today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Ταφόπλακα στην παράνοια της Ουκρανίας – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Ταφόπλακα στην παράνοια του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την παράνομη εισβολή του Πούτιν, οδήγησε στην καταστροφή της χώρας και τον αποδεκατισμό του λαού της Ουκρανίας και γονάτισε τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρώπης, έβαλε σε χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πήτ Χέγκσεθ, περιγράφοντας το πλαίσιο, στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τους υπέβαλε σε σκωτσέζικο ντους, όσο αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να «ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά από τη συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, προανήγγειλε και επισκέψεις των δυο προέδρων στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.

«Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σε αυτό. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης ο ένας στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να ξεκινήσουν αμέσως οι αντίστοιχες ομάδες μας διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε τηλεφωνώντας στον πρόεδρο Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία», δήλωσε.

Ο Αμερικανός, Πρόεδρος ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Γουόλς και τον πρεσβευτή και ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν αυτών των διαπραγματεύσεων.

Η συνομιλία του Προέδρου Τραμπ με τον Πούτιν, έλαβε χώρα μια ημέρα αφού το Κρεμλίνο συμφώνησε ν απελευθερώσει τον Μαρκ Φόγκελ, έναν Αμερικανό δάσκαλο που είχε συλληφθεί με κατηγορίες για ναρκωτικά και εξέτιε μακρά ποινή φυλάκισης, στη Ρωσία με αντάλλαγμα τον Αλεξάντρ Βίνικ, έναν Ρώσο που συνελήφθη για ένα σύστημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κρυπτογράφησης.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε, μετά το τηλεφώνημα με τον Πούτιν, με τον Ζελένσκι, ανέφερε ότι, η  συζήτηση πήγε πολύ καλά, τονίζοντας ότι ο Ζελένσκι, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει να υπάρξει ειρήνη.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι αύριο Παρασκευή, έχει οριστεί στο Μόναχο, συνάντηση του Ζελένσκι, με τον Αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βάνς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, είχε περιγράψει το πλαίσιο για την Ουκρανία, στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας, ότι η επίτευξη των συνόρων πριν από το 2014, πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, αποτελεί «μη ρεαλιστικό στόχος».

Όπως είπε, «Θα τερματίσουμε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο και θα εδραιώσουμε μια διαρκή ειρήνη συνδυάζοντας τη συμμαχική δύναμη με μια ρεαλιστική εκτίμηση του πεδίου μάχης, θέλουμε, όπως εσείς, μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Το κυνήγι αυτού του ψευδαισθητικού στόχου θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, έβαλε τέρμα και στα επικίνδυνα σχέδια κάποιων στην Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ, δεν «πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ, έχει συζητήσει μια συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση που θα δώσει στην Αμερική, ορυκτά σπάνιων γαιών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, αύριο Παρασκευή, για αυτό το θέμα.

Ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το γεγονός, ότι ο κ. Χέγκσεθ, ξεκαθάρισε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ότι η Αμερική θέλει αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, και ότι από εδώ και στο εξής η στήριξη στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια από την Ουάσιγκτον θα είναι συνεργατική. Όπως τόνισε η Αμερική έχει να προστατέψει τα σύνορά της και να εστιάσει στην αποτροπή της Κίνας στον Ινδοειρηνικό.

Κάλεσε μάλιστα τους Ευρωπαίους συμμάχους, να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους, να ενισχύσουν την αμυντική τους βιομηχανία και να αγοράσουν αμερικανική ενέργεια για να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ