Εντός του Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων, που θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα των περίπου 7 εκατ. ιδιοκτητών με στόχο διευκολύνονται οι διασταυρώσεις των στοιχείων για τον υπολογισμό των φόρων και να εντοπίζονται τυχόν αποκρύψεις εισοδημάτων από ενοίκια, αλλά και να καταστεί πιο εύκολη η άσκηση της στεγαστικής πολιτικής.
Πρόκειται ουσιαστικά για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, μια ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν κάθε ακίνητο σε όλη τη χώρα. Θα περιλαμβάνεται δηλαδή μια πλήρης «ακτινογραφία» για κάθε είδος ακινήτου, όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, αν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο Κωδικός Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ, ασφαλιστήρια συμβόλαια αλλά ακόμα και στοιχεία που αφορούν εκκρεμείς αγωγές και πολεοδομικές άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στην πρώτη φάση του, κάθε Αριθμός Ταυτότητα Ακινήτου (ΑΤΑΚ) θα αντιστοιχιστεί με τον Κωδικό Αριθμό του Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ωστόσο στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τη χρήση κάθε ακινήτου που έχουν στην κατοχή τους, εάν δηλαδή είναι κενό, νοικιασμένο ή ιδιοκατοικείται.
Παράλληλα, στα τέλη Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται οι μεταβολές στα τετραγωνικά μέτρα γεωτεμαχίων, ενώ από τον Μάιο θα κάνει πρεμιέρα η αυτόματη προσημείωση ακινήτων, με βάση το μητρώο δικηγόρων και δικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για τις εξαλείψεις και για όσα βάρη έχουν εγγραφεί στα υποθηκοφυλακεία.
Επιπλέον, στα τέλη του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και κάθε τετραγωνικό ελληνικής γης θα αντιστοιχεί σε ΚΑΕΚ. Σήμερα «είμαστε στο 60% από 39% όταν αναλάβαμε» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνταντίνος Κυρανάκης σημειώνοντας ότι πλέον το Κτηματολόγιο έχει σήμερα στην ευθύνη του το σύνολο των συναλλαγών για ακίνητα. Ως το τέλος του έτους 600 εκατ. ψηφιοποιημένες σελίδες θα είναι διαθέσιμες σε δικηγόρους για να κάνουν έρευνα τίτλων από τους υπολογιστές τους.
Παράλληλα, εξετάζεται η εισαγωγή ειδικού κωδικού στο έντυπο Ε2 για την επαλήθευση εάν ένα ακίνητο ήταν κενό ή σε βραχυχρόνια μίσθωση, εξασφαλίζοντας την τριετή φοροαπαλλαγή για συνεπείς ιδιοκτήτες.
Με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος θα μπορούν να δηλωθούν μέχρι το τέλος του 2026 τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη με τίτλο, χρησικτησία ή αποδοχή κληρονομιάς.
Στο μεταξύ, σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα για αυτόματη διακοπή επιβολής δημοτικών τελών στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από την ημέρα που θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του ακινήτου ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται αυτόματα από τα δημοτικά τέλη χωρίς να απαιτείται η υποβολή της σχετικής δήλωσης στο Δήμο.