Ως κίνηση πολιτικού ρεαλισμού και παραταξιακής συσπείρωσης ερμηνεύεται η επιλογή του Κώστα Τασούλα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος παράλληλα στοχεύει και στην ανάδειξη της ΝΔ ως δύναμη θεσμικής σταθερότητας.
Του Κώστα Πασίση
Οι λόγοι που ο Πρωθυπουργός κατέληξε στη λύση Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πρωτίστως πολιτικοί.
«Έκρινα, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε στο μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιτιολογώντας την απόφαση του να προτείνει τον Πρόεδρο της Βουλής.
Ο Κώστας Τασούλας διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική θητεία και έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Βουλής με ευρεία διακομματική αποδοχή. Αυτή η εμπειρία και η ικανότητά του να διαχειρίζεται δύσκολα κομματικά τοπία τον καθιστούν κατάλληλο για τη θέση, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην παρούσα συγκυρία είναι η πιο «safe» επιλογή για την ενότητα της ΝΔ, με δεδομένο τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει βουλευτές του κόμματος, αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου.
Η επιλογή Τασούλα έχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο και επικοινωνιακά τουλάχιστον σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή προς τα δεξιά, ενισχύοντας τους δεσμούς της ΝΔ με τον παραδοσιακό της πυρήνα.
Ένα ζήτημα για το οποίο η ηγεσία του κόμματος είχε δεχθεί έντονη κριτική.
Ταυτόχρονα, όμως φέρνει σε δυσχερή θέση και τους επικριτές του, όπως επί παραδείγματι τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα είναι δύσκολο να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη επιλογή για προφανείς λόγους.
Σημειώνεται ότι οι διαπροσωπικές και πολιτικές σχέσεις Σαμαρά-Τασούλα είναι άριστες.
Το αφήγημα «κλίνατε επί δεξιά» ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις πληροφορίες ότι πρώτο «φαβορί» για διάδοχος του Κώστα Τασούλα, ως πρόεδρος της Βουλής, είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος χθες διέβη το κατώφλι του Μαξίμου, φυσικά όχι για ανταλλαγή ευχών…
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σχόλιο του Reuters το οποίο ανέφερε: «Η επιλογή του θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως επιλογή χωρίς ρίσκο, συντηρητική κίνηση της κυβέρνησης που θέλει να εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας και να διατηρήσει την πλειοψηφία της».
Η ηγεσία της ΝΔ προβάλλει συγκεκριμένα κριτήρια για το νέο υποψήφιο Πρόεδρο, όπως το υψηλό κύρος, την ευρύτερη αποδοχή, την εμπειρία, τη γνώση και το σεβασμό στους θεσμούς.
Πολιτικό ενδιαφέρον έχει και η πρόταση Μητσοτάκη για εξαετή θητεία στον Πρόεδρο κατά την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση λειτουργεί πολλαπλά.
Μια θέση που σε μια πρώτη ανάλυση δείχνει την προοδευτική διάθεση του για θεσμικές αλλαγές, αποσυνδέοντας την τρέχουσα επιλογή από πιθανές μελλοντικές αντιπαραθέσεις για ανανέωση της προεδρικής θητείας.
Ο Πρωθυπουργός αποτίμησε θετικά τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στον θεσμό και την εισαγωγή ενός νέου, ανθρώπινου προτύπου. Ωστόσο, απέδωσε την αλλαγή στις ανάγκες της χώρας, αναδεικνύοντας τη σημασία της «μακράς διαδρομής στα κοινά» ως κρίσιμο κριτήριο για την επόμενη θητεία.
Ενώ κύκλοι του Μαξίμου διευκρίνισαν σχετικά ότι όταν προτάθηκε η κυρία Σακελλαροπουλου η πολιτική συγκυρία ήταν διαφορετική από τη σημερινή.
Επίσης απορίες προκάλεσε η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης Σακελλαροπουλου-Μητσοτάκη
Είναι κοινό μυστικό ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «πλήρωσε» σε ένα βαθμό τις επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών της ΝΔ για τη στάση της στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που δίχασε την ελληνική κοινωνία.
Η στάση της Αντιπολίτευσης
Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να υπερψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα, αλλά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση δεν βρήκε ευήκοα ώτα…
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι με την πρότασή του απέδειξε ότι δεν εννοεί τα περί συναίνεσης, και διεμήνυσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να ψηφίσει τον νυν πρόεδρο της Βουλής, αλλά θα προτείνει άλλο πρόσωπο.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.
Αν και μέχρι στιγμής η Αντιπολίτευση δεν φαίνεται ενωμένη, ούτε μπόρεσε να «κατεβάσει» μια κοινή υποψηφιότητα, το Μαξίμου αναμένει τη σύσταση ενός κεντροαριστερού «μετώπου» που θα επιχειρήσει να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση.
Μια πιθανή εξέλιξη πάντως που δείχνει να μη φοβίζει την κυβέρνηση…