today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Απάντηση της Κομισιόν σε Ζάκερμπεργκ: Η Ευρώπη δεν ασκεί λογοκρισία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι περί προστασίας των δεδομένων λογοκρίνουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαιώνοντας ότι απαιτούν μόνο τη διαγραφή του παράνομου περιεχομένου.

Η Meta Platforms του Ζάκερμπεργκ κατάργησε το πρόγραμμα ελέγχου των πληροφοριών (fact-checking) στις ΗΠΑ και ο διευθύνων σύμβουλός της είπε ότι θα συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπίσουν τη λογοκρισία σε όλον τον κόσμο. «Η Ευρώπη έχει έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νόμων που θεσμοθετούν τη λογοκρισία και καθιστούν δύσκολο να κατασκευαστεί οτιδήποτε καινοτόμο εκεί», είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δεν υποχρεώνει, ούτε προτρέπει τις πλατφόρμες να απομακρύνουν νόμιμο περιεχόμενο, παρά μόνο εκείνο που θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβές, όπως για παράδειγμα στα παιδιά ή στις δημοκρατίες της ΕΕ. «Αποκρούουμε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό περί λογοκρισίας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε χθες ότι η Meta θα βάλει τέλος στο πρόγραμμα ελέγχου των πληροφοριών στο Facebook, το Instagram και το Threads, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Θα το αντικαταστήσει με ένα σύστημα «community notes», παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται σήμερα στην πλατφόρμα Χ. Με αυτό το σύστημα οι απλοί χρήστες μπορούν να γράφουν μια «υποσημείωση» σε μια ανάρτηση, εάν πιστεύουν ότι είναι παραπλανητική. Η υποσημείωση δημοσιοποιείται εφόσον αρκετοί χρήστες την κρίνουν χρήσιμη.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι για να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πλατφόρμα θα πρέπει να κάνει μια «μελέτη επιπτώσεων» και να την στείλει στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΕ δεν προκαταβάλει τη μορφή που θα έχει ο έλεγχος περιεχομένου και ότι οι λεγόμενες community notes θα μπορούσαν να είναι μια πιθανότητα. «Οποιοδήποτε μοντέλο επιλέξει μια πλατφόρμα, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και αυτό επιδιώκουμε. Για αυτό ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθετούνται και εφαρμόζονται από τις πλατφόρμες εδώ στην ΕΕ», τόνισε.

Η υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακών Μέσων της Γαλλίας Κλάρα Σαπάζ είπε πάντως ότι είναι «σε εξέλιξη» μια μελέτη επιπτώσεων για την κατάργηση του προγράμματος fact-checking από τη Meta. «Μας διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να τηρήσουν τους κανόνες μας», είπε η υπουργός αφού συνομίλησε το πρωί με στελέχη του αμερικανικού κολοσσού.

Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν πάντως ότι η Meta έστειλε ήδη μια πρώτη ανάλυση κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμέσως μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη την Τρίτη ο Ζάκερμπεργκ.

Οι τεχνολογικές εταιρίες που δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους παγκοσμίως ή ακόμη και με απαγόρευση λειτουργίας στην ΕΕ, εφόσον οι παραβιάσεις είναι σοβαρές και επανειλημμένες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ελέγχου περιεχομένου, σε περισσότερες από 26 γλώσσες, που ανέπτυξε το Facebook. Η πλατφόρμα αυτή σήμερα πληρώνει περισσότερα από 80 μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο για να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες fact-checking που διαθέτουν, στο Facebook, το WhatsApp και το Instagram.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ