Η Αθήνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία, όπλο που διαθέτει ήδη η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντηση τους στα Ηλύσια Πεδία, εισπράττοντας την κατανόηση του Γάλλου Προέδρου στις ελληνικές θέσεις, ενώ επαναβεβαιώθηκε και η ισχύ της συμμαχίας των δυο χωρών.
Του Κώστα Πασίση
Η εν λόγω διπλωματική κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι έγινε επειδή η χώρα μας έχει ως άμεση προτεραιότητα να διατηρήσει το στρατιωτικό της πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ειδικά έναντι της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται πιο διεκδικητική-προκλητική μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Η ελληνογαλλική συνεργασία είναι στρατηγικής σημασίας αλλά στην παρούσα φάση το Παρίσι δε δίνει τις απόλυτες εγγυήσεις για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα.
Το επιχείρημα είναι ότι με τους υπερσύγχρονους Meteor εμπλέκονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν …ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ελληνικές επιδιώξεις.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύπλοκο, ευαίσθητο διπλωματικά, αλλά συνάμα και υπαρκτό…
Οι δυο ηγέτες είχαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι δεν έχει «κλειδώσει» καμία απόφαση.
Ωστόσο το ζήτημα «τρέχει» στο παρασκήνιο καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρον και μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκαν και τα εξοπλιστικά.
Το «παιχνίδι» για την Ελλάδα δεν είναι χαμένο καθώς Αθήνα και Παρίσι διατηρούν εδώ και χρόνια μια στρατηγική αμυντική συνεργασία, γεγονός που τοποθετεί τις διμερείς τους σχέσεις σε διαφορετικό πλαίσιο, με σταθερές βάσεις και ισχυρές δεσμεύσεις εκατέρωθεν.
Και αυτό επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πραγματοποιήθηκε συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Ενώ συζητήθηκαν, ακόμη, θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία από το ευρωπαϊκό αμυντικό κονσόρτσιουμ MBDA, όπως λέγεται.
Παρότι η Αθήνα έχει εκφράσει τις ενστάσεις της, αποφεύγει τους υψηλούς τόνους, επιλέγοντας να εστιάσει στη διασφάλιση των ελληνικών αμυντικών συμφερόντων μέσω του δικού της εξοπλιστικού σχεδιασμού.
«…Από εκεί και πέρα, κοιτάξτε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται ουσιαστικά όσο δεν ενισχύθηκε ποτέ στο παρελθόν και αμυντικά και διπλωματικά. Σε όλα τα επίπεδα. Και κάθε της κίνηση, κάθε συνάντηση, κάθε παρουσία του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, συγκλίνει σε αυτή την κατεύθυνση: Στην ενίσχυση της χώρας σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή αν οι Meteor δοθούν στην Τουρκία, θα υπάρξει μια δυσφορία αλλά όχι ρήξη και αυτό φαίνεται από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουν κανονικά οι στρατιωτικές παραγγελίες από τη Γαλλία.
Ενώ εκτιμάται ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την κατάσταση με νέες προσφορές προς την Ελλάδα.
Σύνοδος για τη Τεχνητή Νοημοσύνη
Βασικό αντικείμενο της συνόδου Κορυφής στο Παρίσι είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική για την ΤΝ, είναι μία από τις λίγες χώρες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ανάπτυξη υποδομών ΤΝ, διαθέτει επιστημονικό ταλέντο, και έχει προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Επίσης επεσήμανε ότι η χώρα μας στοχεύει να ηγηθεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ΤΝ και ήδη τη χρησιμοποιεί για βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Στις εργασίες της συνόδου θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αλλά και να συνομιλήσει με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.