today-is-a-good-day
10.5 C
Athens

Άνεμος αλλαγής – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Εάν πριν ένα χρόνο, τολμούσε κανείς να πει ότι σήμερα ο πλανήτης και κυρίως ο δυτικός κόσμος, θα βίωνε τον άνεμο συστημικής αλλαγής, που βιώνει σήμερα, θα αντιμετωπίζονταν ως γραφικός και θα λοιδορούνταν. Κάποιοι, ακόμη και εδώ στη χώρα μας, παρόλα αυτά, το τόλμησαν και σήμερα μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπάρχει ένας ισχυρός άνεμος αλλαγής στο δυτικό κόσμο, Αμερική και Ευρώπη, ο οποίος συμπαρασύρει με εντυπωσιακά γοργούς ρυθμούς, την αποκαλούμενη παγκοσμιοποίηση, που στηρίχθηκε στον ακραίο δικαιωματισμό, την στρεβλή πράσινη μετάβαση και την προσπάθεια αποδόμησης των αρχών και των παραδόσεων του δυτικού πολιτισμού.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αυτό που φαίνεται να εκτυλίσσεται γύρω μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια κατάρρευση των ελίτ της παγκοσμιοποίησης και της στρατηγικής τους.

Δικαίως, βαρύνουσα σημασία, για αυτό το ρεύμα αλλαγής και επαναφοράς στην κοινή λογική αποδίδεται, στην ιστορική επιστροφή και νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Στην Ευρώπη, προδιαγράφεται όλο και πιο έντονα, η πτώση κυβερνήσεων, στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Ρουμανία, με το δικαστικό πραξικόπημα του συστήματος, με στόχο να αποτραπεί η έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οι εκπρόσωποι της παγκοσμιοποίησης και οι βαθιά ριζωμένες γραφειοκρατίες που εφαρμόζουν τις δυο τελευταίες δεκαετίες, αυτή την πολιτική, τρίζουν συθέμελα και χάνουν τον έλεγχο.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών που εδώ και πολύ καιρό έβραζε σιωπηρά, εκφράζεται ανοικτά και δυναμικά, παρασύροντας αυτές τις ελίτ και τα συστήματα που τις στηρίζουν. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει και δεν υπάρχει επιστροφή.

Τα λοκντάουν του covid, ο καταναγκασμός, με επιβολή τιμωρίας, σε εμβολιασμό, με τα, επιεικώς, αμφιλεγόμενα πλέον βάση στοιχείων εμβόλια, η έξαρση της παράνομης μετανάστευσης στο δυτικό κόσμο, ο παράλογος δικαιωματισμός, η εκτεταμένη διαφθορά στους κρατικούς μηχανισμούς, η παράλογη και χωρίς σχέδιο διόγκωση σε ασύλληπτα επίπεδα των κρατικών δαπανών, η εκτόξευση του πληθωρισμού, η βύθιση των αμοιβών των εργαζομένων, η έκρηξη με βάση τα συμφέροντα και όχι τη λογική πολεμικών συγκρούσεων με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία, η αμφισβήτηση παραδοσιακών αξιών και της θρησκείας, ο ρατσισμός από την ανάποδη, και η εξόφθαλμη προσπάθεια λογοκρισίας, οδήγησαν στην αγανάκτηση και στην αντίδραση των πολιτών του δυτικού κόσμου, η οποία τροφοδοτεί αυτό τον εντυπωσιακό  άνεμο αλλαγής.

Η εξαγορά του Twitter, νυν Χ, από τον Ίλον Μασκ, και η κατάργηση κάθε λογοκρισίας και ελέγχου σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο, έδωσε ελεύθερη φωνή στην αντίδραση των πολιτών και βήμα χωρίς φίλτρο στην αντίθετη άποψη, αναδεικνύοντας την πραγματική ατζέντα των ελίτ της παγκοσμιοποίησης.

Αρνούμενες να αποδεχθούν αυτό τον άνεμο δημοκρατικής αλλαγής και το γεγονός ότι χάνουν σε όλα τα μέτωπα, αυτές ελίτ και οι γραφειοκρατίες μαζί με τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν να τις στηρίζουν, πανικόβλητοι, συνασπίζονται και επιτίθενται στον Μασκ.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι Μασκ και οι απόψεις που εκφράζει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που λέει, είναι αυτά που η πλειοψηφία των πολιτών στο δυτικό κόσμο, πιστεύει, αλλά λόγω του συστήματος που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες, το οποίο είχε επιβάλλει ένα σκληρό καθεστώς  λογοκρισίας, εξαφανίζονταν από τη δημόσια αρένα.

Αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, επίσης, λόγω του τρόπου με τον οποίο δρουν για να αντιμετωπίσουν αυτό τον άνεμο ελευθερίας έκφρασης και αλλαγής. Ο τρόπος τους, είναι αντιδημοκρατικός και θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σε κάποιες περιπτώσεις, φλερτάρουν με το φασισμό και τον κομμουνισμό.

Αποκαλούν την απελευθέρωση της έκφρασης και τη διατύπωση αντίθετης άποψης, απειλή για τη δημοκρατία, γιατί κάποιοι τολμούν και έχουν πλέον βήμα να διαφωνήσουν.

Ο άνεμος αλλαγής είναι μια πραγματικότητα της οποίας οι επιπτώσεις δεν είναι πλέον δυνατόν να αποτραπούν. Αυτό που παραμένει ως ζητούμενο, είναι το κατά πόσο αυτός ο άνεμος αλλαγής, θα οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι και σταθερότητα. Αυτό θα κριθεί από την επιτυχία των εκπροσώπων του.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ