψέξει στα σχόλια: «Ένα ρήγμα κύριε Παπαδόπουλε που αντιστέκεται στο να σπάσει δεν κουνάει, δηλαδή δεν δίνει σεισμούς. Όταν δε ξεκινήσει να σπάει και δονείται σε μερικά εικοσιτετράωρα ο μεγάλος σεισμός έρχεται, άσε που στα ρήγματα στο 90% των περιπτώσεων ο μεγάλος είναι ο πρώτος ή ο δεύτερος σεισμός… Εδώ έχουμε μια σεισμική ακολουθία που έχει δυναμώσει τις τελευταίες τρεις μέρες αλλά που έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες… Οι Έλληνες είμαστε διαισθητικοί άνθρωποι και νιώθουμε τον κίνδυνο και τώρα τον νιώθουμε για τα καλά κ. Παπαδόπουλε…»

Για φαντάσου! Ασχετος κουνάει το δάχτυλο στον σεισμολόγο, για τους σεισμούς. Δεν τελειώνει πάντως εκεί ο κατήφορος.

«Θα το ξαναπώ, όσο και αν ενοχλεί: Τα ελληνικά είναι φτωχή γλώσσα και αυτό οδηγεί σε παρανοήσεις» γράφει άλλος, κατά φαντασίαν γλωσσολόγος. «Για παράδειγμα πολλοί αναρωτιούνται πώς περιμένουν ένα ρήγμα να σπάσει, μιας και ένα ρήγμα εκ κατασκευής είναι ήδη …σπασμένο. Η αλήθεια είναι πως αυτό που περιμένουν να σπάσει είναι ένα “fault” που δεν έχει ακριβή μετάφραση στα ελληνικά, οπότε χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος “ρήγμα” που περισσότερο ταιριάζει με τον όρο “fracture”. Η ίδια περίπτωση με το “eruption” και το “explosion” που μεταφράζονται και τα δύο ως “έκρηξη” στα ελληνικά, ελλείψει κατάλληλων όρων.»

Μανούλα μου, όταν με έστελνες στα αγγλικά, για καλό το έκανες. Όχι για να συγχίζομαι τώρα…

Ακολουθεί ο ρατσιστής:

«Τα ελληνικά είναι φτωχή γλώσσα. Μάλιστα. Αλβανός είσαι.»

Κατόπιν, αναλαμβάνει ο ξερόλας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Άλλο φτωχή γλώσσα και άλλο δεν ξέρεις την γλώσσα. Τεράστια διαφορά… Μάθε λοιπόν καλέ μου ότι οι υπολογιστές στήθηκαν με κώδικα τα αρχαία Ελληνικά. Επίσημα σου αναφέρω ότι οι μεγαλομανατζερ της Αμερικής, μιλούν αρχαία Ελληνικά γιατί όπως λένε είναι η ΜΟΝΗ γλώσσα που δεν υπάρχουν παρανοήσεις. Σου προτείνω λοιπόν να μάθεις τη γλώσσα όπως της αξίζει!»

Μιλάει αρχαία ελληνικά ο Ιλον Μασκ; Πέσ’το βρε παιδάκι μου να πάρω τα πάνω μου! (#not).

Εννοείται πως υπάρχουν κι άλλοι γλωσσολόγοι: «…αγαπητέ φίλε αν νομίζεις ότι τα Ελληνικά είναι φτωχή γλώσσα είσαι φτωχός στο μυαλό… Η Ελληνική είναι η μάνα των Λατινικών άρα η βάση για όλες τις Ευρωπαϊκές και μη γλώσσες… Για οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς οι Έλληνες έχουμε λέξη ή λέξεις για να το αποδώσουμε… Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι ατυχή, μια που στα Αγγλικά η σωστή λέξη για την έκρηξη ηφαιστείου είναι το blast, ενώ για το ρήγμα οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τη λέξη crevasse ή deep earth crack… Άρχισε να σκέφτεσαι σαν Έλληνας και όχι σαν Εγγλέζος και θα δεις πόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα…»

Μάνα των Λατινικών; Το υποπτευόμουνα εξαπανέκαθεν, αλλά έπρεπε να με διαφωτίσει ο ειδικός. Προς ενημέρωσή του, τα ελληνικά δεν είναι ούτε η βάση των λατινικών, ούτε η βάση των ευρωπαϊκών γλωσσών, ή όποιας γλώσσας. Πρόκειται για γλώσσες που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, τις ινδοευρωπαϊκής. Μέχρις εκεί. Σε τίποτα δεν μειώνει αυτό τη σημασία και τη σπουδαιότητα της γλώσσας μας. Και βέβαια, είναι και ξερόλας και εθνικιστής, αυτός που επιμένει πως η Ελληνική Γλώσσα «είναι – μαζί με την Σανσκριτική – οι πλουσιότερες, και οι μόνες Σημαίνουσες Γλώσσες στην ιστορία της ανθρωπότητας.»

Κύριε Μπαμπινιώτη μας, πώς το βλέπετε; Θα γλυτώσουμε το έμφραγμα;

Κατόπιν των γλωσσικών (άσχετων από κάθε άποψη) παρατηρήσεων, δεν θα βάλουμε γλωσσικά λάθη, μόνο το λεμονάκι μυρωδάτο της εβδομάδας:

«Όχι μόνο η παρουσία, αλλά ακόμα και η ιδέα του άλλου, είναι ικανή να ενεργοποιήσει ολόκληρο το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο πλημμυρίζει με ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, όταν είμαστε ερωτευμένοι. Αυτές οι δύο ουσίες προκαλούν ουσιαστικά την εφορία και τον ενθουσιασμό.»

Η εφορία θα μας αποτελειώσει όλους. Όπως σας βλέπω και με βλέπετε.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ