Εξω πάμε καλά, κατά το λεγόμενο του αείμνηστου Κ. Καραμανλή, τουλάχιστον στον τομέα των αρχαιολογικών εκθέσεων. Δύο νέες, θα σταλούν στην Κίνα και στην Αυστραλία τους επόμενους μήνες. Ειδικά η Κίνα, που θα παρουσιάσει τη διοργάνωση σε δύο πόλεις, έχει αυτή τη στιγμή αρκετές εκθέσεις με ελληνικές αρχαιότητες, που έχουν όλες εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το συμβούλιο συζήτησε χθες και έδωσε το πράσινο φως για την προσωρινή εξαγωγή και έκθεση στις δύο χώρες.
Εκατόν εβδομήντα επτά αρχαία έργα και σύνολα έργων και εννέα αντίγραφα από Εφορείες Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικά Μουσεία προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο “Α Journey to Ancient Greece” (Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα) στο μουσείο του Sanxingdui (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2025) και στο μουσείο του Liangzhu (Οκτώβριος 2025 – Μάρτιος 2026) στην Κίνα (συνολικός δανεισμός Μάρτιος 2025 – Απρίλιος 2026).
Υστερα από αίτημα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Γκουανγκτζού και του Πανεπιστημίου της πόλης Shenzhen (Σεντζέν) στην Κίνα, το Τμήμα Εκθέσεων της αρμόδιας διεύθυνσης, σχεδίασε την έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στα δύο μουσεία. Το αρχαιολογικό μουσείο του Sanxingdui βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, κοντάστην πόλη Deyang, στην επαρχίας Sichuan (Σιτσουάν) στα νοτιοδυτικά της Κίνας, άνοιξε για το κοινό το 1997 και το 2023 προστέθηκε σε αυτό ένα νέο κτήριο. Στο νέο αυτό κτήριο εκτίθενται χάλκινες κεφαλές μεγάλων διαστάσεων, χρυσές προσωπίδες, πήλινα αγγεία, και τέχνεργα από ελεφαντόδοντο, χαλκό και νεφρίτη, δυναστείας Σανγκ του αρχαίου βασιλείου των Σου (ancient Shu) τα οποία χρονολογούνται από το 1600-1000 π.Χ.
Το αρχαιολογικό μουσείο του Liangzhu βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, κοντά στην πόλη Hangzhou στην επαρχία Zhejiang της Κίνας. Σε αυτό εκτίθεται μια πλούσια συλλογή έργων του νεολιθικού πολιτισμού Liangzhu γνωστού και ως πολιτισμού του νεφρίτη λίθου τα οποία χρονολογούνται περίπου από το 3300 έως το 2300 π.Χ.. Το πεδίο και οι γενικοί όροι συνεργασίας των δύο φορέων διοργάνωσης καθορίζονται σε σχετικά Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν ήδη υπογραφεί.
Σύμφωνα με την εισήγηση, η έκθεση η οποία έχει ως στόχο την παρουσίαση του άγνωστου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό των δυο αυτών πόλεων αλλά και στους φοιτητές των πανεπιστημίων των δυο αυτών περιοχών, θα πλαισιωθεί από διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική τέχνη. Η προτεινόμενη έκθεση με τίτλο “a Journey to Ancient Greece”, είναι ένα ταξίδι στον χρόνο που εξερευνά την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, μέσα από μια σειρά θεματικών ενοτήτων που αναδεικνύουν τα επιτεύγματα, τις αξίες και τις ιδιαιτερότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες και αποτελεί μια περιήγηση στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό.
Η πρώτη ενότητα ονομάζεται “ The Dawn of Civilization” (Η αυγή του πολιτισμού) και αναφέρεται στα προϊστορικά χρόνια. Ξεκινώντας από την αυγή του Ελληνικού πολιτισμού, παρουσιάζεται ο Κυκλαδικός πολιτισμός, με το φως του Αιγαίου να αποτυπώνεται στα μοναδικά μαρμάρινα ειδώλια και τις εξαίρετες τοιχογραφίες. Ακολουθεί ο πολιτισμός της Μινωικής Κρήτης που μέσω της θαλασσοκρατίας της, δημιούργησε εμπορικές διαδρομές που ένωναν τις τρεις ηπείρους. Η ενότητα κλείνει με την χρυσή εποχή των Μυκηνών, με εντυπωσιακά ευρήματα που μαρτυρούν έναν ισχυρό και οργανωμένο πολιτισμό.
Η δεύτερη ενότητα ονομάζεται “ Glory and Magnificence” (Δόξα και μεγαλείο/ μεγαλοπρέπεια) και αναφέρεται στην ηρωική αρετή και τις αξίες της πρώιμης εποχής, τα ταξίδια και τις αποικίες της αρχαϊκής περιόδου, αλλά και την αθηναϊκή κλασική ιδέα, όπου η δημοκρατία, το θέατρο, η φιλοσοφία και η τέχνη γνώρισαν τη μέγιστη άνθησή τους. Παρουσιάζονται επίσης οι θεοί και οι μύθοι που διαμόρφωσαν τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις που κατέστησαν την ομορφιά και την αρμονία ως κεντρικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που εξέφραζαν την κοινή ελληνική ταυτότητα, και τέλος, η εξαιρετική πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διέδωσε την ελληνική κουλτούρα σε τρεις ηπείρους, δημιουργώντας μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα.
Στο Hellenic Museum της Μελβούρνης θα παρουσιαστούν εκατόν δεκαεννέα (119) αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Κανελλοπούλου και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Λακωνίας, Ηλείας, Φωκίδος, Ιωαννίνων και Κυκλάδων. Η περιοδική έκθεση τιτλοφορείται “Rituals. Gifts for the Gods” (Τελετουργίες, δώρα των θεών) από 25Μαρτίου2025 έως 25 Νοεμβρίου 2025.
Το Hellenic Museum της Μελβούρνης, που ιδρύθηκε το 2007 με πρωτοβουλία του Έλληνα επιχειρηματία της Μελβούρνης Σπύρου Σταμούλη, είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη, κατανόηση και διατήρηση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Βασιλικού Νομισματοκοπείου, κτήριο-ορόσημο της Αυστραλίας που εγκαινιάστηκε το 2008. Υποστηρίζει επίσης τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Το 2014 το Hellenic Museum της Μελβούρνης ξεκίνησε μια δεκαετή συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, βασικός άξονας της οποίας ήταν η διοργάνωση έκθεσης με τίτλο: “Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia”, στην οποία αποκλειστικός δανειστής των εκθεμάτων ήταν το Μουσείο Μπενάκη. Στην έκθεση, που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου2024, περιλαμβάνονταν 93 έργα από την αρχαιοελληνική και βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, 101 έργα Νεοελληνικού Πολιτισμού και 7 τεκμήρια από τα ιστορικά αρχεία του Μουσείου.
Όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, τo πρώτο τρίμηνο του 2024, το Hellenic Museum της Μελβούρνης απηύθυνε πρόταση συνεργασίας στον τομέα των εκθέσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν επίσκεψης αντιπροσωπείας του Hellenic Museum, υπογράφηκε συμφωνητικό Πρόθεσης Συνεργασίας στον τομέα των περιοδικών εκθέσεων.
Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για επαφή και αλληλεπίδραση με το Θείο, εικονογραφώντας παράλληλα θρησκευτικές πεποιθήσεις και τελετουργικές πρακτικές. Τα εκθέματα καλύπτουν από την Προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα και προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Κανελλοπούλου και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Λακωνίας, Ηλείας, Φωκίδος, Ιωαννίνων και Κυκλάδων.
Παρουσιάζονται κάποιες πρώιμες αιγαιακές λατρείες και ιεροί τόποι, ιερά των Κυκλάδων και Ιερά Κορυφής, υπαίθρια ιερά και θρησκευτικά κέντρα των μυκηναϊκών ανακτόρων. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τη λατρεία των Ολύμπιων Θεών. Οι αρχαιολόγοι θα μιλήσουν και για τα πανελλήνια ιερά και αγώνες (Ολυμπία, Δελφοί, Ισθμία, Νεμέα), για τα μαντεία, τις μεγάλες γιορτές της Αττικής, τα αναθήματα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, τις μεγάλες γιορτές της Σπάρτης, κ.α.
Η τρίτη ενότητα θα επεκταθεί στο θέμα «Θεοί στην υπηρεσία της Υγείας και της αποκατάστασής της». Η έκθεση θα πλαισιώνεται και από πολυμεσικές εφαρμογές. Τα συμμετέχοντα Μουσεία και οι συμμετέχουσες Εφορείες Αρχαιοτήτων δεν είχαν αντίρρηση για το δανεισμό των έργων αρμοδιότητάς τους.