today-is-a-good-day
13.3 C
Athens

Γιατί ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Όταν στις 22 Δεκεμβρίου 2024, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής,  Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε την επιθυμία του να αναλάβει η Αμερική τον έλεγχο της Γροιλανδίας, λέγοντας ότι είναι μια «απόλυτη αναγκαιότητα», κάποιοι το θεώρησαν αστείο. Το εννοεί και δεν αστειεύεται.  Δεν έστειλε τυχαία το γιό του, Don Jr., με το γνωστό αεροσκάφος, Trump Air Force One, χθες, στη Γροιλανδία.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, δήλωσε ότι το αυτόνομο νησί, μέρος του βασιλείου της Δανίας, δεν ήταν προς πώληση. Αλλά το σχέδιο του προέδρου Τραμπ, όπως αυτό του William H. Seward, ο οποίος, ως υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, επέβλεψε την αγορά της Αλάσκας από τη Ρωσία το 1867, αποτελεί τεράστιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Αμερική.

Πρόκειται για την απόκτηση μεγαλύτερου αμερικανικού ελέγχου στην Αρκτική, όπου η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται για να οικοδομήσουν μια ισχυρή παρουσία. Οι φόβοι ότι μια τέτοια συνεργασία θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν είναι αβάσιμοι. Πολλοί αναλυτές, πιστεύουν ότι η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν έχουν ευθυγραμμιστεί σε έναν νέο άξονα του κακού.

Ωστόσο, οι άμεσες ανησυχίες για την Αμερική προέρχονται από τις σινορωσικές προσπάθειες, οι οποίες έχουν επεκταθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Το βορειότερο σημείο της Κίνας είναι 13 μοίρες γεωγραφικού πλάτους από τον Αρκτικό Κύκλο, δηλαδή 1.443 χιλιόμετρα. Ωστόσο, το 2014, ο Κινέζος πρόεδρος Σι, ανακήρυξε με θράσος την Κίνα ένα σχεδόν αρκτικό κράτος, ξεκίνησε μια στρατηγική για την Αρκτική και αποφάσισε να κάνει τη χώρα του μια πολική δύναμη.

Τον περασμένο Ιούλιο, τέσσερα κινεζικά και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, όλα απογειωμένα για πρώτη φορά από μια αεροπορική βάση στη βορειοανατολική Ρωσία, πέταξαν πάνω από τις θάλασσες Chukchi και Bering. Τον Οκτώβριο, οι στόλοι της κινεζικής και της ρωσικής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν την πρώτη τους κοινή περιπολία στην Αρκτική. Αυτές οι επιδρομές ακολούθησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Βερίγγειο Πορθμό το 2022 και το 2023. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης για την επιβολή του ναυτικού νόμου το 2023.

Εκτός από την άμυνα, τα σινο-ρωσικά έργα στην Αρκτική περιλαμβάνουν επιστημονική έρευνα και προμήθεια φυσικού αερίου και ουρανίου. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Πάνω από όλα, όμως, η Κίνα θέλει να αυξήσει τη χρήση της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας (NSR) και της διαδρομής της Διπολικής Θάλασσας, (TSR), για τη ναυτιλία. Αυτές οι διαδρομές μπορούν να μειώσουν το χρόνο αποστολής από την Κίνα στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον 50%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας αποκαλούν αυτά τα περάσματα Πολικό Δρόμο του Μεταξιού (PSR), μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI).

Η Κίνα έχει επίσης βρει μια σταθερή βάση στη Γροιλανδία. Το νησί φωνάζει για ανεξαρτησία από τη Δανία και η αυτόνομη κυβέρνησή της έχει καλωσορίσει τις κινεζικές επενδύσεις, κυρίως σε σπάσιμο πάγου και εξόρυξη σπάνιων γαιών. Το 2023, οι επενδύσεις του Πεκίνου στη Γροιλανδία, ανήλθαν σε 264,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δύο πρόσφατες εκθέσεις, μία από το Αμερικανικό Πεντάγωνο και τη Rand Corporation, υπογραμμίζουν σοβαρές ανησυχίες για την Αρκτική για την Αμερική.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αρκτική ξεκίνησε μόνο μετά την αγορά της Αλάσκας. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η ανακάλυψη τεράστιων φυσικών πόρων: χρυσός, άνθρακας, διαμάντια, νικέλιο, χαλκός, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώθησε την ανταγωνιστική αμερικανική, καναδική και ρωσική εκμετάλλευση της περιοχής.

Η περιοχή διέπετε από το διεθνές δίκαιο, κυρίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Αλλά τα οκτώ κράτη της Αρκτικής – ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ, τα οποία έχουν εδαφικές κτήσεις στην Αρκτική, είναι μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου, που σχηματίστηκε το 1996 για να ενισχύσει τη συνεργασία και τον συντονισμό. Έχουν επίσης υπογράψει μια μη δεσμευτική συμφωνία, τη στρατηγική του 1991 για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική. Η Κίνα – όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Ιταλία – έχει μόνιμο καθεστώς παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο, που αποκτήθηκε το 2013. Εκτός από τη Ρωσία, όλα τα κράτη της Αρκτικής είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τον ρόλο της Αμερικής στην περιοχή πιο σημαντικό, αν και μόνο το 15% της Αρκτικής είναι αμερικανικό έδαφος.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η Αρκτική αναγνωρίστηκε ως στρατηγική τοποθεσία για βάσεις, αεροδιαδρόμους και κέντρα επικοινωνιών. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος που ακολούθησε ενέτειναν τη σύγκρουση και τις συγκρούσεις. Η Ρωσία, η οποία αναφέρεται στην Αρκτική ως περιοχή δεύτερης προτεραιότητας, έχει την πιο σημαντική στρατιωτική παρουσία εκεί. Προμηθεύεται το 80% του φυσικού αερίου της και το 20% της παραγωγής πετρελαίου της από την Αρκτική. Διεκδικεί επίσης την NSR, την πιο πλωτή πολική θαλάσσια διαδρομή, έναν ισχυρισμό που οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει. Ο πληθυσμός της στην περιοχή, το μήκος της ακτογραμμής του Αρκτικού Ωκεανού (24.140 χλμ. ή 53% ολόκληρης της ακτογραμμής του ωκεανού), το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και τα πυρηνικά της περιουσιακά στοιχεία και άλλες υποδομές καθιστούν τη Ρωσία μια τρομερή παρουσία.

Η Γροιλανδία, η πιο τεράστια ξηρά στην Αρκτική, έχει αποδειχθεί μια βιώσιμη προσθήκη στην Αλάσκα ως μέσο για την Αμερική να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική. Οι αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν επίσημα στο νησί τη δεκαετία του 1940. Το 1946, η Αμερική, πρότεινε να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία, για 100 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού. Η συμφωνία δεν επετεύχθη, αλλά το 1951, μια συνθήκη με τη Δανία επέτρεψε στην Αμερική αποκλειστική δικαιοδοσία σε αμυντικές περιοχές στη Γροιλανδία. Το 1953, η Αμερική έχτισε την αεροπορική βάση Thule (τώρα Pituffik) στο νησί. Το 1959, η Γροιλανδία έγινε μέρος της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, ενός κοινού καναδικού και αμερικανικού συστήματος αεροπορικής και διαστημικής ασφάλειας.

Το 2018, οι ΗΠΑ Ο δεύτερος στόλος, υπεύθυνος για τον Βόρειο Ατλαντικό, επανιδρύθηκε. Ένα αμερικανικό προξενείο στη Γροιλανδία, που έκλεισε το 1952, άνοιξε ξανά το 2020.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην Αρκτική έχουν αυξηθεί καθώς η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται. Υπάρχει φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να παραχωρήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην Κίνα, επιτρέποντάς της να αναπτύξει στρατιωτική παρουσία. Ο Καναδάς ανακοίνωσε πρόσφατα δύο νέα προξενεία στην Αρκτική, στην Αλάσκα και τη Γροιλανδία. Επενδύει στην ασφάλεια της Αρκτικής και έχει ενσωματώσει πέντε σκανδιναβικούς συμμάχους που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Δανία ανησυχεί εξίσου και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες για τη Γροιλανδία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, η Αμερική υπέγραψε συμφωνία με το Αρκτικό Συμβούλιο, το 2018, για την ενίσχυση της περιφερειακής επιστημονικής συνεργασίας. Το επόμενο έτος, η Ουάσιγκτον μπλόκαρε μια δήλωση του Αρκτικού Συμβουλίου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την υπονόμευση των στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης στην Αρκτική.

Η επιστροφή του προέδρου Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, σημαίνει ότι οι κινεζικές εισβολές στην Αρκτική θα αποτραπούν και οι πολύπλοκες προκλήσεις της Αρκτικής θα αντιμετωπιστούν καλύτερα.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ