Μια στρατηγική όπου η Κυβέρνηση προβάλλεται ως υπεύθυνη και ενωτική δύναμη, ενώ η Αντιπολίτευση «φλερτάρει» με τον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και τις ακραίο πολιτικό λόγο, ξετυλίξει το Μαξίμου, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την απόφαση να κηρυχθεί 4ημερο εθνικό πένθος, λόγω του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη
Του Κώστα Πασίση
«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την τοξικότητα να μην την τροφοδοτεί η αντιπολίτευση να μην απαντά η κυβέρνηση. Γίνεται μια τέτοια προσπάθεια και αυτό θα το θωρακίσουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ως απάντηση στην σκληρή τοποθέτηση της προέδρου της Φωνής Λογικής Αφροδίτης Λατινοπούλου και όχι μόνο μετά τη σχετική απόφαση της Κυβέρνησης.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης η δήλωση αυτή (Αφροδίτης Λατινοπούλου) δεν είχε γίνει ούτε στα τοξικά χρόνια της πάνω και της κάτω πλατείας από τους εκπροσώπους της άκρας δεξιάς και αριστεράς. Αλίμονο αν αμφισβητήσουμε αυτόν τον ιερό σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου ο οποίος έφυγε από τη ζωή.
Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης, το Μαξίμου ακολουθεί μια στρατηγική απαξίωσης των δηλώσεων της κ. Λατινοπούλου, αποφεύγοντας την άμεση αντιπαράθεση.
Παράλληλα παρουσιάζει την κ. Λατινοπούλου ως μια φωνή που εκφράζει μια μικρή, περιθωριακή μερίδα του πολιτικού συστήματος, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την εμβέλεια του κόμματος της
Επί της ουσίας οι δηλώσεις της κυρίας Λατινοπούλου χαρακτηρίζονται ακραίες και εκτός του κεντρικού πλαισίου…
Ο «στόχος» της Λατινοπούλου
Προηγουμένως η πρόεδρος της Φωνής Λογικής ανέφερε σε δηλώσεις της:
«Εμένα δεν θα με δείτε να κάνω την αγιογραφία του κ. Σημίτη. Εγώ δεν ξεχνώ τα Ίμια, δεν ξεχνώ ότι τρεις ήρωες έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα και ο Σημίτης εγκαινίασε το γκριζάρισμα του Αιγαίου, δεν ξεχνώ το Χρηματιστήριο, δεν ξεχνώ ότι παρέδωσε στην Τουρκία τον Οτσαλάν, έναν σύμμαχο της Ελλάδας, δεν ξεχνώ ότι κατήργησε το θρήσκευμα στις ταυτότητες, δεν ξεχνώ ότι η ΝΔ βάφτισε τον Σημίτη “αρχιερέα της διαπλοκής”. Αυτοί που θα έπρεπε να πενθούν είναι οι Τούρκοι και όχι οι Έλληνες, γιατί γκριζάρισε το Αιγαίο»
Στην προκειμένη περίπτωση η κυρία Λατινοπούλου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την απόφαση της κυβέρνησης για 4ημερο πένθος.
Ειδικότερα εμφανίζεται να επιδιώκει πρωτίστως να αποδομήσει πλήρως τη διακυβέρνηση Σημίτη και να αναδείξει ένα πιο «σκληρό», εθνικιστικό και συντηρητικό αφήγημα, προσεγγίζοντας κοινά που θεωρούν την παραδοσιακή Δεξιά (ΝΔ) «ήπια» ή «υποχωρητική» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Η κ. Λατινοπούλου δείχνει να υιοθετεί έντονα πατριωτικό λόγο, θίγοντας τα Ίμια, την υπόθεση Οτσαλάν και την κατάργηση του θρησκεύματος στις ταυτότητες, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της.
Με αυτή την τακτική άλλωστε κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην Ευρωβουλή.
«Έμμεσο μήνυμα» προς το ΠΑΣΟΚ
Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού οι προαναφερόμενες δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη δεν αφορούν μόνο την κ. Λατινοπούλου. Αλλά είναι ένα «κομμάτι» μιας γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης η οποία απορρίπτει τοξικότητα» και προτρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ακολουθούν την πόλωση ως βασική στρατηγική τους.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, που στην παρούσα φάση είναι το αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση, το Μαξίμου θεωρεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ρίχνει περισσότερο βάρος στην υψηλή ρητορική, παρά στην ουσία.
«Εμείς θα μιλήσουμε με έργο και αποτέλεσμα και όχι με λόγια του αέρα», ανέφερε η κυβέρνηση, με αφορμή την επικείμενη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Το Μαξίμου βλέπει τη σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ μόλις κατατεθεί στη Βουλή ως ευκαιρία να αναδείξει τα έργα της στον πρωτογενή τομέα, υποστηρίζοντας ότι «όσα έκανε η κυβέρνηση δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες».