Διαιρεμένη παραμένει η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα με τις κύριες δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, να διατηρούν έντονες διαχωριστικές γραμμές, όπως φάνηκε, με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά τη «φιλολογία» περί συμπόρευσης, που ξετυλίγεται εσχάτως…
Του Κώστα Πασίση
Η διακριτή προσέγγιση, με το ΠΑΣΟΚ να προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση και τον ΣΥΡΙΖΑ τη Λούκα Κατσέλη, αποκαλύπτει διαφορετικές στρατηγικές και πολιτικές προτεραιότητες. Αλλά προς το παρόν μετρούν τα …κουκιά των υποψηφίων τους…
Αυτές αποτυπώθηκαν και στο «παιχνίδι» που έγινε αναφορικά με το «τάιμινγκ» κατάθεσης των προαναφερθέντων υποψηφίων, αφού προηγουμένως ναυάγησαν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι προσπάθειες που έγιναν για μια κοινή υποψηφιότητα η οποία θα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό…
«Τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τις θέσεις τους ενόψει της νέας κρίσιμης χρονιάς», ανέφερε κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τασούλα από τον Πρωθυπουργό.
Πρώτος έσπευσε να ανακοινώσει την Λούκα Κατσέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας να σύρει την Χαριλάου Τρικούπη στην υποστήριξη της, με δεδομένο ότι αποτελεί μια προσωπικότητα, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εντυπώσεις…
Παράλληλα με τη συγκεκριμένη επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και να ενισχύσει τη σύνδεσή του με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η κυρία Κατσέλη συμβολίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και των προστασία των ευάλωτων, με έμφαση στο νομοθετικό της έργο για την πρώτη κατοικία.
Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι το έργο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δε το υποστήριξε στη Βουλή.
Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στο Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος περίμενε την πρόταση του Μαξίμου για να αποσαφηνίσει τι θα πράξει, έχοντας στείλει «τελεσίγραφο» ότι δεν προτίθεται να στηρίξει κεντροδεξιό υποψήφιο.
Τελικά ο εκλεκτός ήταν ο Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος χαρακτηρίζεται ως σοβαρός καθηγητής που έχει κάνει δουλειά και έχει αφήσει έργο, με έμφαση τις προτάσεις του για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που δεν έβαλε όμως «πλάτη» ο αείμνηστος τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και τις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.
Σε στρατηγικό πολιτικό επίπεδο, η επιλογή Γιαννίτση αποτελεί μια σαφή στόχευση στον κεντρώο πολιτικό χώρο, διαφοροποιώντας το ΠΑΣΟΚ τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ.
Η Χαριλαόυ Τρικούπη επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους που αναζητούν μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα «μαθηματικά» στην εκλογή Γιαννίτση-Κατσέλη
Όλα αυτά βεβαία είναι σε …θεωρητικό επίπεδο καθώς στην παρούσα φάση τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και μετρούν σε αριθμούς την απήχηση των «εκλεκτών» τους, έχοντας βεβαία ως δεδομένη την εκλογή Τασούλα.
Η υποψηφιότητα Γιαννίτση ξεκινά με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι 31. Από κει και πέρα προσδοκούν …βοήθεια από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, κυρίως στον Πέτρο Παππά ο οποίος φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως στη Ράνια Θρασκιά που επίσης «σταθμίζει» τι θα κάνει πολιτικά στο μέλλον… Υπέρ Γιαννίτση ενδέχεται να ψηφίσει και ο Μπαρχάν Μπαράν.
Αισιοδοξία υπάρχει και για κάποιους βουλευτές από το Κίνημα Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι δεν θα υποστηρίξουν την Λούκα Κατσέλη για ευνόητους λόγους…
Στο άλλο «στρατόπεδο» της Κουμουνδούρου η προσπάθεια που γίνεται είναι να «κερδίσουν» την υποστήριξη της Νέας Αριστεράς, που δε διαφαίνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση τους και κάποιων από τους ανεξάρτητους, όπως τον Γιάννη Σαρακιώτη και την Αθηνά Λινού. Συν φυσικά τους 26 βουλευτές του κόμματος.
Στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου
Τα όσα διαδραματίζονται πάντως στην κεντροαριστερά παρακολουθεί και το Μαξίμου, που προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτού της συγκρότησης ενός αντικυβερνητικού μετώπου, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ίσως με την προσθήκη και λοιπών αριστερόστροφων δυνάμεων.
Αίτια οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αναφανδόν τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας.
Μετά τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δε συνεργάζεται με τη ΝΔ, ο Παύλος Γερουλάνος, γνωστός για το κεντροαριστερό προφίλ του, επανέλαβε την πρόθεση του κόμματος του να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.
Ωστόσο στη σχετική πολιτική εξίσωση έβαλε και την προσθήκη των Κασσελάκη, Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου.
«Η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον ξεκάθαρα ως συνοδοιπόρους του τα κόμματα της δραχμής», σχολίασε δηκτικά η Πειραιώς ξετυλίγοντας τη δική της στρατηγική.