Στην κατάμεστη αίθουσα «Jaquelline de Romilly» του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή απονομής βραβείων σε όσους και όσες αρίστευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Στην τελετή, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), βραβεύθηκαν οι πέντε πρώτοι εισακτέοι όλων των ΑΕΙ, ΑΕΑ και σχολών σωμάτων ασφαλείας της Ελλάδας.
«Το ΙΚΥ στηρίζει διαχρονικά την αριστεία στην εκπαίδευση», τόνισε η προεδρος του ΔΣ του ΙΚΥ, Βασιλική Κιντή, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους πρωτοετείς, πλέον, φοιτητές.
«Η αριστεία είναι έννοια που παρεξηγείται στη χώρα μας. Η έννοια της αριστείας έχει ηθικό, αξιακό περιεχόμενο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η αριστεία είναι ένας διαρκής αγώνας να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και να κατακτήσουμε τους στόχους μας».
Η κ. Κιντή, επίσης, ανακοίνωσε ότι το ΙΚΥ θα χορηγήσει στον πρώτο εισακτέο κάθε σχολής χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ εφ’ όσον έχει εγγραφεί στη σχολή του.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε επίσης στην αριστεία, λέγοντας ότι «δεν είναι μία κατάσταση, αλλά μία διεργασία, ένας τρόπος σκέψης».
«Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, οι ταχύτητές του αυξάνονται, οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Αυτό που ερχόμαστε εδώ σήμερα να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπό σας και στην προσπάθειά σας, είναι αυτός ο τρόπος σκέψης: το να μπορεί κανείς διαρκώς να βελτιώνει τον εαυτό του, όχι ατομικά, σε συνάρτηση με το περιβάλλον του, με τη χώρα του, προσφέροντας και κατακτώντας διαρκώς την επόμενη κορυφή και τον επόμενο στόχο», κατέληξε.
Την τελετή, της οποίας χορηγός ήταν η Aegean, χαιρέτησε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης, ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία θα δωρίσει στους βραβευθέντες ένα ταξίδι του δικτύου της.
Απευθυνόμενους στους νέους φοιτητές, τους προέτρεψε να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο και να μη σταματήσουν να αποζητούν τη γνώση, η οποία καλλιεργεί την κριτική σκέψη και η οποία με τη σειρά της καλλιεργεί την γόνιμη αμφισβήτηση, την «κινητήριο δύναμη της κάθε βελτίωσης και εξέλιξης στη ζωή».
Τον λόγο κατά τη διάρκεια της τελετής, έλαβαν και τέσσερις πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη διαδικασία προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τι ήταν για εκείνους σημαντικό στην πορεία τους αυτή.
Η πρώτη εισαχθεισα στην Ιατρική του πανεπιστημίου Αθηνών, Στρατονίκη Βελισσαριδη, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης από την οικογένεια, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις δασκάλες της στην Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, οι οποίες ενθάρρυναν και ενδυναμώναν τους μαθητές τους.
Για τη σημασία της ισορροπίας του διαβάσματος με την προσωπική ζωή μίλησε ο Μανωλης Σελεγγίδης, πρώτος εισαχθείς στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι οι «πρώτοι των πρώτων» που ανέβηκαν στο βήμα, προέρχονται από δημόσια σχολεία.
Στη σημασία της ισορροπίας στη διαχείριση του χρόνου αναφέρθηκε και ο Κρίτωνας Θεοδωρόπουλος, πρώτος εισαχθείς στη νομική του πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι, αν και το διακύβευμα είναι μεγάλο, οι Πανελλαδικές δεν παύουν να είναι ένα είδος εξετάσεων, από τις πολλές που καλούμαστε να δώσουμε στη ζωή μας.
Τέλος, η Κατερίνα Αθανασοπούλου, πρώτη εισαχθείσα στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, επεσήμανε τη σημασία του να πιστεύει ο καθένας στον εαυτό του και να έχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να τον στηρίζει και να πιστεύει σε εκείνον, όταν αυτός χάνει την πίστη στον εαυτό του.