today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Αλλαγές στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων- Σύσταση ομάδας εργασίας για τη χαρτογράφηση των ενισχύσεων

Το πρώτο βήμα για τις αλλαγές στη χορήγηση των κοινωνικών και άλλων επιδομάτων έγινε με τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, ώστε να γίνει με δικαιότερο τρόπο η απονομή τους και να στηριχθούν κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Της Γωγώς Κατσέλη

Έργο της ομάδας, επικεφαλής της οποίας τέθηκε η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Παυλίνα Καρασιώτου, είναι η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικού, στις αρμοδιότητες της Ομάδας είναι η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, η οποία θα αντλεί διαλειτουργικά όλα τα στοιχεία για τα επιδόματα και τους δικαιούχους τους από τα συστήματα όλων των υπουργείων και φορέων που χορηγούν επιδόματα και παροχές. Παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων με την ΑΑΔΕ προκειμένου να ελέχεται αν πληρούνται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων στην οποία θα φαίνεται ποιος παίρνει και τι, ώστε να υπάρχει μια συνολική εποπτεία και μια εκλογίκευση των επιδομάτων».

Ακόμα και σήμερα, το Δημόσιο δεν γνωρίζει ακριβώς τα επιδόματα που λαμβάνει κάθε φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες των φορέων.

Έτσι, ένα ποσοστό δικαιούχων λαμβάνει πολλές φορές ακόμα και τρία διαφορετικά επιδόματα, όπως για παράδειγμα επίδομα ανεργίας, τέκνων και στεγαστικό, τα οποία επειδή είναι αφορολόγητα και δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, μπορεί να αυξάνουν κατά πολύ το εισόδημα ενός νοικοκυριού, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο στρεβλώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κράτος χορηγεί επιδόματα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ και οι δικαιούχοι αγγίζουν τα 1,2 εκατ. Πρόκειται για το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα αναδοχής, η γονική άδεια, το φοιτητικό επίδομα, το εξωιδρυματικό επίδομα για παραπληγία, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα για κινητικότητα, το ειδικό εποχικό επίδομα, η παροχή λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις, η επιδότηση λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ περίπου 15.500 ανασφάλιστοι υπερήλικες λαμβάνουν το επίδομα αντί σύνταξης.

Έργο της ομάδας

Πέραν, της χαρτογράφησης των παροχών και επιδομάτων, έργο της νεοσυσταθείας ομάδας εργασίας είναι:

-Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.

-Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.

-Η επαφή και η διενέργεια συναντήσεων με άλλα υπουργεία, φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, ως προς τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ