Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, εν όψει της αυριανής επίσκεψής της στην Αγκυρα, δηλώνει ότι βλέπει την Τουρκία ως έναν σημαντικό παράγοντα συνεργασίας, ιδίως σε περιφερειακά θέματα, ως υποψήφια χώρα για την ΕΕ και ως στρατηγικό εταίρο με κοινά συμφέροντα.
Σε συνέντευξή της στου τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Ευρωπαία αξιωματούχος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το θέμα της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε».
Ερωτηθείσα εάν μπορεί να ερμηνευτεί η επίσκεψή της ως ένα βήμα προς την επανενεργοποίηση του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ και του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, η Κάγια Κάλας δηλώνει: «Και οι δύο ενδιαφερόμαστε για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το κοινό μας ενδιαφέρον αναφορικά με τη Συρία. Μοιραζόμαστε επίσης το ενδιαφέρον να αναπτυχθεί η χώρα αυτή προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει επίσης η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας. Όσον αφορά τη Γάζα, η κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται και η ειρήνη είναι σημαντική για τον λαό. Αυτά λοιπόν είναι τα πράγματα ως προς τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Ταυτόχρονα, βέβαια, έχουμε και το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Η Τουρκία παραμένει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Αλλά αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα σύμφωνα με τα 27 κράτη μέλη μας. Φυσικά, το θέμα της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε».
Η ίδια, εκτός από τις αναφορές της στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, προχωρεί επιπλέον σε μία αξιολόγηση της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, τις προσπάθειες να καταστεί μόνιμη η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η κ. Κάλας υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι η Συρία βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας πως είναι «πολύ σημαντικό οι διεθνείς παράγοντες, καθώς και οι περιφερειακοί παράγοντες, όπως οι αραβικές χώρες, αλλά και η Τουρκία, να έχουμε μια κοινή αντίληψη».
Για την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Δαμασκού, η ίδια δηλώνει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν δείγματα γραφής της νέας συριακής κυβέρνησης. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και πρόθυμοι να συζητήσουμε την ελάφρυνση των κυρώσεων, αλλά να το κάνουμε, ξέρετε, με μια προσέγγιση βήμα προς βήμα. Θέλω να πω, αν κάνουν τα σωστά πράγματα, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε βήματα από την πλευρά μας. Εάν κάνουν, ξέρετε, βήματα που πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, τότε είμαστε επίσης πρόθυμοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επαναφέρουμε κάποιες κυρώσεις» σημειώνει. Προαναγγέλλει δε ότι το θέμα των κυρώσεων προς της Συρία βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου.
Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία τονίζει επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρξει επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους και να μειωθεί η τρομοκρατία. Διότι όλοι, τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν κινδύνους σε σχέση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που ανθούν στη γειτονιά μας».
Για το Παλαιστινιακό και τον πόλεμο στη Γάζα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ δηλώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου τη λύση των δύο κρατών. Και για να έχουμε δύο κράτη, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση».
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κατάπαυση του πυρός, αλλά είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει και πιο βιώσιμη ειρήνη. Και για να επιτευχθεί αυτό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια, αλλά και ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμά τους να υπάρχουν» προσθέτει η Κάγια Κάλας.
Όλα αυτά θέματα, όπως και οι περιφερειακές εξελίξεις, θα απασχολήσουν τόσο το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και στη συνέχεια τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Όσον αφορά την Ουκρανία, η Ευρωπαία αξιωματούχος τονίζει ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να ασκήσουμε τεράστια πίεση στη Ρωσία, διότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη. Αν η Ρωσία σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, τους ανθρώπους, τις μη στρατιωτικές υποδομές εκεί και αποσύρει τα στρατεύματά της, τότε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει».
Υποστηρίζει δε ότι η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης προς τη Ρωσία ώστε να υπάρξει ειρήνη.
Για τις διατλαντικές σχέσεις επί νέας προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Κάγια Κάλας επισημαίνει ότι «τα κύρια θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε είναι η ασφάλεια και η άμυνα, αλλά και οικονομικά θέματα», καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι και οι οικονομίες τους είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες.
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τονίζει με έμφαση, «αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Κίνα, τότε θα πρέπει πρώτα να ανησυχούν για τη Ρωσία. Έτσι, η υποστήριξη της Ουκρανίας, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντική».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, κατά την επίσκεψή της αύριο στην Αγκυρα, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.