Την «εικόνα» της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο της νέας χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα έστειλε πολλαπλά μηνύματα που αφορούν τόσο τις διεθνείς προκλήσεις όσο και την εσωτερική ατζέντα της χώρας.
Του Κωστα Πασίση
«…σε μία διεθνή συγκυρία που δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι, παρά τις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, η Ελλάδα απαντάει θετικά ως μία χώρα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο και ως μία, νομίζω, πολιτική και κυβερνητική πλειοψηφία η οποία σήμερα εμπνέει μία σιγουριά εν μέσω απανωτών κυβερνητικών κρίσεων, από τη Γερμανία μέχρι πρόσφατα αυτά που είδαμε που συνέβησαν και στον Καναδά, άλλη μία G7 χώρα η οποία έχει εισέλθει σε τροχιά πολιτικής δοκιμασίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας επι της ουσίας την πολιτική αξία της σταθερότητας που έχει η Ελλάδα η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού…
Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας είναι η πιο σταθερή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που της έχει προσδώσει «πλεονέκτημα» στις εσωτερικές διαδικασίες όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για όλη την Ευρώπη.
Σε πολιτικό επίπεδο και με αφορμή τα εννέα χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την κρισιμότητα του 2025, που ξεκινά με την …εκκρεμότητα της Ηρώδου Αττικού, που έχει μετατραπεί σε «γρίφο»…
Για τον Πρωθυπουργό, είναι κομβικό να διασφαλίσει ότι μέχρι τις εκλογές του 2027, με αφετηρία τη φετινή, ότι θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα και ότι το κλίμα στη Βουλή θα επιτρέψει μια συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Έτσι, η χρονιά του 2025 λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο «crash test» για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και για την ευρύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα.
Να επισημάνουμε πάντως, προς αποφυγή παρερμηνειών, πως όποια δυσκολία όπως επί παραδείγματι η έλλειψη ευρείας συναίνεσης στο πρόσωπο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν οδηγεί αυτόματα σε πρόωρες εκλογές, όπως γινόταν παλιότερα.
Οικονομικοί κολοσσοί και αστάθειες…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η επισήμανσή του:
«Μπροστά μας διαμορφώνεται και ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν τον ρόλο διαμορφωτή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, ένα φαινόμενο το οποίο και με τη συνδρομή της ακόρεστης κατανάλωσης fake news πολιορκεί, θα έλεγα, τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της δημοκρατίας».
Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίσσεται ότι στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον δεν είναι μόνο τα κράτη ή οι παραδοσιακοί πολιτικοί θεσμοί που χαράσσουν την ατζέντα, αλλά και ισχυροί οικονομικοί «παίκτες» με τεράστια επιρροή στη δημόσια σφαίρα».
Γεγονός που επεσήμανε προ ημερών και ο Γαλλογερμανικός άξονας, με άλλο τόνο βεβαία, σχολιάζοντας τις σχεδόν κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται σε γεωπολιτικό επίπεδο μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ…
Ο μεγάλος …ασθενής
Τέλος, ένα από τα βασικά ζητήματα, που ταυτόχρονα αποτελεί και χρόνια παθογένεια της χώρας και αναλαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες επίλυσης του, είναι η μεταρρύθμιση της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο.
Στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση να υπάρχει πραγματική λογοδοσία. Δηλαδή να τιμωρούνται άμεσα όσοι κάνουν κατάχρηση της θέσης τους και να επιβραβεύονται όσοι τηρούν τις υποχρεώσεις τους, συμβάλλοντας στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, που σήμερα είναι σε απίστευτα χαμηλό σημείο, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.
Για το συγκεκριμένο θέμα, το …ένοχο Δημόσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ριζική αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου και απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών στους δημοσίους υπαλλήλους. Και ενίσχυση του ρόλου των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και οι υποθέσεις να μη «λιμνάζουν» επί χρόνια….