Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα μεταβεί σήμερα στο Βέλγιο για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ με θέμα την άμυνα, όπου θα ζητήσει από την Ευρώπη “να διπλασιάσει τις προσπάθειές της” ώστε να συντρίψει “την πολεμική μηχανή” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Στάρμερ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ μετά το Brexit, πριν πέντε χρόνια.
Από τον Ιούλιο όταν εξελέγη πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Εργατικός προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και των 27 χωρών μελών της ΕΕ, έπειτα από χρόνια έντασης υπό τους Συντηρητικούς προκατόχους του.
“Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να συντρίψει την πολεμική μηχανή του Πούτιν, την ώρα που η ρωσική οικονομία εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης”, θα πει ο Στάρμερ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Σριτ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καλέσει τους συμμάχους, “τους πιο κοντινούς στη Βρετανία, να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν ένα μεγαλύτερο μέρος του βάρους προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης” έναντι της Ρωσίας.
Η άτυπη αυτή σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους να πληρώσουν αν θέλουν να εξακολουθήσουν να επωφελούνται από την αμερικανική προστασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Η στάση του Τραμπ έναντι της στήριξης προς την Ουκρανία προκαλεί επίσης ανησυχία στους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ.
Πέρα από το θέμα της Ουκρανίας, ο Στάρμερ θα παρουσιάσει στους 27 “το φιλόδοξο σχέδιό του συνεργασίας” μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, που αφορά τα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασυνοριακή εγκληματικότητα και η παράτυπη μετανάστευση.
Η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες εντάσσεται στο πλαίσιο της “δέσμευσης” του Στάρμερ να ενισχύσει τη “συνεργασία με την ΕΕ”, υπογράμμισε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Ωστόσο στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται οι “κόκκινες γραμμές” του Λονδίνου σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με τις Βρυξέλλες: δεν τίθεται θέμα η Βρετανία να αποκαταστήσει την ελευθερία των μετακινήσεων ή να επιστρέψει στην κοινή αγορά.