today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Στο «ναδίρ» οι σχέσεις Κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ: Σκληρή αντιπαράθεση για συγκυβέρνηση και ΠτΔ

Μια πολυεπίπεδη στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης αποκαλύπτουν τα «πυρά»  προς το ΠΑΣΟΚ για την απόρριψη του ενδεχομένου συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων, μετά τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, που έγιναν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της πρότασης του Πρωθυπουργού για τον …ένοικο της Ηρώδου Αττικού.

Του Κώστα Πασίση

«…Ο κύριος Ανδρουλάκης μας είπε στην πραγματικότητα ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε το ΣΥΡΙΖΑ  -συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κύριος Πολάκης, αλλά και το άλλο μισό ΣΥΡΙΖΑ που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφική διακυβέρνηση 2015 -2019 19. Είτε το ΚΚΕ που είναι γνωστές οι θέσεις του για την πορεία της χώρας μας στην ευρωπαϊκή της προοπτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Προηγουμένως ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε πως τα ενδεχόμενα είναι τρία: Είτε αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, είτε κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ή της ΝΔ με τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, λέει σχεδόν ευθέως ότι η άρνηση συγκυβέρνησης με τη ΝΔ οδηγεί αναπόφευκτα το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΚΚΕ, αμφισβητώντας επί της ουσίας την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ ως ανεξάρτητου πολιτικού πόλου, όπως διατείνονται τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Στην πραγματικότητα επιδιώκει να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ στο αφήγημα «ή με εμάς ή με τους άλλους της Αριστεράς».

Στόχος είναι, επίσης, να αποτρέψει να μείνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, τους κεντρώους ή πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που δεν επιθυμούν μια τέτοια συνεργασία.

Άλλωστε οι τελευταίοι (κεντρώοι) έδωσαν στη ΝΔ αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που οι εκλογές αργούν, η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος της επόμενης ημέρας, ενώ φαίνεται να προσπαθεί να θέσει από τώρα τους όρους της σχετικής συζήτησης, παρουσιάζοντας την άρνηση του ΠΑΣΟΚ ως ιδεολογική αγκύλωση και όχι ως στρατηγική επιλογή.

Όπως εξηγεί ειδικός πολιτικός αναλυτής, συνδέοντας συνεχώς το ΠΑΣΟΚ με άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν αρνητικό πρόσημο για ένα μέρος του εκλογικού σώματος, η ΝΔ προσπαθεί να βάλει φρένο  στην εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας το σε ρόλο μικρότερου παίκτη…

Από την άλλη πλευρά η κατηγορηματική απόρριψη από τον κ. Ανδρουλάκη του ενδεχομένου συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές, οριοθετεί σαφώς τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ και περιορίζει τις πιθανές μετα-εκλογικές συμμαχίες του, τουλάχιστον ρητορικά…

Οι εναλλακτικές που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης αποκαλύπτουν μια στρατηγική αυτόνομης πορείας και πιθανής συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους.

«Χαρτοπόλεμος» Κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ

Τα  αιχμηρά σχόλια της κυβέρνησης, προκάλεσαν την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναμενόταν.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς επιχείρησε να αντικρούσει τις ερμηνείες της κυβέρνησης σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες του, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του κ. Μαρινάκη ως λαϊκιστικές και διαστρεβλωτικές.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, η κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας την απάντηση του κ. Τσουκαλά ως επιβεβαίωση των δικών της επιχειρημάτων.

«Τζαρτζαρίσματα» και για την Προεδρία της Δημοκρατίας 

Πολιτικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η ανταλλαγή πυρών Κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ γίνεται σε μια περίοδο που εκκρεμεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής που προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις, όπως ορίζονται στο Σύνταγμα της χώρας.

Έτσι η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ηρώδου Αττικού και η προτίμησή του για ένα πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο προσθέτει ένα νέο στοιχείο στην πολιτική αντιπαράθεση των δυο κομμάτων.

«Το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και όχι από το κυβερνητικό στρατόπεδο», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Και πρόσθεσε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν προτείνει εκ νέου την κ. Σακελλαροπούλου θα πρέπει να το αιτιολογήσει…

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ενώ η μη ανανέωση της εμπιστοσύνης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να δημιουργήσει άλλο ένα λόγο τριβής μεταξύ των δυο πολιτικών χώρων….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ