Στην πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι αποτελεί καθοριστική στιγμή για την Συρία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας τη σημασία μιας ομαλής, πλήρως συμπεριληπτικής πολιτικής μετάβασης.
“Ελπίζοντας στον απόηχο αυτής της σημαδιακής εξέλιξης, οι Σύροι αξίζουν ειρήνη. Μια ειρήνη που πρέπει και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας ομαλής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης, προς μια νόμιμη, αντιπροσωπευτική και μη θρησκευτική κυβέρνηση, βασισμένη στη δημοκρατική νομιμότητα, στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επισήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενότητα, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, καλώντας για την προστασία των αμάχων, των θρησκευτικών μειονοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειδική αναφορά στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα.
“Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας της ιστορικής ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Συρία, η οποία περιλαμβάνει και Έλληνες πολίτες” σημείωσε.
Η Ελλάδα, όπως είπε, καλεί τις νέες συριακές αρχές να επιδείξουν απτά βήματα προς την κατεύθυνση της συμπεριληπτικότητας, της θεσμικής οικοδόμησης και της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
“Οποιεσδήποτε θετικές δηλώσεις και μηνύματα από τις νέες αρχές, πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες ενέργειες για τον σεβασμό των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” ανέφερε ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος.
Ο κ. Σέκερης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη συνταγματική αναθεώρηση και την πολιτική μετάβαση, η οποία “πρέπει να καθοδηγείται από τους ίδιους τους Σύρους και να είναι απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις”.
Παράλληλα, ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε στην ανησυχία για την αναζωπύρωση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης της Συρίας με τις διεθνείς αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χημικά όπλα.
Κύρια ανθρωπιστική προτεραιότητα, ανέφερε, αποτελεί η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ. Σέκερης επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και άλλων σχετικών φορέων του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα, ανέφερε, τονίζει την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική μετάβαση στη Συρία.
“Είναι επίσης ζωτικής σημασίας όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες να απέχουν από πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική μετάβαση στη χώρα για χάρη των δικών τους στόχων εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής” ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ανέφερε, η αστάθεια έχει σαρώσει τη Μέση Ανατολή με καταστροφικές παγκόσμιες προεκτάσεις.
“Όπως κατέδειξε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βηρυτό στις 16 Δεκεμβρίου, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις περιφερειακές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στις γειτονικές χώρες, ιδίως στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ” τόνισε ο κ. Σέκερης.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, επαναβεβαίωσε επίσης την πλήρη υποστήριξή της Ελλάδας στην UNDOF και την εφαρμογή της εντολής της, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τη Συμφωνία Αποχώρησης του 1974 και να τηρήσουν πλήρως τους όρους της.
Κλείνοντας, ο κ. Σέκερης τόνισε τη μακροχρόνια σύνδεση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και τους περιφερειακούς εταίρους και αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της Συρίας στο μέλλον.
Toμ Φλέτσερ “Οι κυρώσεις δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική στήριξη”
Για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Τομ Φλέτσερ, ο οποίος τόνισε την συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.
Ο κ. Φλέτσερ ανέδειξε τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την επίσκεψη του στη Χομς, το Χαλέπι και το Ιντλίμπ:
1. Αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών:
Οι υπηρεσίες υγείας, ανέφερε, παραμένουν εξασθενημένες, με σχεδόν 15 εκατομμύρια Σύρους να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Η πρόσβαση σε νερό έχει διακοπεί, επηρεάζοντας πάνω από 400.000 ανθρώπους λόγω συγκρούσεων στο φράγμα Τισρίν. Η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει 13 εκατομμύρια άτομα, ενώ η παράδοση τροφίμων έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η έλλειψη καυσίμων και ρευστότητας επιδεινώνει την κατάσταση.
2. Προστασία των αμάχων:
Παρότι ορισμένοι εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, πάνω από 620.000 παραμένουν εκτοπισμένοι εν μέσω σκληρού χειμώνα, ανέφερε ο κ. Φλέτσερ. Συνολικά, πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα παραμένουν εκτοπισμένα, ενώ 2 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς στη βορειοδυτική Συρία. Πολλοί επικαλούνται την έλλειψη υπηρεσιών, τις καταστροφές υποδομών και τις νάρκες που δεν έχουν εξουδετερωθεί, ως λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι αεροπορικές επιδρομές, σημείωσε, συνεχίζουν να προκαλούν θύματα ανάμεσα στους αμάχους και να καταστρέφουν κρίσιμες υποδομές, ιδιαίτερα στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ και τις νότιες περιοχές.
3. Προστασία των γυναικών και των κοριτσιών:
Οι γυναίκες και τα κορίτσια, τόνισε ο κ. Φλέτσερ, διατρέχουν κίνδυνο περιθωριοποίησης, ωστόσο δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή και αποφασιστικότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ιστορίες όπως της Ραγιάν, ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού που ονειρεύεται να γίνει γιατρός παρά την απώλεια του ποδιού της, και της Ζάιναμπ, που προσπαθεί να μορφώσει τα παιδιά της παρά την προσωπική της τραγωδία.
Ως θετικές εξελίξεις ανέφερε ο κ. Φλέτσερ την αποκατάσταση των συστημάτων ύδρευσης και την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας στον καταυλισμό Αλ-Χολ, ωστόσο τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις, όπως η διενέργεια ταχείας αξιολόγησης αναγκών σε εθνικό επίπεδο και η βελτίωση του συντονισμού για τη διανομή βοήθειας.
Ο κ. Φλέτσερ έκανε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για συμμόρφωση με το ανθρωπιστικό δίκαιο, την προστασία των αμάχων και την ελευθερία δράσης των ΜΚΟ. Ζήτησε επίσης διασφάλιση της αποτελεσματικής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική στήριξη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την ειρηνική πολιτική μετάβαση, που θα μειώσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και θα προσφέρει ελπίδα στον λαό της Συρίας.
Γκίαρ Πέντερσεν “Η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας αναμένεται να κλιμακωθεί στη Συρία”
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκίαρ Πέντερσεν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας, παρουσιάζοντας ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.
Όσον αφορά τις δράσεις των προσωρινών αρχών, ο κ. Πέντερσεν ανέφερε ότι προσπαθούν να εδραιώσουν την εξουσία τους. Έχουν γίνει στρατιωτικοί διορισμοί, ενώ υπάρχει συμφωνία για ενοποίηση των φατριών υπό ένα υπουργείο ‘Αμυνας, αν και υπάρχουν εμπόδια. Επίσης, ανέφερε ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις με συριακές ομάδες και ξένους αξιωματούχους.
Παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης, τόνισε ο κ. Πέντερσεν, συνεχίζονται οι αναφορές για επεισόδια βίας, συγκρούσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στη Χομς, τη Χάμα και τις παράκτιες περιοχές. Μεγάλες περιοχές της Συρίας, τόνισε, όπως αυτές που ελέγχονται από τον SDF και τη YPG, παραμένουν εκτός ελέγχου των προσωρινών αρχών. Παρά την εκεχειρία, ο κ. Πέντερσεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις και ότι η Τουρκία έχει προβεί σε δηλώσεις που υποδηλώνουν μια σαφή πιθανότητα ότι η τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ενταθούν στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ οι ισραηλινές επιδρομές και παραβιάσεις υπονομεύουν την κυριαρχία της Συρίας.
Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, οι προσωρινές αρχές είχαν δεσμευτεί για τρεις μήνες διακυβέρνησης πριν από την ευρύτερη μεταβατική διαδικασία. Ωστόσο, σημαντικές αποφάσεις για το κράτος και πολιτικές μακράς διάρκειας εγείρουν ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας και συμμετοχής. Ο κ. Πέντερσεν τόνισε τη σημασία ενός καλά προετοιμασμένου εθνικού διαλόγου και μιας αντίστοιχης συνταγματικής διαδικασίας. Κάλεσε τις προσωρινές αρχές να προωθήσουν μια πολιτική μετάβαση με ευρεία συμμετοχή, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ, που προβλέπει νέο σύνταγμα και ελεύθερες εκλογές, και τόνισε τη σημασία της δικαιοσύνης, της λογοδοσίας και της συμμετοχής των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Κλείνοντας, ο κ. Πέντερσεν επισήμανε την ανάγκη για συνεχή διάλογο και διεθνή υποστήριξη, ώστε να οικοδομηθεί ένα σταθερό μέλλον για τη Συρία, ζήτησε οικονομική βοήθεια, άρση των κυρώσεων, υποστήριξη για μια αξιόπιστη μετάβαση ηγεσίας στη Συρία και τόνισε ότι ο ΟΗΕ ενισχύει την παρουσία του στη Δαμασκό για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.