Στην έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών παρευρέθηκε η τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, η Ευαγγελία Λιακούλη εξήρε «το έργο και την προσφορά των διοικητικών δικαστών στη Δικαιοσύνη και στη χώρα, στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε «στις προκλήσεις που θέτει η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλάζοντας ραγδαία τον κόσμο αλλά και στα σύγχρονα διεθνή δεδομένα και στη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτά», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα έχουμε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αφενός τεχνολογικά και αφετέρου σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Έχουμε “δίπλα μας” αναθεωρητές ηγέτες, τον κ. Ερντογάν από τη μία να υπηρετεί μια δική του ατζέντα και τον μεγάλο αναθεωρητή πλανητάρχη από την άλλη που πριν ακόμα την ορκωμοσία του σας θυμίζω …κατέκτησε τρεις χώρες σε δύο ηπείρους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λοιπόν, η Δικαιοσύνη έχει έναν ιστορικά κομβικό ρόλο, καθώς “εντέλλεται” από την ανθρωπότητα να διαφυλάξει τον πυρήνα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεσμών και του βασικού κώδικα αρχών και αξιών του ανθρώπινου γένους. Και όπως έχει πει και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το πολιτικό σύστημα και η δικαιοσύνη, είναι σε παράλληλους βίους, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που περιφρουρούν τους θεσμούς».
Η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε τις «σοβαρές προεκτάσεις της βαθιάς κρίσης θεσμών που διέρχεται η ελληνική κοινωνία, με το 80% των πολιτών σύμφωνα με τις έρευνες, να αμφισβητεί τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και την αποχή στις εκλογές να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για να λυθούν οι χρόνιες παθογένειες. Έτσι, όταν έρχεται στη Βουλή διάταξη της Εισαγγελέα Εφετών που μιλά για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, είναι υποχρέωσή μας η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας, να μην κλείσουμε τα μάτια.
Γιατί σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει. Αντίστοιχα, στη διοικητική δικαιοσύνη ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου για τις υποκλοπές, σύμφωνα με την οποία ο θιγόμενος δεν είχε δικαίωμα να πληροφορείται, αφού έληγε η υπόθεση, το λόγο της παρακολούθησης, η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία δεν συμμορφώνεται».
Βάσει αυτών των δεδομένων, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «οι επιλογές του πολιτικού συστήματος είναι δύο: Είτε να παραμείνει σε επίπεδο απλής διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων, είτε να προχωρήσει σε τομές ώστε να επιλύσει τις παθογένειες».
«Υπάρχει δυστυχώς η επιλογή του λαϊκισμού, όπως είδαμε να συμβαίνει εκ μέρους της κυβέρνησης στις αλλαγές στο ποινικό δίκαιο με την οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών, που όμως χωρίς άλλες πρωτοβουλίες δεν αποφέρει αποτελέσματα στην πρόληψη και την αποτροπή των παραβατών. Από την άλλη όμως, υπάρχει η επιλογή του διαλόγου, της διαβούλευσης, ώστε να λύσουμε τα προβλήματα και της διοικητικής δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, να επιταχύνουμε τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης.
Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου αλλά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου η γνώση και η έκφραση των θέσεων των διοικητικών μας δικαστών είναι κρίσιμη. Έτσι ακριβώς θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για το αύριο της χώρας μας, της καλύτερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, της καλύτερης σχέσης του κράτους με τους πολίτες», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.