Στο πλευρό των αγροτών της Καρδίτσας και των Φαρσάλων θα βρεθεί στις 4.00 το απόγευμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου «προκειμένου να δηλώσει και με την παρουσία της τη στήριξή της στον αγώνα τους και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο πεδίο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πλεύση Ελευθερίας.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος «η Πλεύση Ελευθερίας, με υπεύθυνο Αγροτικών θεμάτων τον Φαρσαλινό Αγρότη Σωκράτη Αλειφτήρα, παρεμβαίνει σταθερά και δυναμικά για την υπεράσπιση των αγροτών και την στήριξη των διεκδικήσεών τους, ενώ υπερασπίζεται και στηρίζει τα μέσα του αγώνα τους έμπρακτα, με την Ζωή να υπερασπίζεται τους αγρότες και στα Δικαστήρια όταν διώκονται για τις κινητοποιήσεις τους».
Η Πλεύση Ελευθερίας στην σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει τις προτάσεις του κόμματος στη Βουλή για τον αγροτικό τομέα:
«1. Θεσμοθέτηση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο
2. Νομοθέτηση πλαφόν 7 λεπτών /Kwh στο αγροτικο-κτηνοτροφικό τιμολόγιο ρεύματος.
3. Διασφάλιση της επάρκειας και διάθεσης νερού, ως δημόσιου αγαθού, για την αγροτική παραγωγή, την άρδευση και την κτηνοτροφία.
Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν άμεσα το κόστος παραγωγής.
4. Κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης και διασφάλιση τιμών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να μπορούν οι άνθρωποι της υπαίθρου να καλύπτουν τις βιοποριστικές και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες.
5. Κατάργηση των τεκμηρίων εισοδήματος.
6. Επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ 2023-2027 και συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας με έμφαση στους μικρομεσαίους αγρότες, τους νέους αγρότες, το κόστος παραγωγής, την κλιματική αλλαγή και την χορήγηση κινήτρων για την ενασχόληση με το επάγγελμα νέων αγροτών ειδικά αυτή την περίοδο με ορατό τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.
7. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και επαρκή κρατική χρηματοδότηση ώστε να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές από οποιοδήποτε αίτιο στο φυτικό κεφάλαιο και οποιαδήποτε νόσο στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
8. Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να γίνει ένας φορέας που θα ελέγχει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και θα αποδίδει σωστά, έγκαιρα και με απόλυτη διαφάνεια τα διανεμόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
9. Εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων ζώων και προϊόντων αλλά και παράνομες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές.
10. Έργα υποδομής τα οποία ταυτόχρονα θα θωρακίσουν την χώρα από πλημμυρικά φαινόμενα (φράγματα) αλλά και θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα αντιμετωπίζοντας και το πρόβλημα της λειψυδρίας (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, κλειστά κυκλώματα άρδευσης).
11. Απαγόρευση της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε παραγωγικές αγροτικές εκτάσεις.
12. Διασφάλιση και διάθεση πόρων για προγράμματα νέων αγροτών και σχεδίων βελτίωσης ώστε να συνεχίσουν οι νέοι άνθρωποι να καλλιεργούν και να παράγουν προϊόντα γιατί το σύνθημα των μπλόκων “χωρίς εμάς τι θα φας;” έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ στις μέρες μας.
13. Ειδικά για τον μελισσοκομικό κλάδο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται, ένταξη των μελισσοκόμων στην ΚΑΠ και διάθεση πόρων για την υποστήριξη του επαγγέλματός τους καθώς η παρουσία τους διασφαλίζει την επικονίαση των καλλιεργειών και την συνέχιση της φυσικής ισορροπίας.
14. Αποκατάσταση πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Θεσσαλία στο 100% της ζημίας τους από τον Daniel και τον Ιανό και επιδότηση της παραγωγής μέχρι την αποκατάσταση.
15. Προστασία της αγροτικής γης και περιουσίας και απαγόρευση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων στην αγροτική γη.
16. Διαγραφή των χρεών των αγροτών που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές, τις νόσους των ζώων και την αδυναμία καλλιέργειας-παραγωγής.
17. Λογιστικός έλεγχος και έλεγχος διαφάνειας στη διοίκηση και διαχείριση των Οργανισμών που σχετίζονται με την Αγροτική Παραγωγή.
18. Δημιουργία Αγροτικής Τράπεζας, με συμμετοχή εκπροσώπων των Αγροτών, για την στήριξη της παραγωγής.
19. Απαγόρευση των διώξεων των αγροτών για τις κινητοποιήσεις τους, κατάργηση των «αγροτοδικείων».
20. Ακρόαση αγροτικών φορέων στη Βουλή και αξιολόγηση των εμπειριών, των θέσεων και προτάσεών τους.
21. Ακρόαση αγροτικών φορέων στην Ευρωβουλή και προώθηση αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών.
22. Προστασία των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων και της Ονομασίας Προέλευσης και χάραξη Εθνικής στρατηγικής για την αποτελεσματική και νομική θωράκιση των ελληνικών προϊόντων.
23. Προώθηση και επιδότηση του αγροτουρισμού, ως στοιχείου ανάδειξης της αγροτικής παράδοσης και παραγωγής.
24. Προώθηση και επιδότηση των αγροτικών και καλλιεργητικών παραδόσεων της Ελλάδας ως στοιχείου του Ελληνικού Πολιτισμού.
25. Εκπαίδευση και αγροτικός κόσμος: ένταξη της ιστορίας και των κατακτήσεων του Αγροτικού Κινήματος ως διακριτού κεφαλαίου της Ιστορίας και της πολιτικής ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ένταξη των παραδόσεων και γνώσεων των αγροτών σε προγράμματα εκπαίδευσης και διάσωσης της παράδοσης, επιδότηση εκπαίδευσης των αγροτών σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες».