today-is-a-good-day
7.3 C
Athens

Πολλές οργανώσεις αναζητούν τρόπο να συνεχίσουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια

Η αμερικανική υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) κάλεσε τις οργανώσεις αρωγής να σταματήσουν αμέσως όλα τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ προγράμματα “μέχρι νεοτέρας”, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναστείλει για 90 ημέρες τη χρηματοδότηση των ξένων προγραμμάτων αρωγής.

Όλες οι καταβολές χρημάτων από τη USAID έχουν επίσης ανασταλεί.

Στις 20 Ιανουαρίου, λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ ζήτησε να ανασταλούν για 90 ημέρες τα προγράμματα διεθνούς βοήθειας μέχρι να εξεταστεί αν αυτά εναρμονίζονται με την εξωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικάνου, που συνοψίζεται στο σύνθημα “η Αμερική πρώτα”.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των διεθνών προγραμμάτων αρωγής.

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την Παρασκευή εντολή να τερματιστεί κάθε υφιστάμενο πρόγραμμα διεθνούς αρωγής και ανέστειλε την έγκριση νέων.

Εν μέσω χάους και αποδιοργάνωσης, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής, η USAID έδωσε την Τρίτη γενική εντολή σε όλες τις οργανώσεις “να λάβουν αμέσως δράση ώστε να αναστείλουν την εφαρμογή των χρηματοδοτούμενων από τη USAID προγραμμάτων και να αποφύγουν να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις (…) μέχρι νεοτέρας”, με βάση το υπόμνημα το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Αποφάσεις ζωής και θανάτου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι από την απόφαση αυτή εξαιρούνται προγράμματα παροχής έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας και ζωτικής σημασίας φαρμάκων, ιατρικές υπηρεσίες, όπως και τρόφιμα, καταλύματα και αρωγή και εφόδια επιβίωσης.

Ωστόσο, καθώς τόσο το εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο Τραμπ όσο και οι εξαιρέσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο Ρούμπιο δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα, οι οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να καταλήξουν μόνες τους σε συμπεράσματα και να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν το οικονομικό ρίσκο να συνεχίσουν κάποια προγράμματα βοήθειας.

“Πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες από όλο τον κόσμο και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι καλύπτεται και τι όχι”, δήλωσε στέλεχος του ΟΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πριν την ανακοίνωση των εξαιρέσεων, ανώτερο στέλεχος οργάνωσης αρωγής δήλωσε ότι αναγκάστηκαν να εξετάσουν το μέλλον δεκάδων προγραμμάτων που υποστηρίζουν σε όλο τον κόσμο και τα οποία προσφέρουν βοήθεια σε υποσιτισμένα παιδιά κάτω των 5 ετών.

“Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση: Κλείνουμε την πόρτα αυτών των κέντρων και στέλνουμε τα παιδιά σπίτια τους γνωρίζοντας ότι μάλλον θα πεθάνουν;”, είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

“Και αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν δεχόμαστε νέους ασθενείς σε αυτές τις κλινικές (…) γνωρίζοντας ότι και αυτά τα παιδιά θα πεθάνουν;”, σημείωσε. “Ευτυχώς καταφέραμε να βρούμε ευέλικτη χρηματοδότηση εκ των έσω ώστε (…) κυρίως να αντισταθμίσουμε τον οικονομικό κίνδυνο, αλλά αυτή δεν είναι λύση για μεγάλο μέρος των προγραμμάτων”.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί “να βγάλει άκρη”

Το πάγωμα της χρηματοδότησης επηρεάζει και μικρές οργανώσεις, όπως η Casa Frida στο Μεξικό, που προσφέρει σε ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες τροφή, προσωρινό κατάλυμα και άλλη στήριξη, Αυτή λαμβάνει το 60% της χρηματοδότησής της από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ραούλ Καποράλ.

Ήδη η οργάνωση έχει περιορίσει κάποιες υπηρεσίες της και εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το προσωπικό της ή να κλείσει ένα ή δύο από τα τρία γραφεία της, επεσήμανε ο ίδιος.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ “προσπαθούν να βγάλουν άκρη και να λάβουν κάποιες εξηγήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις” της αμερικανικής απόφασης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στεφάν Ντιζαρίκ χθες Τετάρτη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει να ισχύσουν περισσότερες εξαιρέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ