Άτοκα δάνεια από 5.000 έως 25.000 ευρώ μπορούν να λάβουν 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση είτε της κύριας είτε της εξοχικής κατοικίας τους, καθώς σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». Το νέο πρόγραμμα δεν έχει εισοδηματικά ή ηλικιακά κριτήρια, ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν λάβει μέρος σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.
Της Γωγώς Κατσέλη
Οι επιλέξιμες δαπάνες που επιδοτούνται μέσω του «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αφορούν:
– Θερμομόνωση (εσωτερική/εξωτερική)
– Κατασκευή πράσινης στέγης
– Τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων-υαλοπινάκων
– Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα
– Εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής μόνιμης σκίασης (όχι τέντες)
– Τοποθέτηση συστήματος θέρμανσης – ψύξης (ηλεκτρική αντλία θερμότητας, κλιματιστικές μονάδες inverter ενεργειακής κλάσης Α+ και πάνω)
– Εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης
– Εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών – μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ
– Εργασίες τοποθέτησης / Υπηρεσίες Τεχνικού συμβούλου – μηχανικού.
Οι παρεμβάσεις θα πρέπει:
Να υλοποιούνται και τα φορολογικά παραστατικά να έχουν εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Να έχουν ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών από την υπογραφή της δανειακής σύμβαση με δυνατότητα παράτασης 3 μηνών.
Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου είναι 3 έως 7 έτη χωρίς περίοδο χάριτος, ενώ όποιος λάβει το άτοκο δάνειο χωρίς να πληρώνει κανονικά τις δόσεις, θα χάνει το προνόμιο του άτοκου δανείου και θα καλείται να πληρώσει κανονικά τους τόκους που αναλογούν. Επίσης απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου πριν την εξόφληση του δανείου.
Οι αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι για το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» δεν θα υποβάλλουν αίτηση σε κάποια πλατφόρμα, όπως γίνεται σε αλλά προγράμματα, αλλά θα πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα, όπου θα υποβάλλουν το αίτημά τους και θα περιμένουν την έγκρισή του, με βάση την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Αίτηση σε έτερο πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση απόρριψης της πρώτης κατά την πιστοληπτική αξιολόγησή της. Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025, με δυνατότητα παράτασης εφόσον βέβαια δεν έχουν εξαντληθεί οι πόροι, ενώ καταληκτική ημερομηνία σύναψης σύμβασης δανεισμού τελικού αποδέκτη είναι η 30η Ιουνίου 2026
Ταμείο Μικροπιστώσεων
Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται για το Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους κι έχουν τζίρο έως 900.000 ευρώ, με δυνατότητα αποπληρωμής από 12 μέχρι 96 μήνες και περίοδο χάριτος έως έξι μήνες.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «η μικροχρηματοδότηση δεν περιορίζεται μόνο στη χορήγηση μικρής κλίμακας δανείων, αλλά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει επίσης την παροχή εγγυήσεων, τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη».
Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, προβλέπεται χρηματοδότηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες έως 900 ευρώ, ενώ παρέχεται άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και γίνεται:
-Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.
– Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/,όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.
– Στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγηση της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Μικροπιστώσεων αναμένεται να λάβουν χρηματοδότηση έως 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκ των οποίων έως 1.100 θα αφορούν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.