Επιστροφή στις «ρίζες» με Τασούλα-Κακλαμάνη, αφήγημα νέας αυτοδυναμίας – πολιτικής σταθερότητας και …ανάθεμα στην woke ατζέντα είναι το τρίπτυχο της πολιτικής της κυβέρνησης, στον απόηχο των εξαγγελιών Τραμπ αλλά και των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν άνοδο στη ΝΔ, δικαιώνοντας τη νέα στρατηγική.
Του Κώστα Πασίση
Προβάδισμα με σχεδόν 12 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, στην εκτίμηση ψήφου της δημοσκόπησης της Metron Analysis.
Ειδικότερα η ΝΔ λαμβάνει 29,1% δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 17,4%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 9,8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 8,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 8,1% και ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 7,1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,5%, το ΜέΡΑ 25 με 3,3%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 3,1%, με 3% η Νίκη και η Νέα Αριστερά με 1,8%.
Χθες, όπως αναμενόταν ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλέχθηκε με την ευρεία πλειοψηφία των 247 βουλευτών (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες), ενώ το ερχόμενο Σάββατο σειρά παίρνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια όμως της 4ης ψηφοφορίας της Βουλής.
Δυο πολιτικές επιλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αντανακλούν τη συνέχεια της παραδοσιακής δεξιάς στην κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ.
Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί σε έναν βαθμό μια πιο «κεντρώα» ή «μεταρρυθμιστική» τάση της Νέας Δημοκρατίας, η επιλογή δύο πολιτικών από τη λαϊκή δεξιά» πτέρυγα του κόμματος λειτουργεί ως γέφυρα με την παραδοσιακή βάση του κόμματος.
Στέλνει ισχυρό σήμα ότι η «παλιά» ΝΔ και οι «καραμανλικές» ρίζες παραμένουν σε πρώτο πλάνο.
Το «πολιτικό κάδρο» με τον Κώστα Τασούλα και τον Νικήτα Κακλαμάνη δίπλα-δίπλα προκάλεσε εμφανή ικανοποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως φάνηκε αμέσως μόλις έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Συνεργάτης πάντως του Πρωθυπουργού ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ότι οι δυο προτάσεις για τα κορυφαία αξιώματα της χώρας δε συνιστούν απόπειρα μίμησης της ρητορικής Τραμπ ή μιας «σκληρής» συντηρητικής στροφής. Αντιθέτως, συμβολίζουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, όπως η συναίνεση, η εμπειρία και η θεσμικότητα.
Αφήγημα αυτοδυναμίας
Με τη ΝΔ να σταθεροποιείται σε υψηλά ποσοστά, άνω του 30%, στις δημοσκοπήσεις, το Μαξίμου περνά στην αντεπίθεση, αποκλείοντας τις συνεργασίες, με τα μικρά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας και προβάλλοντας τη δύναμη του κόμματός, ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο της αυτοδυναμίας.
Μέχρι τις εκλογές και με δεδομένο ότι η Αντιπολίτευση αναζητεί ακόμη τα πατήματα της, εκτιμάται από το γαλάζιο επιτελείο ότι υπάρχει μπόλικος πολιτικός χρόνος για να κερδηθεί το εν λόγω στοίχημα.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την προσέλκυση επενδύσεων και την αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Επίσης ευθέως τάσσεται υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων απορρίπτοντας τα σχήματα συνεργασίας, όπως στη Γερμανία, το οποίο χαρακτήρισε ως «συνταγή αδράνειας».
«Επιχείρηση» μικρά κόμματα
Ακόμη στο γαλάζιο αφήγημα επιχειρείται η περιθωριοποίηση των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν «αγκάθι» για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Επι παραδείγματι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Φωνή Λογικής καταγράφει 7,1 % μια αύξηση σχεδόν δυο μονάδων και αθροιστικά με την Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν 16,9. Ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο…
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως όπως και όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αποκλείουν κατηγορηματικά πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες με την Ελληνική Λύση, τη Φωνή Λογικής και τη ΝΙΚΗ.
Αντίθετα αυτή η συζήτηση απασχολεί ενεργά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το Νίκο Ανδρουλάκη να επιχειρεί να βάλει φρένο, βλέποντας τη ζημιά που προκαλεί στη Χαρ. Τρικούπη.
Τίτλοι τέλους για woke ατζέντα
Στη βάση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συνέκρινε την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση λέγοντας ότι εμείς φέρνουμε μεγάλες επενδύσεις, όπως της Chevron.
Παρουσίασε τα κόμματα της Kεντροαριστεράς ως κολλημένα στο παρελθόν με αναφορές σε πρόσωπα και ιδέες που έχουν συνδεθεί με την οικονομική κρίση, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τέλος, στη …σκιά των δηλώσεων Τραμπ και για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, επισημαίνοντας ότι ευτυχώς στην Ευρώπη το κίνημα της woke ατζέντας δεν πήρε τις διαστάσεις που πήρε στις ΗΠΑ.
Μια δήλωση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αφήγημα για τη διατήρηση των «παραδοσιακών» αξιών, που θεωρούνται μέρος της εθνικής ταυτότητας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας.